Прокуратурата поема обществената поръчка за електробусите във Варна

КПКОНПИ предаде всички материали по проверката
1 дек 2021 13:40, Анисия Иванова
14
Прокуратурата поема обществената поръчка за електробусите във Варна
Снимка: БГНЕС

Антикорупционната комисия дава на прокуратурата всички материали по проверката на обществена поръчка за закупуване на 60 броя електрически автобуси в общината във Варна.

От КПКОНПИ съобщават, че изпращат информацията с оглед на данни за извършено корупционно престъпление от лица, заемащи висши публични длъжности. Част от информацията е получена в резултат на обща работа между КПКОНПИ и ГДБОП.

Още по темата

Действията на Комисията са по сигнал относно процедура по избор на изпълнител за обществена поръчка на стойност 85 000 000 лв. Поръчката е от 2021 г., а средствата за нея са отпуснати по Оперативна програма „Околна среда“ като безвъзмездна финансова помощ за закупуване на 60 броя електрически автобуси и 60 бр. зарядни устройства за тях.

На 18 ноември тази година служители на Дирекция „Противодействие на корупцията“ извършили действия на място в Община Варна – изискване на документи и снемане на обяснения от длъжностни лица в сградата на общината.

В хода на проверката са снети обяснения от всички членове на комисията по избор на изпълнител за закупуването на електрическите автомобили, от кмета на общината Иван Портних, както и от двама от заместниците му. Снети са обяснения и от управителите на фирми, които в хода на процедурата са били отстранени от участие, от изпълнителния директор на общинското дружество „Градски транспорт“ ЕАД и от служители в същото дружество.

Установени са неправомерни действия от лице, заемащо висша публична длъжност, при определяне на състава на екипа за управление на проекта. Установено е също, че е оказвано въздействие на член на комисията по избор на изпълнител в полза на конкретна фирма. В резултат на това кандидатите не са били обективно оценявани и е допуснат само един от тях.
 


14
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
3
 
4
 
! Отговори
Нищо ново преди 1 година
Общината във Варна е гербаджийска, така че без корупция няма как да се мине. И не само за автобусите. Ако прокуратурата провери колко апартаменти са получили кварталните кметове срещу разрешения за строителство ще излезе доста нещо. Само Гешев ги спасява гербаджиите. Засега.
12
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Само ОВЦЕнираните.
11
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Вероятно от догодина варненци че пътуват безплатно
10
2
 
5
 
! Отговори
А, преди 1 година
В София?Или Фандъкова е недосегаема?
9
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Как няма да се раздвижи и Варна,нали нови цени за билети искат да завишат,сега нямат на какво основание,щото условията в автобусите са отчайващи,дори само хигиената,отношението ,а апаратите за билети заемат мястото на двама пътници или майка с д.количка..А в новите ще има и дюзи които ще разпръскват в автобусите незнайно какви препарати и химикали,както се прави в Европа и големите градове на Русия.
8
1
 
8
 
! Отговори
Също и в Ст.Загора преди 1 година
Защо пропускате и Стара Загора, където и там проверяват за обществени поръчки. Проверете и как беше възложено изпълнението на "парк" Артилерийски. Старозагорските архитекти вдигнаха някаква пушилка, ама всичко беше замазано. И до кога така.??????
7
2
 
10
 
! Отговори
СС преди 1 година
Ти да видиш!? Направо не мога да повярвам, че във Варна нещо се раздвижи... :)
6
3
 
13
 
! Отговори
МЛАДО ГЕРБЕРЧЕ- ТРОЛ преди 1 година
В Община Варна корупция няма и никога не е имало
5
2
 
14
 
! Отговори
ДДРОнег преди 1 година
Където се е докосвала ОПГ герП, винаги смърди !!!
4
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Прокуратурата освен да замита друго нищо не прави така за правилните хора никога няма данни за извършено престъпление.
3
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Няма нужда, нагледахме се на "изпитанията" от прокуратурата на верни герберски калинки.
2
3
 
14
 
! Отговори
Изпатил преди 1 година
Мафията на Борисов е превзела Държавата, не се доверяеайте на МВР, ДАНС и Прокуратурата! Те се гаврят с гражданите, всичко срещу Борисов, Гешев и сие потулват !...... ТОВА Е ИСТИНСКА МАФИЯ
1
1
 
19
 
! Отговори
сигурно ! преди 1 година
Кмета Потник ,трябва да си търси ватенка за затвора !