Българи в чужбина купуват жилища у нас за бъдещи нужди

За 2022 г. имотните сделки у нас са били 242 000 сделки
16 юни 2023 17:15, Анисия Иванова
75
Българи в чужбина купуват жилища у нас за бъдещи нужди
Снимка: Димитър Кьосемарлиев

Има много българи, които живеят и работят в чужбина и искат да придобият жилищна собственост за бъдещи нужди – за тази тенденция съобщи пред БНР Добромир Ганев, председател на Националното сдружение "Недвижими имоти". Българите сме в топ 10 в Европа по брой собствени жилища, уточни Ганев.

За 2022 г. имотните сделки у нас са били 242 000 сделки. За тази година е бил отчетен лек спад в обема от сделки в първото тримесечие, но през май и юни търсенето се е успокоило.

Относно статистиката за броя на необитаемите имоти в страната Добромир Ганев уточни, че те не са "пустеещи". По думите му това не е феномен за България и мнозина запазват своите спестявания чрез придобиване на такъв тип имоти. Той акцентира и върху демографската криза.

2021-ва и 2022-ра са били рекордни като обем на имотните сделки заради желанието на голяма част от българите да придобият втори дом в по-малки общини или ваканционен тип собственост в морски или планински курорти, подчерта още Ганев.

"Това беше феномен, който наблюдаваме за първи път в последните 30 години", добави гостът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


75
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
72
6
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
В САЩ всеки десети американец притежава активи за над 1 милион долара, там също така живеят най-богатите хора на планетата, а също САЩ е най-богатата държава в света. Населението и расте всяка година.
71
0
 
0
 
! Отговори
В. преди 10 месеца
Това са огромни суми, а в бюджета има огромен дефицит. Някой може ли да гарантира, че са след данъци в България и ЕС?
70
1
 
5
 
! Отговори
Към част от писачите преди 10 месеца
Апартаментите няма да станат по два за лев, нито някой ще национализира къщите по селата, за да ви ги подари на вас. Като е толкова евтино в чужбина и толкова изгодно да се живее там на старини, заминавайте още сега. Не учете хората какво да правят с парите, спечелени с труд там, където заплатите са нормални и не се дават за дремане на бюро. Ако ще вдигате бунтове, нека да е в името на справедливото заплащане на труда тук, а също и за качество на сградите, което да съответства на цените.
69
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
В София 31% от жилищата са празни.
68
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Липсва жилищна политика на държавата и няма жилища в София. В провинцията пък сичко се закрива.
67
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Това не решава никой проб;;ем а напротив прави демогрфска катастрофа. Докато събере пара за да живее в София и живота свършва.
66
2
 
9
 
! Отговори
Панчо преди 10 месеца
Аха, придобиват за праправнуците, които няма да се родят.
65
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Явно в чужбина не могат да купи и затова бг. Ако бачка в бг пък не стига парата пак. Принуден да емигрира в чужбина за да живее в бг. По-зле е и от турско.
64
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
до 62 В частта за САЩ е напълно прав.
63
14
 
2
 
! Отговори
ИТтата обраха народа преди 10 месеца
Програмисти взимат заплати от по 7хил лева и купуват апартаменти и дават под наем. За 10 години среден програмист купува по 3 двустайки и след този период вече ги е изплатил и гуши и от ренти. А тия пари идват от нашите джобове.
62
11
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Живейте си в заблудите, но в България не си струва да се инвестира и стотинка в имот. Времето ще покаже, че съм прав. Живял съм в чужбина дълги години, предвидил съм успешно разни събития, които са ме направили достатъчно богат да не се занимавам с нищо докато съм жив, включително и децата ми, така че съм убеден че в България нищо не става. Бъдещето ѝ няма да е добро.
61
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До 61 - Излагаш са...
60
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Моля коментиращите стига сте говорили за САЩ, отдавна САЩ не е запад, а е трета глуха и гето.Запад означава Западна Европа, а предвид емигрантския наплив, скоро и те може да не са запад,а едно мароканско, турско и ромско гето, отдавна се вижда тази тенденция.В България купуват имоти бедни пенсионери от запад, не задължително българи, а по телевизията си казаха, че се ходят да се лекуват на запад, а не тук, там всичко им е безплатно
59
1
 
1
 
! Отговори
До 56 преди 10 месеца
Там до колкото ми е известно лежат в затвора или нямат право да практикуват, тука колко доктори убийци лежат в затвора?
58
1
 
3
 
! Отговори
Летните къщи преди 10 месеца
Като се има предвид колко пари струва една качествена лятна почивка за четиричленно семейство, не е чудно, че много хора се оглеждат за лятна къща на село или в малко градче. Дали ще се самонастани там някоя екзотична фамилия и дали няма някой да влиза нощем да краде - това зависи от много обстоятелства. Затова хората подбират къде да купят.
57
7
 
8
 
! Отговори
морски преди 10 месеца
Тук идват най-бедните туристи, а нормален европеец ще е мазохист, ако повтори на морето напр.
56
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До 52Ако мислиш че къщата му в Испания няма да я разбият или че там няма мутри .И недей давай едим лош пример да генерализираш всичко .
55
2
 
5
 
! Отговори
До 53 преди 10 месеца
И в коя държава няма грешни диагнози?В САЩ всяка година между 250 хиляди души и 450 хиляди умират от лекарски грешки.
54
7
 
8
 
! Отговори
Нищо чудно няма преди 10 месеца
Хората са си направили сметка какъв ще е размерът на пенсията им, придобита от работа в чужбина, как биха живяли с тези пари там и как ще живеят със същата сума в България. Затова инвестират в жилища тук.
53
0
 
8
 
! Отговори
Казано честно нищо преди 10 месеца
ни е наред, рай за крадци е, и корумпета!