Apple добива нова компания на всеки три до четири седмици

За последните 6 години е купила около 100 нови компании
24 фев 2021 12:17, Анисия Иванова
7
Apple добива нова компания на всеки три до четири седмици
Снимка: Pixabay

Apple е придобила около 100 компании през последните шест години, разкри изпълнителният директор на компанията Тим Кук, цитиран от BBC. Това се случва в компанията на всеки три до четири седмици, каза той пред годишното събрание на акционерите на Apple.

Технологичната компания наскоро обяви рекордни приходи от 111,4 млрд. долара през фискалното първо тримесечие на 2021 г.

Кук каза на събранието на акционерите, че придобиванията са насочени най-вече към технологии и таланти.

Най-голямото придобиване на Apple през последното десетилетие беше покупката на Beats Electronics – производител на слушалки, основан от рапъра и продуцент Dr Dre, на стойност 3 млрд. долара. Друго придобиване беше софтуерната компания за разпознаване на музика Shazam за 400 млн. долара през 2018 г.

Най-често Apple купува по-малки технологични фирми и след това включва техните иновации в собствените си продукти. Един пример е PrimeSense, израелска компания за 3D сензори, чиято технология допринесе за FaceID на Apple. Списъкът на Apple за придобивания и инвестиции е изключително разнообразен. През изминалата година Apple купи няколко компании за изкуствен интелект (AI), бизнеси за виртуална реалност, стартиране на плащания и бизнеси с подкасти, съобщи Bloomberg TV Bulgaria.

През 2019 г. Apple купи Drive.ai –  стартъп, който използва изкуствен интелект за създаване на системи за самоуправление за автомобили, а през 2016 г. компанията взе и дял от 1 млрд. долара в китайската услуга Didi Chuxing.

Apple е изключително печеливш бизнес на стойност над 2 трлн. долара, така че разполага с много средства, които да вложи в придобиване.

Но дори да е купил 100 компании за шест години, Apple изглежда много селективна компания по отношение на това, което купува. Придобиванията на Apple всъщност са много по-сдържани от тези на много от нейните технологични конкуренти.

Microsoft плати 26 млрд. долара за LinkedIn, Amazon плати 13,7 млрд. долара за Whole Foods, а Facebook плати 19 млрд. долара За WhatsApp.

Десетте най-големи покупки на Apple, взети заедно, пак биха стрували много по-малко от която и да е от тези сделки.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 1Това е по-скоро вина на ЕС. Ооооо направил си "нов" алгоритъм за спамене на рекламни банери! оооо, това ще промени вселената!Ооооооо на ти 3 милиона евро!!!!
4
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 3Няма и такава мафия, олигархия и "приятелкски капитализъм".
3
1
 
4
 
! Отговори
Щерю преди 3 години
- Капиталисты! - каза капитан Иван Данко (Арнолд Шварценегер) във филма "Червена топлина"...
2
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А защо няма такива руски фирми ...?!Защото трябва ум и съобразителност.На руснака му дай воддка, той друго не иска
1
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това е повече от нормално. Който е в този технологичен сектор, знае за какво говоря. Сума приятели имам, чиято цел е да направят компания на стойност 5-50 милиона, и да я продадат по най-бързия начин. Разбира се, тръгнали от България подобни компании, почти няма. Тука всеки се мисли за големият предприемач и се състезава на Startup уикендите за това кой ще предложи най-малко тъпата идея, за да бъде тя финансирана от ЕС.