Изолираха вещество, атакуващо избирателно ракови клетки

Полученият „рибозим“ е бил изпробван успешно върху животни и „има добър лекуващ потенциал“
22 яну 2008 11:46,
5
Изолираха вещество, атакуващо избирателно ракови клетки
Снимка: Булфото

Южнокорейски учени от Националния онкологичен център в сателитния за столицата Сеул град Коян обявиха, че при първични лабораторни опити са успели да изолират „молекулярно терапевтично средство“, което избирателно атакува ракови клетки.

Полученият „рибозим“ е бил изпробван успешно върху животни и както смята ръководителят на групата изследователи Ким ин Ху, „има добър лекуващ потенциал“.

В проекта участват и учени от южнокорейските университети Тангук и Тонга, съобщава ИТАР-ТАСС.

Рибозимът има свойството да открива рибонуклеиновата киселина (РНК), която присъства във всички ракови клетки. В резултат на това злокачествените тумори спират да се разпространяват и да нарастват, и биват разрушавани.

При това нормалните клетки на животните, у които е било вкарвано веществото, не са подложени на генетични промени и остават здрави.

Откритието на южнокорейските учени, както смята Ким Ин Ху, разкрива пътя за пълномащабни изследвания на рибозимите като средства за борба с рака.

За това спомага и отсъствието на странични ефекти, което е едно от основните условия при провеждането на медицински изследвания.


5
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
0
 
! Отговори
Пешо Пешев преди 14 години
"рибозоми" бе, разбирачи...
3
0
 
0
 
! Отговори
DevilishSoul преди 14 години
Тази новина... заслужаваше да е на първа страница...
2
0
 
0
 
! Отговори
преди 14 години
I am legend
1
0
 
0
 
! Отговори
Lirex преди 14 години
Тази новина може да не изглежда толкова важна, но в действителност представлява нещо страшно потенциално! Дано това, което предполагам се сбъдне и след няколко години да няма такова нещо като РАК/ТУМОР.. а дай боже и неща като спин и прочее..