За европейски заплати трябва да работим като в Европа

Това обяви Васил Велев
23 мар 2023 15:34, Росен Стойчев
151
За европейски заплати трябва да работим като в Европа
Снимка: БГНЕС

Реалността се разминава със статистиката. Това е мнението на Георги К. Първанов, член УС Българската конфедерация по заетостта, изразено в ефира на Нова Нюз.

„Извадката, която НСИ ползват за ръста на заплатите за четвъртото тримесечие на 2022 г., показва, че има не много голямо повишение в IT-сектора - 15%. Реалността е много висок ръст на заплатите, рекордно ниска безработица и доходи, които са стъпка под нивото на инфлацията", каза Георги К. Първанов.

Според Васил Велев, председател на АИКБ, заплатите изпреварват инфлацията с няколко процентни пункта. „Българската индустрия се представи много добре миналата година.

Още по темата
За да имаме заплати като в Европа, трябва да работим като в Европа”, каза той и показа графика, според която ръстът на заплатите в индустрията у нас е най-голям.

По думите на Първанов през миналата година много работодатели са ползвали допълнителни придобивки – ваучери за храна, за фитнес, покриване на транспортни разходи, раздаване на бонуси и комисионни, допълнително пенсионно осигуряване.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


151
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
46
0
 
20
 
! Отговори
Цеко преди 1 година
Абе пак глупости, като знам как работят западняците, ние сме много по-гъвкави и работливи
45
0
 
6
 
! Отговори
селянин преди 1 година
що па да работим еле работих и тука кат програмист и у европата кат програмист тука 200 лв у европата 2000 юро еле за две седмици докат ойдех си повиших квалификацията 20 пъти ега умрете изедници
44
0
 
7
 
! Отговори
До 54 преди 1 година
Живея във Виена от 2011 в 22ри Бецирк. Няма такива заплати работя в хотел старши администратор заплата ми е 1710 евро нето!! Така, че не се изхвърляй
43
0
 
15
 
! Отговори
Тоя открадна преди 1 година
приватизационните бонове на всички българи, а сега взел да ни обяснява как НИЕ трябвало да работим. Какво ми се прави на разбирач, като не е работил нито един ден, а само е краднаАл, комсомолеца му с комсомолец?
42
0
 
12
 
! Отговори
Щастлив емигрант преди 1 година
Такаа, да кажа и аз нещо на тоя господин. Работя в транспортна фирма в Испания вече 14 години в тази фирма от 2017.Средна хубост и големина от 37 шофьора имаме 2 испанци. Заплатите са добри 14 на брой, но местен не би се хванал. Хайде сега пак да чуя кой как трябва да работи
41
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Велев,колко милиона прибра ти и твоите фирми от държавата във вид на субсидии миналата година?
40
0
 
10
 
! Отговори
Отец ТАРАПОНТИ преди 1 година
А ти какво работиш Бе вампиреско?
39
0
 
19
 
! Отговори
Европа преди 1 година
Някой чувал ли е за чист Французин да работи шофьор? Или Германец да работи на две смени?!? Или Белгиец да работи след 17?!? Или в Люксембург да търсят работници?!? Няма такова чудо. Бедният българин и индиец и други им слугуват за без пари. Иначе те няма да са богати ако работят. Също и германците са мързеливи, те си знаят бирата както французите виното. Ква работа кви пет лева в Европа. Български чистачки на тоалетни в Дрезден и това е. Германка ли ще сложат?!?
38
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Че ние да не работим като в Китай? Този лалугер един път не е казал нещо смислено
37
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Като ще си говорим празни приказки, може ли да уточним - един касиер примерно в ЛИДЛ, повече ли работи в германски магазин, отколкото в български? Понеже подозирам, че е еднакво. Ако е еднакво, заплатата еднаква ли е? Или уважаемият член говори дивотии?
36
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Франсетата така се преработиха, че сега протестират да не им качват пенсионната възраст толкова, колкото е вече у нас. А тоя нека си разправя предизборната пропаганда.
35
0
 
9
 
! Отговори
contractor преди 1 година
Велев, колко обученя направи тази година за да си квалифицираш кадрите, или чакаш на държавната хранилка да ти ги направи производителни?
34
0
 
27
 
! Отговори
Juls преди 1 година
Хайде стига чорбаджийски мантри! Те в Европата щото се преработиха, такава работа пада, че пушек се вдига, работяги от където и да го погледнеш. Това да не ви е следвоенна Европа, сега всички търсят на хляба мекото, инфлуенсъри, дистанциона работа, маркетинг, гърчат само гастарбайтърите, ако имат по добра производителност, то не е заради работниците, а защото тамошните чорбаджии са инвестирали в оптимизация и автоматизация, а не в нова s класа и сомбите на любовницата.
33
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Смърт на олигархията.Ще гласуваме масово за национализация и съд за олигарсите от приватизацията.Има ли такава партия?Няма.Баламосват ни с РСМ и спорове около 3 март.
32
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Истината е, че да има богати требва да има и бедни. Другото е плява......
31
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Стига с тая лъжа че тук у нас не се работило Работни са българите и работят не на едно място да си докарат пари все едно че работят на едно място Бизнесите осигуряват работещите на по малко пари отколкото им дават т нар сива икономика и тоя ще ми вика трябвало да се работи повече Ами той работи ли или някой му работи
30
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ей го е още един госин дето не е работил и 1 час за икономиката на България но се е появил по телевизора и ръси мозък.
29
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Aйge нeмa нyжga...
28
1
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Никой в Европа на работи като роб в България по 10-13 часа на ден с некомпетентен шеф на главата си, да е осигуряван на минимална заплата и да няма никакви бонуси.
27
1
 
23
 
! Отговори
ИВАНОВА преди 1 година
И условията за работа да бъдат както в Европа !