Внасяме все повече плодове и зеленчуци, засаждаме все по-малко

Това показват данни на НСИ
19 юни 2021 15:03, Петя Славова
60
Внасяме все повече плодове и зеленчуци, засаждаме все по-малко
Снимка: Bulgaria ON AIR

България е внесла 88 000 тона пресни зеленчуци и близо 95 000 тона пресни плодове за първото тримесечие на 2021 г., сочат данните на Националния статистически институт.

Лидер при пресните плодове остава вносът на цитруси и банани - 71 000 тона са влезли у нас само от януари до март тази година, което е с 8 на сто повече от същия период на миналата.

Не толкова логичен е вносът на отглежданите и у нас ябълки, ягоди и круши - импортът на тези плодове бележи ръст с близо 50 на сто спрямо първото тримесечие на 2020.

Голямата изненада са доматите и краставиците. Оказва се, че славата на тези традиционни за българското градинарство култури е отминала и през зимата на 2021 г. сме изяли над 4000 тона вносни домати и почти толкова вносни краставици, предаде БНР.

Последните оперативни данни на агроведомството сочат, че българите засаждат все по-малко зеленчуци - основният спад е при зелето, от което през 2021 година родните земеделци са засадили с 82% по малко.

На този етап има драстичен спад и в реколтата от череши, отбелязват експертите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


60
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
49
0
 
3
 
! Отговори
Алтер преди 2 години
Всичко се внася, в скъпата ни държава няма земеделие и животновъдство.
48
0
 
3
 
! Отговори
Това показва, преди 2 години
че летим към дъното, ето това ни донесе ЕС. Западните хипермаркети убиха нашите производители, внасят евтини бо клуци и затриха нашето селско стопанство. Навремето наши градинари са учили запада как да произвеждат зеленчуци, сега се молим като просяци. Когато Сидеров го казва това, смятат го за луд, то и Ботев го е казал, свестните у нас считат за луди!? Пак за продажници гласувайте, които ще ви довършат!
47
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Краставиците цели или нарязани сме изяли? Питам за една монахиня.
46
0
 
8
 
! Отговори
кръпел преди 2 години
важно е да има безброй чиновници в земеделието и земеделски партии които не различават мотика от лопата , важно е да взимат рушвети за виртуални стада и лозя , да се крадат едни европари ..... а реалността е доста по различна
45
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Понеже продължава да се покрива криминалния внос от Турция и Македония. В страната пък всичко се засади с култури, които не изискват работници. В крайна сметка почти цялата земя се обработва, но на пазара няма чушки, поне български.
44
3
 
3
 
! Отговори
Н1 преди 2 години
Няма какво да пискате. До 89-та продукцията беше 100% за СССР и Полша, прясно и консерви най-вече. За трапезата хората се снабдяваха от местата по постановлението на бай Тошо, 1975 г., а на село, то си е ясно. Колко са търсили продукция на плодове и зеленчуци по магазините на "Плод зеленчук", по-често на пазарите есен най-вече за корнишони и камби за туршии. Всичко е традиция в пазарите, нашите бяха на изток, които след промените се сринаха закономерно. Гърция 2000 г. снабдява света с маслини.
43
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
тъжно,имаме най-плодородната земя,идеалните климатични условия,богат вековен опит и уникални сортове,но и най-антибългарските и корумпирани политици,заради които тук нищо и никой не вирее,евреите от пустинята направиха земя,тук земята ще я направим пустиня,не само че не се гледа нищо освен две три култури но и горите се изсичат и продават,хълмовете голи стават,алчността е вездесъща и политик е името ѝ тук
42
4
 
4
 
! Отговори
Anonimen преди 2 години
Само, когато се освободят цените, да не се регулират от Бойко и еди_кой си, българите ще ядат родна, хубава храна. Във всички други случаи на регулация на изкупната цена от Шуши , ще ядат турски б,о,к,л,у,ц,и на високи цени, които пълнят чекмеджета на .........
41
1
 
