Най-старото дърво в света е на 10 000 години

Най-старото дърво в света още е живо и расте в Швеция, това е ела на 9 950 години
18 апр 2008 11:55,
9
Най-старото дърво в света е на 10 000 години
Снимка: Dnes.bg

Най-старото дърво в света още е живо и расте в Швеция, това е ела на 9 950 години, съобщи университетът в шведския град Умеа, цитиран от АФП

„Това чудесно откритие беше направено в планинския масив Далара, в централната част на страната. Ние сме много изненадани, защото мислехме, че този дървесен вид се е появил в района доста късно“, уточни професор Лейф Кулман от университета.

Досега учените смятаха, че най-възрастните ели достигат 4000-5000 години и растат в Северна Америка.

Най-старото дърво е било открито през 2004 г. и възрастта му е установена с помощта на въглерод 14 в лаборатория в Маями, Флорида.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
1
 
! Отговори
Monichka преди 14 години
Аз четох в една енциклопедия че най - старото дърво е на 4700 години и е в Уайт Маунтинс (Калифорния - Сащ),но и аз бих искала да видя снимка.Аз съм била в Италия,Германия,Испания,Великобритания,Сащ и Швейцария и имам много снимки от тези места.Който иска да му пратя да ми пише на Skype : malko_razglezena или на bonbon4eto_969.
7
0
 
1
 
! Отговори
яко преди 15 години
ехаааа яко че още е живо
6
0
 
1
 
! Отговори
kaka преди 15 години
da biahte go snimali 4e da go vidim...
5
0
 
1
 
! Отговори
sss преди 15 години
а най-старото дърво в България, а и на Балканския п-в умира (село Гранит), станало пряк свидетел на цялто и съществуване, но няма да доживее бъдещето и, защото такова МАЙ няма да я има нашата свидна държава...
4
0
 
2
 
! Отговори
thomas преди 15 години
Този код, както всички знаем, гарантира, че няма разни роботи да напълнят коментарите със спам, най-често линкове на порно сайтове. За съжаление по никакъв начин не гарантира, че коментаторите ще са интелигенти и възпитани в това, което пишат. Предлагам да се смени с тест за интелигентност с поне 10 въпроса, за да може да е сигурно, че ще четем и само интелигентни коментари :-)
3
0
 
1
 
! Отговори
Lestat преди 15 години
И мен много ме дразни тъпия код и ще помоля днес бг да пуснат разяснение защо е нужен кода ... По принцип знам за какво се използва и именно за това смятам че в този сайт е ненужен
2
0
 
1
 
! Отговори
-------------- преди 15 години
mi da go otrejat :Ppp
1
0
 
1
 
! Отговори
ime преди 15 години
Още по-интересно е защо е показана снимка от Родопите.!?....Мда,и то -много популярен изглед !?И няма да има други коментари ,защото ме върна точно 3(ТРИ) ПЪТИ ЗА ГЛУПАВИЯ ТИ "ГРЕШЕН КОД"-КОМУ Е НУЖЕН ТЪПИЯТ КОД!?!?!?