99 хил. литра вода тръгват към Своге, 40 т. мъртва риба ще се унищожи

Приоритет е възстановяване на водохващането в село Искрец
Обновена: 17 авг 2022 13:33 | 17 авг 2022 13:32, Камелия Цветанова
55
99 хил. литра вода тръгват към Своге, 40 т. мъртва риба ще се унищожи
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

99 хил. литра питейна вода в лични разфасовки е осигурена за населението на община Своге.  Това обяви по време на брифинг в МС комисар Николай Николов.

Още по темата

12 000 души са засегнати, но вероятно броят им е много повече заради лятната почивка на децата на село, уточни той.

Комисар Николов поясни, че в града има 15 пункта, от които гражданите могат да се снабдява с питейна вода.

Тя е осигурена от няколко общини, сред които София, Пловдив, Гоце Делчев, Ихтиман,Бачково, Девин.

Столичната община още снощи осигури вода, допълни комисар Николов.

Сред дългосрочните приоритети, които комисар Николов постави, е възстановяване на водохващането в село Искрец.

“Получихме съдействието на министъра на регионалното развитие за консултиране със специалисти, които да определят вариантите за възстановяване на водата”, поясни той.

До момента в рибарниците край Своге има 40 тона риба мъртва риба,  която трябва да бъде унищожена по безопасен начин, така че да не бъде опасност за населението, подчерта още Николов.

“С тази задача се заеха земеделското министерство и БАБХ”, допълни той.

Комисар Николов обясни, че водата в реката не е изчезнала напълно, но дебитът й е много нисък. Той припомни, че това не се случва за първи път.

 


55
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Нещата не са такива каквито ни ги представят в медиите.
39
1
 
1
 
! Отговори
Браво преди 1 месец
На елита по сякакъв начин гледа да ни избие.В гнусната АМЕРИКА колко реки пресъхнаха и как така от цял свят глобалното затопляне си избра Европа? МНАГО ПРОСТИ ХОРИЦА ИМА ДА ВЯРВАТ НА МЕДИЙНИТЕ ЛЪЖИ,ЧЕ ТАКА РЯЗСО СВЪРШВА ВОДАТА.Същото като с ковид НАГЛАСЕДА РАБОТА ЗА ВСЯВАНЕ НА СТРАХ И ЕСТЕСТВЕНО ПО-СКЪПА ВОДА СЛЕД КАТО ВАКСИТЕ ИМ НЕ ПРОВЪРВЯХА
38
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
жалко за рибите , живеят 1 мин без вода , скачат без кислород малки рибета от локветата на исарецка река без въздух така и ние ще загинем без вода , да спират вецовете и тецовете и ариведечи на печелбарите
37
0
 
4
 
! Отговори
Войникът без армия преди 1 месец
Чудно на мен ми е ,че кладенеца на къщата е с влажни пръстени ,макар да са пълни с вода само два долу в ниското! При суша преди съм забелязал ,че празните пръстени са били сухи ,докато сега не са и мисля ,че не е толкова безводно и е чудна работа да се пресуши водоема заради суша относно водата ни от ВИК в Своге!
36
1
 
4
 
! Отговори
(-_-) преди 1 месец
Има една кариера в близост до с. Церово.. Гърмят яко за камък. Не е зле да се направи една проверка там, щото са изцяло незаконни, ама тулупа преди време каза да! Няма натура 2000, няма нищо. Та с 2 думи от взривовете най-вероятно са се разместили земните пластове и виждаме резултата.
35
0
 
4
 
! Отговори
Сина преди 1 месец
Не се големите с тия цифри 99 хиляди литри...дрън дрън. 99 000 литра са точно 3 цистерни, като тия на Лукойл. Нищо голямо и нищо особено!
34
0
 
1
 
! Отговори
Динев преди 1 месец
Махленски битови прогкеми да си чешим езиците с нещо кога по светът не имало проглеми простотий,ама сензаций
33
0
 
1
 
! Отговори
Край преди 1 месец
Водата в лични разфасовки която раздават беше далавера на Валентин Златев с Държавен резерв. Той накара държавата да купува вода в шишета въпреки че при бедствия хората имат нужда от много водоноски за питейна вода и често да се подменят.Валентин Златев бутилиране Ком водата
32
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
а къде са водите на крива река , която е съвсем наблизо и съвсем пресъхнала заради военното поделение което отдавна уби рибата
31
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Истинските виновници се крият в центъра на столицата, някъде около триъгълника на властта - НЕК управляват водохващанията в целия район, Енерго Про, които са собственици на централите от каскадата Петрохан-Бързия овеществяват печалбата и отчитат където трябва. Водите, които захранват изворите на подобни реки, се хващат още над Бракьовци и Гинци, и се складират в изравнителя на билото над Гинци по пътя София - Берковица. Същото се случва със всички води от застава Здравченица, през вр.Ком до местн. Мочурище, откъдето тръгват Нишава и Височица.
30
6
 
2
 
! Отговори
Каквото ще да става, преди 1 месец
аз и семейството ми сме в България и ще си останем тука. Не сме я напуснали и няма да я напуснем
29
0
 
1
 
! Отговори
Do 32 преди 1 месец
Говори за себе си, нищожество. Първи ще се гътнеш
28
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До АнонименПерманентна приватизация.
27
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Кирово наследство. Още много калинки на ПП има за чегъртане!
26
1
 
4
 
! Отговори
Експерт преди 1 месец
Веца не играе това е в следствие на намалената оксидация на водата
25
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Така ще бъде заради малките вецове, които се нароиха, а на собствениците не им пука за народа, че стоят жадни и мръсни - важно е въртят "Мелниците" и да пада парата и въви далаверата. В случая и каскада "Петрохан".
24
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Малко е странно това с изчезването на реката. При среден годишен обем на оттока на Искрецка река 4 куб.м./сек и 1,25 куб.м./сек дори в най-сухия месец август би трябвало да има вода. Да не говорим че в района има и много карстови извори. Чудна работа
23
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До АнонименКак точно Кирил Петков накара да изчезне водата от реката, според теб? :D
22
3
 
11
 
! Отговори
Рибомир преди 1 месец
Какво е това " ... 40 т. риба" ?! Трябва да се напише:Над 500 000 животински представителя от тип хордови ще бъдат анихилирали в община Своге, в следствие на катаклизма! Така ще звучи много по-епично!
21
3
 
14
 
! Отговори
Литровчо преди 1 месец
Гръмко заглавие за няма и 100 тона вода. Обаче, така е написано, все едно са пренасочили Марица от Бяло в Черно море. Да бяхте изразили количеството вода в капки, щеше да звучи още по завладяващо!