19 години стигат. Историята на "Шоуто на Слави"

Слави Трифонов и екипът му спират предаването
Обновена: 7 май 2019 12:58 | 7 май 2019 12:55, Йордан Бързаков
299
19 години стигат. Историята на "Шоуто на Слави"
Снимка: БулФото

Момчето си отива - след 19 години Слави Трифонов и екипът на "Шоуто  на Слави" слагат край. На Гергьовден водещият обяви, че на 31 юли тази година предаването прекратява своята работа. Причината - медийната среда в България и чувството, че "Шоуто" вече не принадлежи към нея. Обичани и мразени, възхвалявани и охулени, за вечните бунтари на българската телевизия едно е ясно -  написаха една от златните страници в историята на развлекателния бизнес в страната.

Няколко хиляди предавания, стотици гости, скечове, концерти, турнета, десетки рубрики и проекти, обществени инициативи и политически искания, скандали и спирания - историята на "Шоуто" е сложна и дълга.

Началото

Началото е поставено след създаването на първата българска частна телевизия -bTV. На 27 ноември 2000 година, част от екипа на революционните за 90-те години "Ку-ку" и "Каналето", създават "Шоуто на Слави".

Предаването следва установения печеливш модел на американско толк-шоу - жива публика, бенд, скечове в първият половин час и гост във втората част на изданието. Характерна особеност на предаването са коментарите по актуални теми на водещия, а политическата сатира ще присъства през всичките тези 19 години в ефир. Освен телевизия, екипът на "Шоуто" прави и музика - Ку-Ку бенд издават 22 албума и над 300 авторски песни, превръщат се в любимци на поколения българи.

"Шоуто на Слави" превзема праймтайма на телевизията и не слиза от него в продължение на 19 години. В първите няколко предавенето печели огромен дял от зрителския интерес - до 2004 година то привлича средно между 2 и 3 милиона зрители всяка вечер. В този период "Шоуто на Слави" получи и номинация за наградите "Еми" - най-престижната награда за телевизия, еквивалент на холивудските Оскари.

С годините интересът на публиката намалява, но "Шоуто" остава може би най-разпознаваемият продукт в българска телевизия.

В началото двигатели на "Шоуто" са самият Слави Трифонов и Любен Дилов-син. По-късно известният сценарист и бивш политик напуска, няколко години по-късно е последван и от други основни играчи в екипа.

Напускат сценаристите Росен Петров и Евтим Милошев, актьорите Руслан Мъйнов и Любомир Нейков. Промени не липсват и в състава на "Ку-ку бенд", сменят се основно беквокалистите, но лицата на оркестъра - Годжи и Маестрото остават плътно до Трифонов. През годините "Шоуто" започва все повече да популязира т.нар. редколегия - основните сценаристи на "Шоуто", които коментират актуални теми от обществения и политически живот в страната.

Във формата се изредиха и много вътрешни рубрики и конкурси - Вечер на северозападната култура, "Тъй рече г-н Андреев", "Запознай се с малките", "Детска евровизия", "Разсмей Слави".

Екипът продуцира и няколко съвсем различни телевизионни формата като "България търси талант", "Танцувай с мен", "Вот на доверие" и други.

Ку-ку бенд

Основна част от "Шоуто" е музикалният бенд на предаването - неговият състав търпи промени през години, но славата му на един от най-добрите оркестри в страната, остава непоклатима. Най-честа смяна търпят беквокалистите на оркестъра - през него преминават Нина Николина, Деси Добрева, Алекс Раева, Цветелина Грахич. Организат национални и международни турнета, а през 2015 година поставят абсолютен рекорд за посещаемост на открит концерт в страната на български изпълнител - на концерта им на 25 ноември на националния стадион "Васил Левски" в столицата идват над 70 000 души.

Още по темата

Актьорите

Друга съставна част от екипа на "Шоуто" - актьорите, също се променят през годините, повечето от тях и до днес участват в различните телевизионни и театрални проекти, други са продуценти и режисьори. Първите имитатори в предаването са Любомир Нейков, Руслан Мъйнов, Стефан Рядков и Виктор Калев. Руслан Мъйнов напуска предаването през 2004 г.. Красимир Радков е поканен да стане част от екипа на „Шоуто“ след негово гостуване през 2004 г. – той играе скечове в предаването и до днес. През юли 2006 г., когато предаването излиза във ваканция след шестия си сезон, Любомир Нейков напуска, за да се реализира самостоятелно. Впоследствие той стартира комедийно шоу по bTV, "Комиците", продуцирано от Евтим Милошев и тяхната нова продуцентска компания. През следващите години място сред актьорите намира Тодор Башиянов, а една от най-големите звезди - Виктор Калев напуска, за да продължи самостоятелно. В момента като актьор се изявява и сценаристът и заместващ водещ - Иво Сиромахов.

Инициативите

"Шоуто на Слави" създаде и организира десетки инициативи, най-известна от които може би си остава тази за освобождаването българските медици в Либия. През 1999 година 5 български медицински сестри и палестинско-български лекар бяха обвинени в заразяването на няколкостотин деца в детската болница "Ал-Фатих" в либийския град Бенгази с вируса на ХИВ. "Шоуто" стартира кампания под надслов "Свобода за българските медици в Либия", чиято цел беше да популязира из целия свят случаят на нашите сънародници и така да създаде международен натиск върху властите в Триполи.

През 2011 година пък Трифонов подкрепи официално кандидатурата на Меглена Кунева за президент. Няколко години по-късно той обяви тази подкрепа за "грешка".

"Шоуто на Слави", в лицето на сценариста и журналист Иван Кулеков, направи и десетки документални филми - за българите в чужбина, за умиращият живот в българското село, за аварията в атомната централа в Чернобил.

В последната година "Шоуто на Слави" застана зад протеста на майките на деца с увреждания, в тяхната битка с хроничните проблеми в системата на здравеопазването и социалните грижи. Трифонов излизаше в ефир с тениска с надпис "Системата ги убива" и заедно с редколегията коментираше ситуацията.

Скандалите

Политеческата сатира винаги е била водещ елемент от цялостната визия на "Шоуто на Слави", но през годините екипът често беше обвиняван в прекрачване на границата на телевизионното предаване и в опит да се намеси в политиката чрез огромното си влияние върху зрителите. Скандали не просто не липсваха, а се засилиха през последните няколко години.

"Шоуто на Слави" стана инициатор на национален референдум за "промяна на политическата система в страната". Той беше съставен от три въпроса свързани с избирателната система и финансирането на партиите. Тогавашният президент Росен Плевнелиев реши да даде въпросите от референдума на Конституционния съд, който да се произнесе за тяхната законност. Заради това в национален ефир сценаристът Филип Станев извади снимка на Плевнелиев и демонстративно я скъса. Протестната му акция предизвика небивал скандал, а "Шоуто" беше принудено да се защита от обвинения в насаждане на омраза и пълна липса на уважение към институциите. Президентът Плевнелиев даде на съд Станев, но той беше оправдан.

На 27 март 2017 пък  вместо тогавашния епизод е пуснато повторение на старо издание bTV излезе със съобщение на сайта си, че прави промяна в програмата си за вечерта на 27 март: "В 22:30 ч. ще бъде излъчено повторение на епизод от "Шоуто на Слави". Първоначално планираният за днес епизод няма да бъде излъчен, поради несъответствие със стандартите за телевизионно съдържание на неутрална и обективна телевизия като bTV, която не толерира едностранно представяне в програмите си".

Ден по-късно Слави Трифонов казва на пресконференция, че предаването е спряно поради цензура и решение на телевизията. Ако на 28 март не бъде излъчен епизода, сниман преди това, иска да разтрогне договора. Същата вечер bTV излъчва "Шоуто на Слави", сниман на същия ден.

