Рекорд: Дело продължава 30 години, трима от ответниците умират

И всичко това за подялбата на двор в София
Обновена: 27 апр 2019 11:35 | 27 апр 2019 11:35,
36
Рекорд: Дело продължава 30 години, трима от ответниците умират
Снимка: БулФото

30 години - толкова е продължило дело за делба на дворно място с две еднофамилни къщи в София. Това е най-дългото производство, което Инспекторатът към Висшия Съдебен Съвет констатира при направена проверка.

Ход на делото е даден през далечната 1985 година и то е приключило чак през 2015 година.

Софийски районен съд разглежда делото на първа инстанции във фазата по извършване на делбата в продължение на 6 години. Допуснати за забявяния, свързани с органзизацията на съдебните заседания и с призоваването на страните. Съдът е насрочил 20 заседания, но цели 18 от тях са били отложени поради нередовно призовани страни по делото.

Основната причина за огромното забавяне обаче се оказва фактът, че е изгубено решението по допускане на делбата и последвалото го производство по възстановяването му.

Един от ответниците подал молба за възстановяване на влязлото в сила решение по допускане на делбата през 1999 година. Така делото е изпратено в Софийски градски съд за извършване на процедурата.

Проведени са 7 заседания, но всичките са отложени заради призоваване на наследниците на починали страни.

През 2005 г. съдът отказва да възстанови решението по делото, защото липсвали данни за индивидуализиране на делбените имоти.

През 2009 година, производството се оказва във Върховния касационен съд, който потвъждава отказа на СГС за възстановяване на решението и делото отново е препратено към СРС.

Следват още няколко прехвърляния между отделните съдилища, за да стигнем до 2011 година, когато Софийски градски съд  е квалифицирал производството като такова за възстановяване на съдебното решение по делото за делба, което е приключило с решение през 2015 г.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


36
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А наказани"магистрати" има ли?!?!Аз също работя с документи-ако"загубя" документ,загубвам си главата-а там,какво казват?!"МИ НЯМА ГО"!!!30 години!?!?!?!?И тези вземат по 3 бонуса за годината-ЗАЩО!?!?!?От там тръгва БЕЗЗАКОНИЕТО в държавата-живеят си във феодален свят-никой не упражнява контрол над тях,не могат да ги уволнят,по наследство се предава поста!!!
24
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Съдебната ни система е в пълен колабс.
23
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Млад адвокат се хвали на баща си ,които е също адвокат.- Татко спечелих делото което ти не можеше да спечелиш цял живот.- Сине какво си спечелил , аз със това дело те огледах и те изучих.
22
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Съдебна системица, баце ...
21
0
 
9
 
! Отговори
Така е .. преди 5 години
Всичко е лакомия.
20
2
 
10
 
! Отговори
И ще ви кажа още, че преди 5 години
един от най-четените вестници публикува протестно писмо, подписано от почти целия хабилитиран състав на този институт. Но остана като глас в пустиня. Тогавашният председател на БАН с дебелашки присмех беше обяснил, че Устава на БАН и правилника за неговото прилагане ще бъдат нарушени не за първи път.Данъкоплатците трябва да знаят тези неща. Осигуряваш мезонет на някоя шефка от БАН и ставаш директор на институт!
19
1
 
12
 
! Отговори
Ще премълча името преди 5 години
на институт от БАН, в който работеше женище, омъжено за родственик на съпругата на член на някогашното Политбюро на ЦК на БКП. Женището повече от 10 години се съди с етървите си за част от парцел, но все губеше делата. След демократичните промени взе като докторантка снаха и съпруга на юристи. И спечели делото! В парцела се построи сграда и синът на женището получи там мезонет.Благодарната мама предизвика предсрочни избори за директор на института и натрапи онази съпруга и снаха на юристи!
18
2
 
5
 
! Отговори
ахаахсх преди 5 години
докато има съдии от време оно, тъй ше я
17
1
 
11
 
! Отговори
Joko преди 5 години
Тогава няма нищо за чудене защо ЕС подължава мониторинга на БГ съдебна система
16
0
 
9
 
! Отговори
младило патило преди 5 години
затова по добре да се говори на масата и да се действа в рамките на месец два с нотариус а не да се чака на съда по добре некви пари на момента отколкото неколко хилки в бъдеще което не знаеш кво ще стане ...при положение че почти всекиси има апртмент нема смисал да с екараш за един декар или къша с двор в северозапада на безценица...
15
3
 
23
 
! Отговори
Кратун преди 5 години
Б***хти съдиите. 30 години им трябват, за да разделят един двор. Добре, че не е било дело за бащинство, че можеше да се окаже, че вместо детето да получава издръжка от бащата, да трябва да му плаща старческия дом....
14
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Защо да не го бавят 30 години...нали всички служители в съдебната система са си получавали заплатите и им се е навъртал трудовия стаж! Затова съдебната система ще бъде под мониторинг още 30 години!
13
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не ми се четеше цялата статия. Броячът за правописни грешки превъртя на това изречение:"Допуснати За забЯвяния, свързани с органЗизацията на съдебните заседания и с призоваването на страните."
12
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
на съдиите трябва да им се плаща на решено дело, а не на месец. А колко съдии са починали или пенсионирани от 1985г.
11
1
 
22
 
! Отговори
баба мара преди 5 години
българия е инкубатор за и..о-ти
10
0
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Държавата цирк
9
5
 
54
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Затова над 2 000 000 българи избраха да не са подвластни на това "правосъдие" !Който е млад да ползва терминалите на летището!
8
5
 
47
 
! Отговори
Му ха ха ха преди 5 години
Чи мнооо бързо са решили делото уе. Като не са стигнали до внуците като ответници пак добре. Ей така се работи. Нека всички вземат пример от съдебната ни система. С такова развитие на нещата в БГ ще изостанем и от маймуните, които ще еволюират, ще си направят цивилизация и ще ни разминат.
7
9
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
хората са казали - БЪРЗАТА РАБОТА - СРАМ ЗА МАЙСТОРА !
6
3
 
57
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А някои от нас си мислят, че имаме правосъдие... И искат отмяна на мониторинга над съдебната система в България... НИКАКВА ОТМЯНА, даже затягане на контрола е нужен!