САЩ размислиха за антипиратските закони

Сенатори се отказаха да гласуват PIPA и SOPA под натиска на мащабни протести
Обновена: 20 яну 2012 22:17 | 20 яну 2012 20:07, Миглена Иванова
43
САЩ размислиха за антипиратските закони
Противници на законопроектите на протест в Сан Франциско. Снимка: Reuters

Сенаторите в САЩ се отказаха да гласуват спорните антипиратски проектозакони Protect IP Act (PIPA) и Stop Online Piracy Act (SOPA) под натиска на протестиращи в САЩ и Европа опоненти на законите, съобщи CBS.

Лидерът на демократичното мнозинство в Сената Хари Рийд обяви днес, че отлага процедурния вот на PIPA, който трябваше да се състои във вторник. Малко след това от съдебната комисия в Сената съобщиха, че няма да гласуват SOPA.

Големи сайтове като Wikipedia и Reddit проведоха 24-часов протест в сряда срещу антипиратските проектозакони. Хиляди американци пък атакуваха избраните от тях сенатори с телефонни обаждания и електронни писма с настоявания законопроектите да бъдат преразгледани.

Хари Рийд насърчи създателя на PIPA Патрик Лийхи да продължи да усъвършенства текстовете на закона, така че да намери баланса между защитата на интелектуалната собственост на американците и отвореността на интернет.

Лийхи обаче нападна сенаторите, които оттеглиха подкрепата си за законопроектите и ги обвини, че нехаят за ограбването на американска интелектуална собственост.

Още новини за интернет и технологии четете в Investor.bg

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


43
Още по темата: интернет пиратствоSopa
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
0
 
0
 
! Отговори
Сашо преди 12 години
Да ама тая музика е за твоето поколение , не за мене, така че кво да му е кофти на човека.....Вие като сте раснали навремето в соца си е ваш проблем,времената вече са други.
36
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
проблемът изобщо не е в авторските права.под предтекст защита на американската интелектуална собственост искат да наложат тотален контрол,но мисля,че това вече е невъзможно
35
2
 
2
 
! Отговори
AcOrP преди 12 години
34 Каква работещта правна система имат американците ? Я се запознай малко.... В САЩ 1% от населението са затворници... В САЩ има частни затвори. Затворниците в САЩ биват експлоатирани и търгувани като роби между частните затвори... заплаща им се нещо от сорта на 1$ на час което по евтино от заплащането в Южна Америка...Американските затворници произвеждат над 90% от мебелите, както и почти всички дрехи и други неща за нуждите на американската армия. доживотна за 3 дребни кражби.
34
7
 
2
 
! Отговори
до Blake преди 12 години
Кофти ли ти е, най-яките банди са от САЩ и Англия, там е измислена най-яката музика, рок енд рол.
33
1
 
6
 
! Отговори
Blake преди 12 години
Кои "велики" американци - тези, дето съдят феновете си ли???Да ходят да се праскат където намерят за добре, заедно с Ред Хот Чили Пепърс и всички останали алчни и лакоми ***!!!
32
3
 
6
 
! Отговори
до 36 преди 12 години
Великите американци "Metallica" са го казали: SO WHAT?
31
5
 
2
 
! Отговори
до 36 преди 12 години
Е, и? всеки трябва да си плаща за музиката или филмите, които слуша и гледа. Пиратството е подсъдно, защото е престъпление.
30
2
 
4
 
! Отговори
ключа за палатката преди 12 години
Други двама много активни конгресмени - демократът Патрик Лихи и републиканецът Орин Хетч, които се обявиха против безплатните музикални борси в Интернет и настояват за съд срещу Kazaa, всъщност всеки месец прибирали доста добри суми от звукозаписните компании Sony и BMG. Двамата внесоха законопроект "Против пиратството", чрез който музикалните гиганти ще могат да дават под съд Интернет-потребители на безплатна музика от целия свят. Срещу тази услуга двамата касират месечно по около $18 000, които им давал лично президентът на Асоциацията на звукозаписните компании RIAA Джак Валенти. В сайта може да се види точната сума: Лихи е получил $178 000, а Хетч $152 000.
29
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Абе какво изобщо се коментира нещо, което си е изцяло вътрешен проблем на САЩ? Интернет, пиратство, Холивудска гилдия, авторски права, американска филмова и музикална индустрия, Google, Facebook - всичко това е Американско по произход, American origin, така че тия дето плюете американците, немате никва почва, ходете в некой червен вестник, проруски, анти американски и там се оплаквайте от квото си щете..
28
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
САЩ имат работаща правосъдна система и затова и затворите са пълни. А в Русия престъпниците държат държавните лостове, властта, мафията, както и в България..А в затвора кой влиза, някой случаен некадърник, дето няма връзките да го избави..
27
1
 
