Вътев: Ако не бяхме отменили забраната за украински внос, ни заплашваха глоби от ЕК

Контролът ще бъде в постоянен, обеща министърът
18 сеп 2023 18:52, Анисия Иванова
239
Вътев: Ако не бяхме отменили забраната за украински внос, ни заплашваха глоби от ЕК
Снимка: БГНЕС

Ако не бяхме отменили забраната за внос от Украйна, щяха да ни бъдат наложени глоби от Европейската комисия (ЕК). Това каза в предаването „Лице в лице“ по bTV министърът на земеделието и храните Кирил Вътев. Той отбеляза, че няма как да влияем на ЕК, която вече е взела решение за украинското зърно. "Полша избра да не се съобрази с ЕК и да си плати глобите, България си избра да се договори с Украйна“, коментира той.

Премиерът разговаря с украинския премиер, аз разговарях с постоянното представителство в Брюксел, чакахме до късно решението на Европейската комисия. Министър-председателят веднага влезе в разговори – каза забраната пада, но ние трябва да защитим и нашите производители, обясни министър Вътев. Той припомни, че е отправил покана за среща към представителите на инициативния комитет за провеждане земеделския протест.

Още по темата

Ще им предложим решение на всички пет искания и на още много, които те не са поискали, посочи Кирил Вътев. Познавам проблемите, тези пет точки са бързи искания за вноса от Украйна и за плащания за подпомагане, коментира той.

Забрана за внос няма да има, има договореност с Украйна за въздържане от внос, докато не си регламентираме лицензионните режими, което означава да определим стоки и количества, от които ще има определен внос. Засилен ще бъде контролът от Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) и Агенция „Митници“, от украинска страна също. Контролът какво излиза от Украйна и какво влиза в България ще бъде в постоянна координация, заяви министърът на земеделието.

Протест на земеделските производители се проведе в цялата страна днес. Блокада имаше на повече от 40 важни пътни точки и гранични пунктове. Утре се очаква протестите да бъдат насочени към София.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


239
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
201
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Е и?
200
0
 
5
 
! Отговори
Смърт на Украйна! преди 7 месеца
Ти ли си най-големия хуйосмукач на пендлегейзерите от ЕС. Виж, на цяла Източна Европа не и пука и забранява вноса то тази измислена, изкуствена и скоро напълно мъртва държава Украйна!
199
0
 
1
 
! Отговори
Джаст Експеримент преди 7 месеца
До онова дето се клати, Братиньо ти можеш и сам да сториш това - верно малко примитижно. Намери една торба украински чернобилно жито, зарови в нея за 4 часа рентгрнова хартиа формат А4 и на 5м от чувала служи навъздъх другоА4. след което проми и фиксирай Ро хартийте. Тази от чувала ще е потъмняна ако има кви да е изотопи в него. И друго зада си още по сугурен както е опакована хартията в оригинален плик, обикновенно жълт на цвят залепи от горему малки оловени ленти. Под тях на лентата ще светла
198
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
явен политпедераст. Ски му фръцнатамутра как шоуира некакъв корейски и то северен жълтур саатник и как си е подпрял старческата брадичка - досущ като Миглена Кундева. Мъ тож да не са му инплантирани на гърбацици тройки за да не обръщат за целъФка га гоаналноебътвГъзо
197
1
 
4
 
! Отговори
онова дето се клати преди 7 месеца
къде в България има лаборатория която да направи анализ за наличието на радиоактивни елементи. Лабораторията се намира в мечтите на Никола Денков. Единствената лаборатория за анализ на зърно млеко и др. храни се намира в Пловдив и е часна Евролабно тя тежки метали не анализира. Доживяхме лъжци да се вклинят в власта.
196
1
 
3
 
! Отговори
до 198 преди 7 месеца
До До ИЗВОД Опорката к урана беше оборена многократно. Бяха внесени доста разяснения по въпроса. Право на всеки е да коментира всеки аспект на проблема. А ти пиши за Уран, Меркурий и Плутон колкото си искаш! Аз твърдя, че при 30 милиарда дадени субсидии, не София, а и съседно Скопие ще блокират зърнарите, само и само да не изпуснат дойната крава Български субсидии, както и Брюкселските субсидии - и те наши!
195
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Другите страни могат да откажат вноса, само ние не.Като политиците ни са продажни и обслужват чужди интереси ще страдаме.
194
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Мислене на чиновник, а не на държавник.Няма ниво да води род и родина!
193
0
 
2
 
! Отговори
Купец Калашников преди 7 месеца
"Песня про купца Калашникова" е поема от Лермонтов. Украйна ще съди Полша, Унгария и Словакия защото отказват да внасят от нейното жито.В кой свят живеем ?
192
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
А Полша, Словакия и Унгария, не ги грозят глоби?
191
0
 
6
 
! Отговори
така ли преди 7 месеца
и колко щеше да струва здравето ни? Защото нито искам хляб с тежки метали, нито искам месо от животни, хранени с фураж с тежки метали...
190
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
сложете му едни високи мита, ако ЕК и това контролира напраскайте някакъв данък ако се полва това зърно все може да се измисли нещо да се защитим.....
189
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
После пак ще си платим глобите, но под формата на прескъпо лечение от последиците на консумация на украинска продукция над която няма никакъв контрол.
188
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
е те и децата го знаят че голяма част от украинската земя е изкупена на безценица от американци и европейци- и че се отнема горния слой на определени умастаци и се вози в европа - най плодородната земя в европа - за това е войната а укрите кучета ги яли
187
0
 
6
 
! Отговори
До ФЕМИНИСТЪТ преди 7 месеца
Глобален пазар,-разграден двор-добре дошли в бъдещето, когато нямаш нищо, нито права, нито избор и те редуцират чрез ковид, война, както и кастрират за да станеш феминист.На теб може да ти харесва тая поза, но на останалите не. Ще станем и патриоти, и терористи, но няма *** да ни управляват.
186
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
орбан го каза в прав текст- в итнереса с украинското зърно няма европейски интереси има американски интереси- украинското зърно всъщност е продукт на сащ от земи които те притежават от много време- за зърното по море ни казаха че е за африка и ни излъгаха - то не отива при бедните деца в африка- това е една глобална измама - нас ни се налага да водим битки с брюксел който не стои на страната на интересите на европа- а сега българи вижте какви мъ-рш-и ви управляват
185
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
ВЪРХОВНА Е НЕКАДЪРНОСТТА НА ТОЗИ МИНИСТЪР. ЗАЩО ЛИ СА НИ ГО ТУРНАЛИ КИРЧО И БУДА?!...
184
0
 
11
 
! Отговори
Вътев, вътев ... преди 7 месеца
Този го скастриха и обърна палачинката. За власт продават и майките си.
183
0
 
7
 
! Отговори
До ИЗВОД преди 7 месеца
Тук обсъждаме дали ни се яде храна с уран, ГМО, и пестициди. Опорката за субсидиите ви я отмениха, ти къде дрема досега??? Май само за украинско олио ще ти стигнат парите....
182
0
 
8
 
! Отговори
Никола Стефанов преди 7 месеца
Глоби ли? Ми не ги плащайте. Спрете вноските към бюджета на ЕС и вместо това го пренасочете към нещо по-полезно, примерно обновяване на пътната инфраструктура.