На 18.04.2017 г. bTV отново спира шоуто от ефир, излъчвайки повторение на старо издание. Причината този път е участието на журналиста Васил Иванов от конкурентната Нова Телевизия, който разкрива скандални случаи на цензура, налагана му от неговия началник в телевизията – Дарина Сарелска. bTV публикуват своята позиция на сайта си:

"bTV излъчва повторение на епизод на "Шоуто на Слави" тази вечер. Предвиденият за тази вечер епизод няма да бъде излъчен, поради несъответствие на съдържанието му със стандартите за редакционно съдържание.
bTV счита, че представянето на едностранна позиция противоречи на етичните стандарти и на добросъвестността.
bTV стои твърдо зад спазването на законодателната рамка в страната и високоетичните стандарти."

На следващия ден Слави Трифонов, екипът му и Васил Иванов провеждат пресконференция, на която е обсъдено спирането на шоуто предната вечер и са разказани скандалните случаи на цензура и корупция, заради които не е излъчен епизода.

Бъдещето

bTV излязоха с официална позиция за прекратяването на работата на "Шоуто" днес. От там обявиха, че все още не са получили позицията на продуцента и както обикновено са изпратили покана за продължаване на договора, но "не са стигнали до резултат". Въпреки това Трифонов беше ясен - това е край на телевизионната му кариера. Остана обаче отворен въпросът дали края на "Шоуто" като предаване, не е началото на "Шоуто" като политическа партия. Слави многократно е отричал да има активен интерес към властови позиции, но инициативи му през последните години говорят друго - той подкрепи няколко инициатици с ясни политически послания. Противниците му го обвиняват в евтин популизъм и заиграване с националистически нотки. Няколко социологически агенции дори започнаха да мерят евентуалната подкрепа, която той би получил на национални избори. Ясно е, че ако "Шоуто" беше продължило, полическа кампания от ефира на bTV  е невъзможна. Сега, когато не е обвързан с договор, и свободен от задължението  да пази неутралитет, Слави може да изолзва огромното си влияние, трупано през годините на телевизионен водещ, като трамплин към бъдеща политическа кариера. За сега - това са само спекулации. Остава да видим. 


299
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
193
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да ви кажа истината от мой братовчед в ВТV . На слави му е казано в прав текст, че няма да получи нов договор от първи септември, затова сега прави номера с отпуските и с голямата си любов към уж неговата публика и на 31 юли сам спира. Да ама не. Пипълметричната агенция е отчела, че няма гледаемост и никой вече не се интересува от простотията на чалгарите.
192
0
 
12
 
! Отговори
Ася преди 1 година
Изчетох статията, но никъде не видях в частта на Ку-ку бенд името на Нели Петкова. Тя също беше част от екипа на Слави.
Евала, че решиха да се оттеглят . Шоуто се превърна в скучно, просташ
191
19
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Вижте на Слави тъпата физиономия и как се прави на велик. Отвратително е да го гледаш или да го слушаш. Като стане политик колко ще гласуват за него, например най гледания концерт да е бил от сто хиляди души. Е и какво от това , за ГЕРБ гласуват милиони.
190
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Другарите казват , че Бойко бил селянин и прост, а Славчо много ли е сложен. След като опряхме до Слави Трифонов и чалга културата за каква България да мечтаем. Просто не ме е срам, а ми е тъжно и мъчно за хубавата Държава. Бог да ни пази , защото вече няма кой друг.
189
6
 
9
 
! Отговори
sdf преди 1 година
Българските политици забравят, че подмазването при американците не работи. Ще ни предадат и продадат без проблем. Те се интересуват само от пари. Диктатори! Идва и техния край
188
15
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Волен Сидеров - президент!
187
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
САЩ са подарили досега много самолети безплатно, включително и на СССР през втората световна война. Защо да не подарят и на нас? Какви *** те гонят. Дължат ни обезщетение, че си нарязахме ракетите, и за безплатните бази също...
186
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
сЕГА Е РЕД НЕМСКИТЕ ФОНДАЦИИ зАЙДЕЛ И аДЕНАУЕР ДА ГО ПРИПОЗНАЯТ.