7
 
! Отговори
с.до 31 преди 12 години
Абе последно дочух,че едни руски пънкарки нещо бъзикали Путин и ги прибрали за по 15 дни!Никой не отрича,че затворите в САЩ са пълнино това е неизбежно!Няма ала-бала!Сгафиш ли ти мятат райетата,ако ще да си не Парис Хилтън,ами марсианец!И така трябва!А не такива като Стависки да не лежат и ден!Мда!
26
2
 
4
 
! Отговори
с.до 30 преди 12 години
Какво ще рече,че не са американци!Родени,израснали,образовали се и творили в САЩ!Какъв е проблема!?Ти нали не си мислиш,че си пряк потомък на Хан Аспарух или нещо подобно!?От 1300 години история сме близо 2 века под византийско робство и 5 под турско!Това не ти пречи да си с българско самосъзнание,нали!?Стига глупости!Мразете си САЩ!Ваше право е!Но тоя рев и омраза с повод и без повод под всяка статия за Америка са супер смешни!
25
4
 
3
 
! Отговори
но комент преди 12 години
Познайте коя е странатас най-голям брой затворници в света?повече отколкото Китай и Русия заедно?САЩ.Това-преди тези закони.Ако целта е половината население на САЩ да бъде набутано в затворите-да ги приемат.
24
3
 
4
 
! Отговори
хахаха преди 12 години
Много ми е смешно, когато някой се смята за американец и защитава другите американци .....Момчета и момичета истинските американци са отдавна избити до нищожно малък процент.Всичко останало са имигранти било то X на брой поколение, и вие сте същите. Моля не сравнявайте, по тази логика ще кажа че всичките лауреати и интелектуалци не са американци ....
23
1
 
8
 
! Отговори
американофил преди 12 години
Америка е на половин крачка от тоталитарна държава. Правителството им прави гигантски усилия да я направи тази половин крачка. Европа трабва по-скоро да се отдели от опеката на САЩ - иначе не ни чака нищо добро.
22
6
 
4
 
! Отговори
до 25 преди 12 години
нищо ново под слънцето..дай им на овцете нещо да плюят, особено америкън да е, и полудяват, а не се видят, че са едни мизерници в соца наречен България
21
9
 
4
 
! Отговори
с. преди 12 години
Супер смешно ми е когато бантустанските оскотели *** почнат да обиждат,че тия и ония били ***!От каква позиция бе!?Че има *** и ограничени американци е факт!Но също така е факт,че културния живот в САЩ е на светлинни години от Бантустана!Я се поинтересувайте колко американци са лауреати на нобелова награда и колко българи!***,бедни,оскотели,злобни и завистливи!Това сте вие!
20
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Много от коментиращите, псуващи американците, май забравят, че интернет е измислен точно от тях..а автоските права наистина трябва да се спазват и ако има пиратство, то трябва да бъде стопирано..
19
5
 
4
 
! Отговори
с. преди 12 години
Пак са се събрали *** американофоби да плюят!Дъжд от пейтриът за вас,***!Въпросните закони щяха да бъдат гласувани под натиска на заинтересованите собственици на авторски и интелектуални права,които си имат доста сериозни лобита!Хората,обаче се вдигнаха и о,чудо обърнаха им внимание и се отказаха!Вие бантустанските умници знаете ли кой депутат ви представлява и срещу кой точно закон нарушаващ правата и интересите ви се вдигнахте!?Търпите като овце!От каква позиция обиждате тоя и оня!?
18
1
 
8
 
! Отговори
Няма смисъл преди 12 години
аидеее free for all