Пирдоп, Брезник, Троян - първи по ръст на продажбите на имоти

По време на COVID-19: 20% скок на сделките с имоти в София
29 сеп 2020 19:30, Анисия Иванова
33
Пирдоп, Брезник, Троян - първи по ръст на продажбите на имоти
Снимка: БГНЕС

Сделките с имоти в София нараснаха с 20% през второто тримесечие на годината спрямо първото, въпреки действащите мерки срещу разпространението на Covid-19, показват данни на Агенцията по вписвания. От април до юни са вписани 6352 продажби на имоти в София, при 5285 за първото тримесечие.

Ръстът на продажбите от 20% показва, че пазарът на имоти в София се е възстановил много бързо, след като в средата на март много хора си останаха по домовете заради коронавируса.

Общо за страната през второто тримесечие са регистрирани 37 903 продажби на имоти. Това е с 0,55% повече от първото тримесечие, когато са вписани 37 697 сделки. Но има голяма разлика по отношение на движението на пазара на имоти в различните градове на страната. В 18 града покупките на жилища са нараснали с над 20% спрямо предходното тримесечие.

На първо място по ръст на продажбите е Пирдоп. Регистрираните там сделки с апартаменти и къщи са 128 за тримесечието, което е увеличение с над 70%. На второ място в класацията е Брезник с 53,6% ръст и 63 регистрирани сделки. Топ пет се допълва от три града с много близък резултат - Троян (47,5% ръст и 270 сделки), Своге (45,3% ръст и 125 регистрирани продажби) и Етрополе (45,2% ръст и 61 сделки), пише "Труд".

В службите по вписванията в още пет града ръстът на регистрираните продажби на имоти е с над 30%. Това са Самоков (+39,3%), Ботевград (+36%), Трявна (+34,3%), Дряново (+34,2%) и Мездра (+33,6%). До голяма степен това се дължи на нарасналия интерес към къщи на село, заради желанието на хората да се отдалечат от големите градове. Например редица софиянци купуват къщи в Троянския Балкан, където има чист въздух и красива природа.

Но освен в редица малки населени места и в София, сериозен ръст на регистрираните продажби има и в други големи градове на страната.

Във Варна регистрираните продажби на имоти през второто тримесечие на годината са 2709, което е с над 6% повече спрямо първото тримесечие, когато са вписани 2555 сделки. В Пловдив ръстът на сделките е с над 10% като през тримесечието са вписани 2988 продажби. Оказва се, че сериозен ръст на сделките има и в трите града, в които пазарът на имоти е най-активен.

Най-много сделки с имоти има в София. Но и в други градове на страната пазарът на имоти е много активен. В службите по вписванията в четири града са регистрирани над 1000 сделки за второто тримесечие, показват данни на Агенцията по вписвания. Това са София, Пловдив, Варна и Бургас. Но има служби по вписванията в още 14 града, в които сделките са над 400 в рамките на три месеца. Това показва, че купувачите не са концентрирани само в най-големите градове.

Тази година нова тенденция на пазара е търсенето на селски къщи. Като много хора избират селски имоти, които са сред хубава природа, но са близо до по-голям град, за да може да се възползват и от удобствата, които той предлага. Търсят се предимно готови къщи, които не се нуждаят от сериозен ремонт.

В София са сключени близо 17% от всички сделки с имоти през второто тримесечие на годината, показват данни на Агенцията по вписвания. Регистрираните покупки на имоти в столицата в рамките на три месеца са 6352, което е над два пъти повече отколкото в Пловдив, който е на второ място с 2988 продажби. Варна е третият най-активен пазар на имоти с 2709 сделки, а Бургас е на четвърто място с 1134 продажби. Сред градовете с активни пазари на имотите попадат и Русе, Стара Загора, Велико Търново, Добрич, Казанлък, Пазарджик и Ямбол.


