Незаконни цени на тока от 2017 г., но какво ще промени това?

Според експерт, КЕВР ще потвърди цената отново
11 дек 2020 13:41, Петя Славова
9
Незаконни цени на тока от 2017 г., но какво ще промени това?
Снимка:Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Цените на парното и топлата вода от пролетта на 2017 г. са незаконни, гласи окончателното решение на Върховния административен съд, съобщиха от прокуратурата.

През април 2017 г. Комисията за енергийно и водно регулиране взима решение топлинната енергия да поскъпне с повече от 25%. От регулатора до момента не са отговорили на въпроса дали съдебното решение води до преизчисляване на стари сметки и връщане на пари на абонатите. От Комисията съобщиха само, че се запознават с мотивите на съда.

Още по темата
Решението на съда си има своята предистория.

"Историята започва през 2013 г., когато цените на природния газ се определяха за тримесечие. Руският вносител предложи увеличение с 13%, а КЕВР реши да я увеличи с 30%. Това предизвика огромно недоволство, защото се отрази на цените на парното и притеснена Върховна административна прокуратура протестира решението на КЕВР, но ВАС не уважи протеста. Три години по-късно обаче го уважава", разказва бившият член на енергийния регулатор Еленко Божков пред bTV.

Прокуратурата протестират начина на вземане на решение и административната процедура, а не самия размер на цената. Незаконното в случая е, че КЕВР създава работна група по въпроса с цената на парното и топлата вода преди да е променена цената на природния газ, обясни Божков.

Според него от решението на съда няма да последва нищо и имаме подобни примери. КЕВР ще се събере отново и ще потвърди отново цената.

Единственият вариант да се стигне до преизчисляване на сметките от този пероид е, ако потребителите атакуват регулатора по съдебен път след решението на ВАС, смята бившият член на КЕВР.

Божков коментира и повдигнатите му обвинения заради спирането на тока на метрото при протестна акция през юли.

"Съдията реши мярката за неотклонение да отпадне, значи според него няма престъпление.", заяви Божков, който обаче отказа да каже дали той е спрял тока в метрото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
0
 
! Отговори
А преди 3 години
КЕВР-КАЛПАВИ ЕВНУСИ ВСИЧКИ РАЗВРЪЩАВАТ.ПРОДАЖНИ ЧИНОВНИЦИ ПЪЛНЕЩИ СИ ГУШИТЕ ЗА НАША СМЕТКА.
7
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това в продължение на вчерашния бисер със "Скокът на токът" ли е?
6
0
 
14
 
! Отговори
Бибо преди 3 години
Ще върнат пари: управа... ТЕ кръвПовръщат но пари не връщат.... Това не е като проба..грешка. Тук за тях грешка няма. ТЕ СИ ДОЯТ КРАВИТЕ А НИЕ ПРЕЖИВАМЕ ПРЕЖИВЯВАМЕ КОЙ КАКТО МОЖЕ. Със пробата само Опипват почвата. Ще дава ли реколта която да жъним или не!!! Грешката е във нас. ЧЕ ГИ ТРАЕМ И НЕ ГЛАСУВАМЕ. А ХОДИМ НА РИБА И ГЪБИ.
5
1
 
21
 
! Отговори
Мислеща преди 3 години
КЕВР сигурно са си гласували вече коледните бонуси, пък вие чакайте нещо да ви възстановят от сметките! А пропо техния мандат май отдавна изтече и никой не ги сменя!
4
0
 
12
 
! Отговори
защо преди 3 години
"Незаконни цени на тока ..."Два пъти прочетох статията и никъде не срещнах "ток"?!?
3
1
 
13
 
! Отговори
ДО ГЛАВНИЯ ПРОКУРОР преди 3 години
Тук трябва да се намеси Главния Прокурор Гешев (вместо да пие и яде с Пеевски ) .Видяхте ли списъка с ТЕЦ - там няма нито един ТЕЦ - има някакви ТЕЦ Домати , ТЕЦ Краставаци и ТЕЦ Марули - не се шегувам - погледнете списъка от Вчера .Явно това са Кухи Партийни ТЕЦОВЕ и те Надуват нашите и на Децата ни сметките за ТОК .Трябва Цънцарова да се намеси .
2
1
 
18
 
! Отговори
Елемаг преди 3 години
Нищо няма да намалее ,нищо няма да се върне.Мафията си има държава.Само тук и сега в България.
1
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да ни връщат парите. Тогава ще повярвам, че политиците мислят за народа си.