Nokia и Samsung приключиха патентен спор

Финландската компания очаква положителен ефект върху бизнеса си
1 фев 2016 21:16, Елена Кирилова
0
Nokia и Samsung приключиха патентен спор
Снимка: архив Ройтерс

Финландската компания Nokia получи решение от арбитражен съд на патентен спор със Samsung и заяви, че очаква положителен финансов ефект върху бизнеса си от този факт, пише Bloomberg.

Решението на Международната търговска камара урежда размера на допълнителното обезщетение, платимо на Nokia за петгодишното удължаване на лицензионния договор между двете компании, обяви Nokia в понеделник.

Фирмата не разкри повече финансови подробности, но твърди, че run rate на приходите, или продажбите в даден момент от времето, съотнесени към годишна ставка, е 800 млн. евро.

Nokia обяви, че нейното подразделение за патенти, което ги лицензира, е реализирало печалба от около 400 млн. евро през четвъртото тримесечие и 1,02 млрд. евро през 2015 г.

Nokia, която някога доминираше на световния пазар на мобилни телефони, в момента е фокусирала бизнеса си в телекомуникационно мрежово оборудване.

Същевременно обаче държи голям списък с телефонни патенти. Компанията е близо до приключването на пълното придобиване на френския си конкурент в мрежовото оборудване Alcatel-Lucent. Сделката, която е на стойност 15,6 млрд. евро, се очаква да приключи през това тримесечие. Тя може да се окаже най-голямата трансакция в корпоративната история на Финландия. 

Повече технологични новини можете да прочетете в Investor.bg


0
Още по темата: NokiaSamsungпатенти
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари