Асоциацията на къмпингите ще прави своя система за категоризация

Тя ще бъде на степени от една до пет звезди
5 юли 2022 13:43, Анисия Иванова
1
Асоциацията на къмпингите ще прави своя система за категоризация
Снимка: БГНЕС

Асоциацията на къмпингите в България започва работа по изработка на своя собствена система за категоризация на местата за настаняване с палатки, кемпери и каравани. Тя ще бъде на степени от една до пет звезди, каквато е практиката в Европа, съобщават от асоциацията.

Според тях нормативната база за категоризацията на къмпинги у нас е неадекватна. От една страна, те могат да бъдат от 1 до 3 звезди. От друга, кемперстоповете или паркингите за кемпери и каравани не подлежат на регулация и оценка, съобщи БНР.

Още по темата

Много къмпинги у нас са категоризирани само с една звезда, но реално предлагат удобства на европейско ниво. Има и такива, които изобщо не могат да получат категоризация заради административни пречки от всякакъв характер.

По този начин официалната държавна категоризация не отразява реалното количество на къмпингите и качеството на туристическата услуга в тях, както и разликите и спецификите между отделните места. И ако по тези причини за българските туристи броят на звездите на къмпингите у нас никога не е бил критерий за избор на място за почивка, то неработещата система на категоризацията създава объркване у европейските туристи.

Асоциацията на къмпингите планира да проучи европейските модели и на тази база да разработи собствена система за оценка, която максимално да се приближава до тях, но и да отрази спецификите на местния пазар. Така в бъдеще къмпинг в България, оценен по новата система например с 4 звезди, в огромна степен ще съответства на такъв във Франция, Гърция, Хърватия и т.н. Самата оценка на къмпингите ще бъде по стандартизирана процедура с независим оценител. Това е шанс и кемперстоповете да получат възможност за оценка на условията и услугите, които предлагат.


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари