Василев: Каквото и да поискат американските ни партньори, решението е на България

Видяхме провал на прокуратурата, а не на правителството, смята той
19 мар 2022 15:46, Анисия Иванова
305
Василев: Каквото и да поискат американските ни партньори, решението е на България
Снимка: БГНЕС

"Каквото и да поискат американските партньори от нас, решението е на България. Ако има някакво искане, то ще мине през парламента и пред очите на всички хора. Ние сме в НАТО. Представете си, че има атака върху Полша, активира се Пета клауза на НАТО, това е ужасно, но има директен конфликт НАТО - Русия, ние сме автоматично във война, тогава вече се предоставят на всички съюзници, надявам се никога не се стига до такъв сценарий".

Това каза в интервю пред БНР вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев.

Още по темата

По думите му историята показва, че ако някой агресор има намерение да направи нещо и му стоиш на пътя, той ще го направи, независимо как се държиш.

"Ако някой по-голям иска да мине през теб, той ще мине. В тази ситуация трябва да сме сигурни, че сме част от голяма сграда, през която колкото и да е голям, няма да може да мине. Това, че сме НАТО, че сме ЕС, е най-голямата сигурност, която съществува за България в момента... Българският интерес е изключително ясен, той е тази война да спре максимално бързо и да не се разширява", каза министърът.

Василев допълни, че страната ни вече прави няколко неща като хуманитарна помощ и санкции. "България трябва да заяви много ясно, че в тази братоубийствена война между два славянски народа има един народ, който е нападнат, и един народ, който го е нападнал", добави той.

Той посочи, че различните мнения в коалицията са отражение и на разделението в обществото.

Изгонването вчера на 10 руски дипломати е инициатива на цяла Европа, подчерта вицепремиерът и отрече да има връзка между този акт и посещението на Лойд Остин у нас.

Във връзка с ареста на Бойко Борисов и на Владислав Горанов и излизането им без повдигнати обвинения министърът коментира, че "това е провал на прокуратурата, а не на правителството".

"Виждаме отказ на прокуратурата да образува досъдебно производство и да започне събиране на доказателства... Това ще е един дълъг процес на изчистване на страната. Няма значение как се казваш, за всички трябва аршинът да е еднакъв. Това, което виждаме, се случва всеки ден. Това е най-нормално следствено действие. Нищо не беше показно. МВР извърши нормално следствено действие. Този процес ще продължи. Прокуратурата не е отказала да образува досъдебно производство, чака допълнително информация".

Вицепремиерът е категоричен, че вътрешният министър Бойко Рашков действа по устав и не се разглежда вариант за неговата оставка. "Г-н Гешев трябва да си подаде оставката. Това, което видяхме вчера, е причината за ситуацията, в която живеем", смята Василев.

Финансовият министър подчерта, че в настоящата ситуация преговори с "Газпром" няма да има.

"Има алтернативи. Старите тръби на трансбалканския поток. Там имаме капацитет около 20 млрд. куб. м и може да се ползва в двете посоки, на нас ни трябва 3 млрд. куб. м. Има доставки от Катар, Алжир. Това е общоевропейска стратегия. Следващите 1-2 седмици ще се обсъди на европейско ниво да се направи общ газов договор за целия ЕС. Очакваме през лятото този механизъм да заработи".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


305
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
200
0
 
0
 
! Отговори
Някой преди 2 години
Ти глупав ли си?
199
0
 
1
 
! Отговори
Кико преди 2 години
Сус бе ***!
198
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Хоро Мустафа е Губернатор на Щат БГ
197
0
 
5
 
! Отговори
Стига глупости преди 2 години
Каквото и да ви поискат в името на кариерите си сте готови да го дадете. Това не е от днес .Най-голямата трагедия на българския народ е че отпадъците му винаги изплуват най-отгоре. Така е било от 1878 година и до днес. Затова другите ни мразят и не ни вземат на сериозно. Защото винаги сме предавали тези с които уж сме били заедно. А и винаги сме вземали за чиста монета това което най-много лъщи за момента.
196
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Коко, защо лъжеш? Решението вече са взели американските ви "партньори". Вие нямате думата.
195
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аха, американците поискаха да не купуваме евтин газ от Русия и България взе самостоятелно решение да не сключва договор с Газпром. Тцццц
194
0
 
7
 
! Отговори
МАФИЯТА ИМА ДЪРЖАВА преди 2 години
КОКОР ДА ОТВОРИ ГУГЪЛ ДОКАЗАТЕЛСТВА И ДА ПРОЧЕТЕ "СТАНДАРТИ ЗА НЕЗАВИСИМА СЪДЕБНА СИСТЕМА" НАПИСАНИ ОТ ВСС- НЕДОПУСТИМО Е ДА СЕ ПРИТИСКА НЕЗАВИСИМАТА СЪДЕБНА СИСТЕМА- ВИЕ СТЕ МАФИЯ ГОСПОДИНЕ.
193
1
 
5
 
! Отговори
q преди 2 години
Както и да се обърне човек, *** все отзад остава.
192
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кокорчо,ти си осъден и знаеш как стават тези неща-с доказателства!Мантрата с Гешев добре я каканижеш,но Гешев не е виновен за бедността на българина,а любимите ви олигарси.Мигни два пъти ако си съгласен.Хората търкаха билетчетата на Божков,който толкова харесвате,а твойта дружка даже станал свидетел!Мигни един път ако е така
191
1
 
11
 
! Отговори
Психиатър преди 2 години
Една мека китка се вихри в държавата и я бута в пропастта ! Всяка седмица тегли половин милиард заеми , за да има за крадене , без да обяснява за какво ! Гешев защо не вземе мярка по неотложност и да го прибере , за да не се срине държавата !
190
1
 
6
 
! Отговори
Факт преди 2 години
Кокорчо е поискал да бъде убит Борисов след задържането му в ареста - това е поискал Кокорчо на тайната среща с Просто Киро и Рашков Клозетния крал ,когато са умували 5 часа в деня на задържането !!! Това е било наредено на полицаите ,които са привикали, но те не са посмяли да го направят !
189
4
 
6
 
! Отговори
Весо преди 2 години
Гн Петков губиш играта.Обещал си 300 мил на Русия.Моментално губиш всичко за нула време.Да България щее на следващите избори.Всички които сме ви гласували няма един русофил.Нинова вън или ти вън завинаги.Не ни прави на ***.Ти нямаш право на грешки,Нинова бсп ли те избраха бе ***.Освободи я веднага пък нека ти гласуват вот на недоверие,ние разбираме всичко.И оръжие не пращаш за Украйна.Ти заряза своите избиратели мина към Нинова.След Слави си ти отивайси от където си дошъл.Няма как дати го простим.
188
2
 
4
 
! Отговори
дърт преди 2 години
Всичко което поиска Господаря САЩ ще бъде изпълнено!
187
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
да живее американската демокрация на *** дофилите, ге йовете и транитата. пък колко ще бъде парното и тока другата зима, кой го е грижа.
186
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Твърдението, че изпращането на боеприпаси ни вкарва във война е путинска пропаганда. Не казвам, че е правилно но всички останали които пратиаха боеприпаси във война ли си, ами не са. Добре поне, че освен България и Унгария в ЕС има държави които разбират как трябва да се отогвори на заплахите на Путлера и какво наистина е подкрепа за Украйна.
185
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Решението е на българите. Българите искат пълен неутралитет, а не да се намесват във войни. Който решава да предостави оръжие на Украйна да говори от свое име и да не намесва България и народа и в безумните му/им решения
184
1
 
8
 
! Отговори
4epa преди 2 години
КОКОР4О НАЛИ ГЕРБ СА КРАЛИ ПО 10 МИЛИАДА НА ГОДИНА- ВЕ4Е СТЕ В УПРАВЛЕНИЕТО ЕДНА ГОДИНА КЪДЕ СА СЕГА 10 МИЛИАРДА АКО НЕ ГИ ПОКАЖЕТЕ И ВИЕ СТЕ ГИ ОТКРАДНАЛИ !!!!!
183
0
 
8
 
! Отговори
Тулуп преди 2 години
кукорчо ако има чалъм на сащ и г**за си ще даде, за площадка за голф
182
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Неутралитет!Какво ти НАТО?Тази война не е наша.Защитете България и децата и! 90/ от народа е против подмолните украинци.
181
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 207Ти си един непоправим романтик,ако мислиш,че Киро и Какорчо от ,,некадърност,, не могат да напишат Плана за развитие. Не,човек, те просто саботират членството ни в ЕС от първия ден в който акостираха в България. Правителството е проруско.