България почита героите на Априлското въстание

Отбелязваме 145-та му годишнина
1 май 2021 12:32, Петя Славова
63
България почита героите на Априлското въстание
Снимка: БГНЕС

България се прекланя пред подвига и саможертвата на героите от Априлското въстание. 145-годишнината от избухването му ще бъде отбелязана с тържествено честване в град Клисура, където на площад "20-ти април" ще бъде представена възстановка на събитията около въстанието, а слово ще произнесе вицепрезидентът Илияна Йотова.

Годишнината ще бъде отбелязана и в Панагюрище, предава Bulgaria ON AIR.

По традиция на този ден панагюрци от цялата страна се събират в своя град, за да почетат паметта на Априлци.


63
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
7
 
1
 
! Отговори
Сюлейман паша преди 1 месец
,,Когато работата става НАПЕЧЕНА...а не ,,опечена''...Да не ликуват пезевенгите,че турците не владеят бьлгарски! Неправилното натискане на клавишите да не се вьзприема като незнание...
31
5
 
1
 
! Отговори
до Сюлейман паша преди 1 месец
Уви!!!Така е било!!!Захари Стоянов го потвръждава в своите "Записки по българските въстания".
30
1
 
4
 
! Отговори
до анонимен преди 1 месец
Априлското въстание е на 20 АПРИЛ и затова е априлско а не майско.---------Разликата идва от календарите, бе!Има два календара Юлиански и Григориански.През 1916 година в България след датата 31 март следва датата не 1 април, а 14 април.Защото минахме на Грегорианския календар, от там е и разликата!
29
6
 
10
 
! Отговори
Сюлейман паша преди 1 месец
И още един интересен факт в ,,Записките..."Разбитите и тьрсещи пьт в Балкана да се доберат до Сьрбия четници са предадени и изльгани от всички бьлгари овчари,от които чакат хляб и подслон!!!И повечето от тях не го правят за материални облаги а просто потвьрждавт предателската сьщност на племето си! Единственият човек,който ги нахранва ,приютява и им посочва местата, в които няма пусии (засади) на аскера е ...турчин!!! Дажеоще в самото начало на срещата им заявява,че знае кои и к'ви са
28
10
 
6
 
! Отговори
Арнолд Тойнби преди 1 месец
Най-голямата грешка на османлиите че вместо да теглят сатъра на това прокажено племе балканско буггарашко, те ги хранили и хрантутили 500 и кусур години.
27
4
 
5
 
! Отговори
Да живее СССР! преди 1 месец
Да живее СССР!
26
4
 
6
 
! Отговори
Хисторик преди 1 месец
С това развинтено въображение другарят Сулю Пулев прави смешен опит да порнографизира Бг историята. Ее, да, така е. В главите на хамериканските ремсисти всичко е порно, все нещо зачеват, то пак ялово. Фалшът ражда само лъжа.
25
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Гордост, Смелост, Вечна Слава на Героите! Нашите са били 1 към 20 сигурно и по-зле, но пак възстават. Никой друг така не може и не го е правил. "Редовната армия" пак е била от кръвния данък, т.е. от войни от тези земи. Не знам за какво говорят повечето тук. На който не му харесва да си ходи, вместо да лае по форумите. Искам в България да е като в Германия, Италия, Испания, не както е в Турция.
24
2
 
20
 
! Отговори
Поклон преди 1 месец
Поклон пред величието и саможертвата на всички онези велики българи, пожертвали живота си за България!
23
15
 
6
 
! Отговори
Чебурашка преди 1 месец
Чета коментарите и за пореден път се убеждавам, че най-големият враг на България и българите е петата колона на Москва. Тя е в състояние да оплюе, оскверни и омаловажи дори Априлското въстание. И то само и само да се покаже в добра светлина пред руските си господари!
22
10
 
7
 
! Отговори
Сюлейман паша преди 1 месец
...мирни турци.Те това и направили.Минавайки покрай една воденица,застреляли 7-8 селяни,любопитни да видят ,,***," навлекли се с някакви странни униформи и развели някакви байряци от кой по кой бабаити.Но когато работата става опечена и главатаря на помашкото село изпраща послание да се предадат,цялата им ,,бабаитщина" изчезва и решават да се предадат на представителя на редовната армия!Та такива ми ти ганьовски истории...
21
11
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Нали уж Русия ви е освободила, тогава за какви подвизи говорим в какви въстания?
20
5
 
19
 
! Отговори
Хисторик преди 1 месец
Жалко, жалко за всичко. Апостолите, всичките са знаели, че Въстанието е обречено и въпреки това даряват живота си!!!Поклон пред Паметта на Героите. Вземете попрочетете ИВАН ХАДЖИЙСКИ.
19
5
 
5
 
! Отговори
Изидор Леви преди 1 месец
До Вуте Направи евала и на учителката си по български език, че гледам не те е научила как се пише въ3стание...хаха.
18
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Тука гледам пишат повече помаци от колкото турци. Очевидно не са нито българи, нито турците ги приемат като част от тях. Самите турци ходят в Християнска Германия и там си работят и спазват всички закони. Не съм видял много германци да ходят на гурбет в ориента. Турция има само един град - Инстанбул и той добре, че е с гръцки корени. И той е против султана, всичко останало е полу грамотно население. Що султана се извянава на Путин със самолета, сега Байдън, Гърция и Франция и турците пак тихи
17
14
 
4
 
! Отговори
Сюлейман паша преди 1 месец
В,,Записки по бьлг.вьстания" З.Стоянов ясно описва тогавашните сьбития...За да се отвори пьт и вьзможност на миризливите ватенки най сетне да достигнат дьлго лелеяните,,Стамбул" (по руски) и Проливите,е трябвало повод и причина да се мине през територията на Б-я.Затова е вьзложено на една шепа ,,организатори",повечето учили в Русия и с промити мозьци относно величието и единството на панславизма,да злепоставят султанското правительство запвлвайки собствените си домовые и убият де що видят
16
4
 
12
 
! Отговори
Вуте преди 1 месец
За едно им правим евала на комунистите.Така бяха организирали нещата, че всичките безродници строяха с труд и песен на уста Народна Република България!Поклон пред героите на Априлското възстание!
15
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
България трябва да въстава срещу всеки поробител ! Дори и срещу този, който е маскиран като освободител !
14
9
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
За гордост едва ли може да става въпрос. Скочили са едва 200 човека срещу сто хиляден баши бузук.Другите като сега чакат някой да им свърши работата. 200 ЧОВЕКА ПРОТЕСТИРАТА 4 МИЛИОНА ГИ ГЛЕДАТ. Това племе открай време си е разпокъсано. Не случайно Башибозука ни е завладял благодарение на баш мозАците дето бяха разделили БГ на три и всеки дърпаше чергата към него си. Добре че бяха Комунистите да ви създадат История. Въпреки че и сега незнаете кои сте и откъде сте дошли.
13
2
 
12
 
! Отговори
До 12 преди 1 месец
По-леко плюй, птиятелю. Обиждаш доста хора, да плюя ли на вашата 80 милионна развита държава и на герба ѝ, мога и друго да направя ? Като толкова ти харесва ходи си там! Нека ти е добре, там още има султан и ви казва какво да правите, тука няма. Ние сме по-свободни от "развитата" държава, която само се увърта, я на Путин, я на Тръмп, да не казвам като какво ...