33
Още от Страната
Коронавирус у дома: Преживяванията на едно семейство
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Защо ли? Пирдоп освен мина Челопеч, трошачната фабрика Мирково е и Арубис. Това са компании със средна заплата 2500лв и е нормално хората да си купят имот там. Брезник нова мина, пак нормално. Троян инвестиции за ковид имот. Хубав град с добра природа. Около него добри места за вила.
31
0
 
1
 
! Отговори
Я па я..! преди 3 седмици
Егати беднотията.
30
0
 
6
 
! Отговори
наблюдател преди 3 седмици
Само отбелязвам, че фотото е от Трявна. Звучи почти като Троян, но не е. Трявна си е!
29
1
 
5
 
! Отговори
слуги преди 3 седмици
И нарочно 2 дена държат тази статия-измама в раздел топновини. Слугинаж от най-низките. Журналистиката е по-продадена и накадърна от политиката!
28
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Принципно се сравнява на годишна база. Спрямо второто тримесечие на 2019 г спада е с над 17 % за София, официалната статистика е качена на сайта на имотния регистър на 20.7.2020 г. Защо с два месеца закъснение пускат изопачено смятане на спада, което представят като ръст. Заблуждават яко! Явно положението е зле на пазара, разчитат на такива статии да се излъже някой да купи преди големия срив.
27
2
 
7
 
! Отговори
нормално преди 4 седмици
С тези почти отрицателни банкови лихви, всеки гледа да си спаси спестяванията в нещо сигурно.
26
0
 
13
 
! Отговори
1 преди 4 седмици
Добре, че сега се изповядват сделки, които са направени на етап строеж пред години.
Сградите са взели акт 16 и апартаментите се прехвърлят на купувачите.
25
0
 
9
 
! Отговори
Коментатор преди 4 седмици
Троян за мен е като Вейл, Колорадо. Брезник е като Манхасет, Ню Йорк.
24
0
 
4
 
! Отговори
от_CиднейAaвстралия преди 4 седмици
тЕмнокожите занаятчии да четът къде ще артиса нещо за тарашене
23
2
 
17
 
! Отговори
Pen преди 4 седмици
Купувайте хора ,че няма да останат имоти! Виско платените професии нали били купували всичко и няма да остане за нас.Всичко е изкупено от директори на корпорации,фондове,депутати , политици и няколко президента на огромни държави!!!!
Взимайте ,че не остана !
22
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
има голям скок на продажбите, по последни данни са продадени 2 гаража в Долно Нагорнище и 2 изби в Горно Надолнище. Очакват се още 3 плевни в процес на договаряне в Средна Греда
21
1
 
9
 
! Отговори
Скептик преди 4 седмици
Да бе дистанционно. Първо много лесно се изолираш от работата. Второ много просто те съкращават. Трето тея дето работят дистанционно не садят домати. Искат активен живот.
20
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Ами естественно че ще има скок на продажби нали паднали цените с 1% според миналата имотна статия:))))
Народа ще се избие да купува имоти че да спести няколко стотин лева
19
1
 
15
 
! Отговори
Божинката преди 4 седмици
Брезник ми е Трявна :)
18
2
 
37
 
! Отговори
Дарк Лорд преди 4 седмици
В този сайт има най-много лъжливи статии за имотния пазар. Тенденциозно заблуждава. Удобно са пропуснали намаляването на сделките спрямо q2 2019, т.е. най-важното число. Така или иначе вече сме в началото на края. Дано няма много хора да се излъжат!
17
0
 
8
 
! Отговори
До 13 преди 4 седмици
ТКЗС-то ще трябва и да го регулираш, което ще струва още пари.
16
1
 
36
 
! Отговори
пфф това е нищо преди 4 седмици
В наше село миналата година се продадоха 2 къщи, тази година - цели 4, т.е. 100% ръст. Защо го няма в класацията? За Кочмар, Тервелско говоря.
15
3
 
21
 
! Отговори
брокър преди 4 седмици
Купувайте, че ще свърши
14
5
 
21
 
! Отговори
Де е? преди 4 седмици
Де е Трявна, де е Пирдоп ? За една статия питам..
13
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Който купил май и юни вила- купил. От тогава насам цените са двойни и нагоре, защото масовката добре платени специалисти, които могат да работят дистанционно и го правят, купиха къща. Търсенето е огромно. Самият аз искам да си взема къща в някаква живописна местност до София. Е не намирам нищо смислено. През 10 общини минах да ми покажат техните имоти за продажба (общински)- само едно ТКЗС от едно време си харесах, ама много пари да го съборя би струвало, защото е нефункционално.