Млади и зелени

Започна Панаирът на младите
2 окт 2008 16:55,
Млади и зелени

У нас напоследък има много фестивали, но въпреки че сме претрупани, в сърцето ни винаги има място за „Панаир на младите“.

Фестивалът се провежда ежегодно в Младежкия театър и представя, освен постановки от специалната им програма „Младите в Младежкия“, и театрални проекти на млади и интересни автори.

Тази година новото е, че освен постановки ще гледаме изпълнителски, визуални и аудио-визуални изкуства – кино, музика, фотография и т.н.

Освен това форумът и неговата програма вече ще се ръководят от определено мото. Първото такова е „класиката е модерна”.

В тази връзка вчера фестивалът бе открит с вече познатото ни и любимо представление „Без съмнение“ от Жорж Фейдо – един от най-известните френски комедийни драматурзи.

От днес нататък предстоят още три постановки и множество други събития, за които ще прочетете в кратката програма с акценти по-надолу...

2 октомври

Вече е открита изложбата „Надписъ“ с фотографии на Йосиф Аструков. Авторът има богата и впечатляващо разнообразна биография, включваща медицинско-физическо образование, академична практика в Института за космически изследвания на БАН, драматургия, кино, фотография, издадена книга и преподаване на деца с церебрална парализа. Просто няма как да не сме любопитни и да проверим какво ни предлага този път.

Вечерта пък ще гледаме „Смъртта и дяволът“ от Франк Венедикт на отдавна познатия ни Петър Денчев.

В постановката „Една жена чака за среща в публичен дом, където трябва да се намира нейната 17-годишна прислужница - проститутка.

Вместо момичето, на срещата пристига собственикът на публичния дом, който разбива представите на своята гостенка за любовта, брака и собственото й съществуване; не след дълго тя разкрива привличането си към „сводника” и го моли да се ожени за нея.

В хода на действието персонажите се сблъскват с проститутката, нейния клиент, молби за насилие и смъртни копнежи.

Или, както казва самият режисьор, „Смъртта и Дяволът” е елегантна история за изкушението и обвинението в живота, тъкмо преди да е приключил”.

3 октомври

От 19,00 часа ще видим спектакъла „Антигона” от Софокъл, който осъществява връзка между театралните поколения чрез преосмисляне на класика.
Представлението събира един от театралните ни доайени - проф. Надежда Сейкова и нейните студенти и се опитва да разруши представите на модерния човек за себеизява в наложени клишета.

Живите изкуства коментират клишетата на медиите, интернет и телевизионния модел на поп културата.

4 октомври

Това е денят на авторското кино на някои от най-изявените ни автори - Йосиф Аструков, Свилен Димитров, Чавдар Чернев.

Ще видим „Въздушният ас“, който се класира на Берлинарето, „Мотивация” и „Дългата разходка” на Свилен.

Чавдар Чернев и Йосиф Аструков също ще ни припомнят по няколко от най-добрите си късометражни филми.

5 октомври

Киномаратонът ще продължи с авторското кино на Къци Вапцаров, Нешка Караджинска, Академия за телевизионни, филмови и интернет комуникации, както и с филмите на Кино група „Чудак” - все различни сдружения и учебни заведения, които опитват да ни дадат разнообразен и различен поглед върху бъдещето на българското кино.

6 октомври

Спектакълът „Орфей и Евридика“ започва в 19 часа, но няма да ни покаже само бъдещето, а и миналото.

Великият Орфей, който с музиката си укротявал диви зверове и карал ветровете да спрат да духат, се влюбил в прекрасната Евридика. Забравил да принася жертви на своя бог Дионисий и той го наказал, като убил неговата любима.

Безграничната любов на Орфей го накарала да слезе в мрачното царство на сенките и да измоли от боговете да върнат Евридика на Земята… Тази история се повтаря непрекъснато през вековете. Любовта кара хората да стават все по добри и да жертват дори и собствения си живот заради нея. Всяко поколение разказва своя история за любовта.

Създателите на този кабаретен спектакъл се опитват да разкажат историята на Орфей през погледа на днешните млади хора.

Спектакълът е изграден върху музика на Васил Генев и вплита съвременни аранжименти на Кристоф Вилибалд Глук.

Основната музикална тема е на звездите на Евровизия - Стоян и Елица.

Режисьор е Александър Илиев, участват неговите студенти от НАТФИЗ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Спонсорирано съдържание