12
 
! Отговори
Bp преди 2 години
Как да не произвеждаме зеленчуци?? 11 години българите отглеждаме тикви с наднормено тегло.
40
4
 
10
 
! Отговори
Циганин Комунист преди 2 години
Като ви мързи да садите домати ,яжте кебапчета и кюфтета!Не разбрахте ли че България като държава престана да съществува след 1989та година!
39
5
 
9
 
! Отговори
Христо Христов преди 2 години
Навремето сДС, с бащата на Петър Стоянов като пример, имаше девиз "камък върху камък да не остане от построеното от комунистите" и пращаха въоръжена полиция срещу хората, които не искаха (буквално) да си разрушат кооперациите.Не е случайно, че демокрацията се крепеше и издигаше такива партийни бкп активисти.
38
1
 
12
 
! Отговори
Селянин преди 2 години
Някой из форума да е чул, че някой политик от някоя си партия през последните 30 год да говори за селско стопанство у нас? Да! Самият аз! Но винаги в контекста на пари от фондове, потънали някъде, призиви: " Да лъжем Европа ( г-жа Танева)..." и т.н. все в този дух. А ние лъжем самите нази, че "сме нещо" а всъщност " сме нищо"! Но щом комшиите ни продават изгодно, защо да си разваляме рахатлъка....
37
0
 
11
 
! Отговори
До 38 преди 2 години
Кои селяни и кои села бе мушморок ? Колко 25 годишни има по селата ? Ти явно не си в час .Селото от преди 40-50 години го няма още от края на 70те Всичко е на доизживяване? Какво и къде работи един 25 годишен селянин?Младите са в окръжният или големият град или в чужбинаОстанали са ,,фермери" които работя тс техника механизирано и малко хора.Бригадите от селяни които дружно сеят,копаят,жънат,плевят останаха в миналото! Села в които има пълноценен живот се броят на пръсти!
36
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
За какво да произвеждат. В Турция в момента килограм домати струват 25 куруша (турски стотинки). А една турска лира е 20 стотинки. В лева това са 5 стотинки или 7 стотинки за килограм турски домат. Тук ни го продават за 2 лева. Печалбата е огромна.
35
4
 
3
 
! Отговори
Веселинъ 7112136860 преди 2 години
Евреите са сред всички народи и управляват търговията навскъде. Франция и България са абсолютно размазани от еврейските търгаши. Защо ли? Защото Царство България и Кралство Франция са есенцията на Галилея. Галилея е синоним на "траки". Западните гали-французите бяха достойни бранители на Европа от иберйски,сиреч еврейски нашествия. Източните гали-българите бяха достойни бранители на Европа от еврейски нашественици откъм Босфора и Източното Черноморие. Затова евреите режат производството ни.
34
0
 
10
 
! Отговори
е па даааа преди 2 години
Началника ви го каза преди няколко години, садете картофи.................но кой да чуе!
33
4
 
15
 
! Отговори
До 33 преди 2 години
Селяните си ядът пресните плодове и зеленчуци. Гражданите ядът ГМО-та и други гадости. По-селата хората живеят по 80-90години и не ходят по психиатри на 25. Не чакат да станат на 40години, че да си направят едно детенце. Така че да си селянин вече не е толкова обидно. Но както и да е.. живейте си там по върховете на блоковете, карайте си скъпите коли.
32
6
 
9
 
! Отговори
ТРАКИЕЦ преди 2 години
ТУРЦИЯ е хранилката на българите.
31
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аз избягвам да купувам чужди плодове и зеленчуци. Вноса е нарастнал заради големите вериги - лидъл и Кауфланд. Там съм забелязал че продават от пластмасовите домати дори когато вече има и български. Явно им е по-лесно да се разбират с чуждите производители. Има и друго - кога ще се научат хората че трябва да се купуват сезонните плодове и зеленчуци.
30
3
 
19
 
! Отговори
българин преди 2 години
Обаче сме на първо място по добив на тикви , като най-голямата си я отглеждахме 10 години !