Китай разселва 9000 души заради мега телескоп

Засегнатите ще получат нов дом и парично обезщетение
16 фев 2016 20:57, Бойчо Попов
12
Китай разселва 9000 души заради мега телескоп
снимка: Ройтерс

500 метра е диаметърът на новия радиотелескоп, който в момента се изгражда в провинция Гуейджоу в Югозападен Китай. Още през 2016 г. т. нар. "Five-hundred-meter Aperture Spherical Telescope", накратко Fast, трябва да бъде открит.

Преди това обаче властите ще разселят над 9000 жители, предава държавната новинарска агенция Xinhua. Жителите трябва да освободят област от около 5 км около самия телескоп, за да не се стигне до електромагнитни смущения по време на работата.  

С диаметър на чинията от 500 метра системата ще стане най-големият радиотелескоп в света, измествайки от първото място този в Аресибо, Пуерто Рико, който официално бе открит през 1963 г. и чийто диаметър на рефлекторното огледало е почти 305 м.

Радиотелескопите улавят радиовълни с честота от няколко стотици мегахерца до няколко стотици гигахерца. Чрез данните учените се надяват да получат нови сведения за Вселената. Новият китайски супертелескоп ще подкрепи и международния проект Seti, който се е посветил на търсенето на извънземен живот. Телескопът, чието строителство започна преди пет години, ще бъде пуснат в експлоатация, както е планирано, в края на септември.

Радиотелескопите по принцип са два вида – или се състоят от голямо рефлекторно огледало, като китайския суперпроект, или от много на брой антени, които се свързват и образуват обща мрежа, като например „Голямата редица" в Ню Мексико, САЩ, който се състои от 27 радиотелескопа, а диаметърът на всеки един от тях е 25 метра.

По данни на китайските държавни медии засегнатите жители ще получат нови жилища и обезщетение от 12 000 юана (1651 евро). Активисти по правата на човека критикуват често китайските власти, че при подобно разселване на цели региони се стига често до прилагане на насилие и се изплащат твърде ниски обезщетения.

Още подобни новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
0
 
! Отговори
алхимика преди 8 години
До Гошо...ТъпотоНие ще уловим сигналите на цивилизации, които ...отдавна са мъртви. А нашите електромагнитни сигнали ще стигнат до далечни млади цивилизации, когато ... човечеството вече не съществува. Това е жалката истина! Това ще бъде нещо като ... откриването на египетските мумии в наше време. Живели ... преди 5-6 хиляди години. А сега имаме единствено ... техните студени безжизнени тела. С които ... няма как да проведем разговор и ... разменим информация
4
1
 
29
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 8 години
С този гигантски радиотелескоп ще се хващат сигнали дошли от глъбините на Вселената,пътували хиляди светлинни години.Може би сред тези сигнали ще има и някакви импулси,дошли от дейноста на разумни същества,както сега електронният фон около нашата планета е наситен от видео и радио информация.Не е изключено да хванем сигнали от цивилизации,които отдавна са мъртви и излъчването е станало преди стотицихиляди години.Най-вероятно,на друго място в безкр.космос,ще ни гледат сеира и на...нас след време.
3
12
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Абе в тоя китайски смог и радиовълните не проникват.
2
15
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
най-много с този радиотелескоп да докарат враждебно настроени извънземни
1
8
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
BOIKO BORISOV RAZSELI NAI-MALKO 2 000 000 BALGARI---NIE SNE SHAMPIONITE,A NE KITAI.