ВСС се събира за предсрочното прекратяване мандата на Иван Гешев

Инициативата е на министъра на правосъдието Надежда Йорданова
Обновена: 12 апр 2022 07:14 | 12 апр 2022 07:10, Анисия Иванова
27
ВСС се събира за предсрочното прекратяване мандата на Иван Гешев
Снимка: БГНЕС

Започват дебатите по предсрочното прекратяване на мандата на главния прокурор Иван Гешев. Висшият съдебен съвет ще разгледа искането за отстраняването на Гешев от поста му. То е по инициатива на министъра на правосъдието Надежда Йорданова.

Миналата седмица Пленумът на Висшия съдебен съвет разгледа допустимостта на предложението на министъра на правосъдието Надежда Йорданова за отстраняване на главния прокурор Иван Гешев. В мотивите си тя е посочила 9 точки - основания за отстраняването на Гешев, като Пленумът на ВСС разгледа всяка една поотделно.

ВСС реши, че са частично недопустими три от основанията. Става въпрос за частта им, касаеща действия и бездействия на Иван Гешев преди встъпването му в длъжност като главен прокурор. Едно беше отхвърлено като недопустимо. Останалите пет бяха определени за допустими и редовни.

Кадровиците трябва да се произнесат по пет казуса изцяло и по три частично, за които Йорданова твърди, че прокурор №1 е нарушил Конституцията. Сред тях са случаите „Осемте джуджета", за отравянето на оръжейния производител и шеф на „Емко“ Емилия Гебрев, за случайното разпределение на делата в съда и други.

За да бъде Гешев отстранен, са необходими поне 17 гласа, а към момента съставът на ВСС се състои от 22-ма членове.


27
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Народът ще разбере, че Бойко и Гешев са били най-големите пичове в новата история на България, ама вече ще яде подметки и ще е късно
21
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Некадърници скапани, не разбрахте ли, че ще го хванете Геша за долуподписания?
20
0
 
4
 
! Отговори
Недоразбрал преди 9 месеца
Ба,какво сте са заиграли на прукорори,съдии,мъ,дии,адвокате,мушангие?!Пускай Ка,лашниците по 100лв. парчето и като в САЩ!!Който има м,ди излиза на улицата и си осигурява правосъдието!!Докога ще търпим смотани псевдоправисти,дет нямат друго в главите,че е криза,хляб скъп,тока до небесата,горивата и всичко,а те Гешев та Гешев?!Аз от Пинокио не чух за 2 години друго освен Гешев та Гешев?!Явно Черепа му е нагласил 2,3 милиона и като ошетат Гешев,няма и да я чуем за секретарката на МаджоБойкикев??!!
19
0
 
3
 
! Отговори
Недоразбрал преди 9 месеца
Ширака страна мая радная,я другой такой странъй не знаю,где тан лекго въйбирается человек от поза,срана секратарка,на измеслен,с купена диплома Пинокио,сам измислил и извъртял законът за назначаване на главния прокурор,сега да нахлупи маската на гь,он с,урат и с лекотата на засмяна и охранена махленска лелка,да натрапи на България нов и удобен прокурор,за нейния Васко Черепа и Василев Мустака!!Българино,не видиш ли,че ако махнат Гешев,то не остана правосъдие!Без гл.прокурор,закрити спец съдилища
18
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Реформация или Реформа е въпросът?Гражданите очакват да се премахне деформацията,за да се осъществи реформата.
17
4
 
5
 
! Отговори
Dinosaurus преди 9 месеца
От розовите балончета на предизборните лъжи само това не се спука. И кво ако го свалят? Черепа се връща на бяла кобила, Кирето го посреща с хляб и сол и тримата с ХАсенчо и с крупни сумички от 13-те милиарда заеми в офщорките заминават цуземен барабар към промененото си бъдеще, а ние, децата и внуците ни плащаме и пеем чалга заедно с куку бенд и Сл.Тр. до второ пришествие
16
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Сложени са на"пангара"честта на Съдебната система и съвестта и.Кой какво ще даде за честа на властта и?Чиста съвест или смачкана чест.
15
1
 
5
 
! Отговори
Киро Тъпото преди 9 месеца
Нема такава държава, щом Аз мога да съм светел на Черепа!!!
14
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Божков и марионетното правителство разбиха спец съда. Наред е главния прокурор.
13
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Няма да падне,но правителството си отива безславно.Разби се като римски триумвират.
12
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Нулеви резултати и непрестанно бръщолевене за върховенството на закона и все още се чудим дали прокуратурата и съда работят? Смешно, тъжно и жалко. Ще го гърмят ли онзи прокурор или и това беше последната ПР акция, да се покажат какви изтрадали защитници на правдата са работещите в тази инситуция?
11
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Колко ниска култура колко простотия колко неадекватност божковистите и техните слуги реват реват блато блато е тук и така до края на света
10
1
 
7
 
! Отговори
Пич преди 9 месеца
При положение, че членовете на ВСС са си същите, очакваме да преизберат Гешев с аплодистменти и ставане на крака. Може да го поздравят за добрата работа, че и да му пожелаят още дълго да е начело на родната прокуратура :)
9
5
 
2
 
! Отговори
До лошо преди 9 месеца
А ти от кои *** си? На гошеф ли?
8
6
 
3
 
! Отговори
До малко известно преди 9 месеца
Жената на Гешев освен че е бивша лроститутка е и настояща имотна измамничка... Баща му и той. Без да има ценз Гошев стана главен прокурор назначен от шише и сокола. Въобще целият му род е от измамник нагоре!
7
8
 
10
 
! Отговори
Лошо преди 9 месеца
Секретарката Надка, временно играеща министърка е пуснала няколко трола да пишат и им плаща с наши пари!
6
8
 
12
 
! Отговори
Малко известно преди 9 месеца
На Иван Гешев жена му Детелина е бивша ЛРОСТИТУТКА!
5
9
 
4
 
! Отговори
21-ви век преди 9 месеца
Гешев вкарва гейове в психиатрия за лечение и тормоз !
4
7
 
5
 
! Отговори
Гешев е Терорист преди 9 месеца
Пернишки терористи изпълняват поръчки за изтезания на Иван Гешев включително Ина и Дончо които са роднини на фашиста Гешев!
3
1
 
6
 
! Отговори
Вива ла гешефтара преди 9 месеца
Само истински топ йориз завършил пуца за милиционери, виден представител на гешовия род, може да узъпти разбеснелите се бесовски сили. Иде ми да запея ода за гешефта.