Освен това предполагам, че съкращението на партията му ще е измислено от един г Л У ПА К, измислил РБ - Реформаторски блок-Република България и ГЕРБ - нашият герб А В СЪЩНОСТ ХУНТА, така че на слави се пада ХИМН, ЗНАМЕ, и други съкращения лъхащи на евтина патриотарщина за *** ския електорат на Сакскобурготски и Борисов.
185
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Самите американци се хвалят че откриват завод с 4000 работника за самолетите. Вероятно след като ги построят, ще трябва да правят два и за бананова република Македония... Има и други полуколонии на САЩ по света, с полупатриоти като Каракачанов и чужденците СИДИ, КАНТРЕРАС, ВСЕ АВТЕНТИЧНИ МАКЕДОНСКИ ВОЙВОДИ НАЧЕЛО С ШКЕМБЕ РУСЕНСКО.
184
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нямам му доверие. Изтъкнатата причина "не се чувстваме на място" е фалшива, според мен. За тия 19 г баш сега ли не се чувства на място. От 10 г ни управляват ГЕРБ, а Слави само дето краката на му целуна на ББ в студиото като му гостува наскоро. БСП преди това управляваха, същото зло. За патриотите да не говорим какви убавци са и те. Не му вярвам на Слави, ако е за политика, макар като водещ да е добър и има добри музиканти и актьори. Не бих гласувал за него, предпочитам Демократична България.
183
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Жалко !! Най много ще ми липсват готините и забавни скечове на актьорите !!
182
5
 
16
 
! Отговори
Марионетка на преди 1 година
евреина Тед Търнър -това е Слави - още си носи шапчицата "Бруклин САЩ" (Бруклин е еврейския квартал на Ню Йорк)

в началото бяха Владо Въргала, Камен Воденичаров, Вачкова и Слави - най-неприятния и най-бездарния от тях
След това Слави "имигрира" в САЩ (на обучение при юдо-масоните) и като се върна изедин път изрита всички и стана "водещ"
от тогава мие овчите мозъци на Българските чалгаджий с юдо-масонска пропаганда - западни "ценности" насажда един вид

Е! сега хората им писна от "демокрацията"
181
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Според мен Слави се готви за политическа кариера. Това е лошо, понеже видяхме как се наведе пред Борисов така, че Борисов сам се самопокани пак да гостува. Освен това референдумът на Слави беше изключително необмислен, понеже ако беше станал задължителен, щяхме доста да страдаме. Неговите фенове не са особено грамотни политически и юридически, а това ги прави идеалният електорат - такива избраха и патриотарите, и Герб и всеки. Факт е, че Слави е работохолик и добър шоумен -това не му го отричам
180
0
 
6
 
! Отговори
Горан преди 1 година
До Анонимен:

и аз така мисля... но от друга страна - той е изчерпан тотално ...кой ще върже ? някой на 20-25 г?

Ами, де да знам, но все ще се намерят някои... Щом 70000 са му отишли на концерт, гаранция ще има кой да му се върже пак!
179
3
 
6
 
! Отговори
Горан преди 1 година
Край! Сега, Рачков рони горчиви сълзи, понеже няма къде да отиде!
178
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 175
пичове, пак ви казвам - не се радвайте, не си е отишъл! много повърхностни коментари! Тепърва ще ви втриса от него!
--

и аз така мисля... но от друга страна - той е изчерпан тотално ...кой ще върже ? някой на 20-25 г?
177
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен
Гласят го за министър или премиер... Това е схемата!

пак си прекалил с гледането на бсп-тв
176
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 169
плюе непрестанно срещу И.Костов с години наред, само той си знае!
--

четирима са най-много плюти - жан, иван, росен и боко
общото между тях е, че до колкото е известно - и тримата НЕ са лягали "в ковчега"... и числото "фи" не им е любимото...
175
0
 
0
 
! Отговори
сина преди 1 година
До Анонимен

то на Рошко Банов и аз бих скъсал една
174
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
алоу, камунягата! прегледайй се при психо доктор! за 9 самолета щели да се заемат 4 000 работни места?? Пишете си глупостите хептен по оная работа! то бива претупване на работата... Ама той Решетников е виновен, че го баламосвате...