Проверяват състоянието на плувните басейни в страната

Инспекцията идва след инцидента с дете в училищен басейн
8 юли 2021 17:37, Ния Христова
4
Проверяват състоянието на плувните басейни в страната
Снимка: БГНЕС
Върховна административна прокуратура (ВАП) разпореди да се извършат проверки на състоянието на всички плувни басейни в страната. Проверката ще бъде извършена от Държавната агенция по метрологичен и технически надзор (ДАМТН), предаде БГНЕС.
 
Инспекцията идва след инцидента в София от началото на месеца, при който дете пострада в училищен басейн.
 
Във връзка със стартиралия летен сезон и повишеното ползване на басейни, както и честите въпроси по отношение на годността и изправността на плувните басейни, и в защита на обществения интерес, ВАП прецени, че следва да бъде възложена проверка на национално ниво по реда на чл. 145 ал. 1 т. 3 от ЗСВ за спазване на нормативните актове, регламентиращи правилната и безопасна експлоатация на басейните.
 
В хода на проверката от ДАМТН трябва да се установи има ли случаи на допуснати нарушения по правилната и безопасна техническа експлоатация и поддръжка на елементите за вграждане, филтрацията и помпите към плувните басейни в съответствие с изискванията и мерките, предвидени в ръководствата за експлоатация и ремонт на съответния басейн съгласно изискванията на Закона за туризма, както и наличието на окомплектовка с ръководства за експлоатация и ремонт на по-старите плувни басейни, въведени в експлоатация преди новите изисквания на закона от 2020 г.
 
След приключване на проверката до ВАП следва да бъде пратен обобщен доклад. В него ще се съдържат направените констатации, допуснати нарушения на съответни нормативни и други актове, предприети конкретни мерки и действия за отстраняване на нарушенията и последиците от тях, издадените актове за установяване на административни нарушения, наложени санкции, както и ако има принудителни административни мерки. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
2
 
1
 
! Отговори
Саксофонов преди 2 години
Какво цензурирате бе?! В басейн Спартак съм виждал отпадъчен материал от ауспуха на някого.
2
2
 
1
 
! Отговори
Саксофонов преди 2 години
В басейн Спартак съм виждал *** в единия.
1
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Работя в хотел ...отвратителни два басейна , мръсни ,не ги почиства фирма ,спаситела е на 21 г.без документи )и никой не ги проверява