ВСС обсъжда валидността на избора на Сарафов

Ще обсъдят кой орган на ВСС трябваше да го избере
22 юни 2023 16:37, Стела Стоянова
8
ВСС обсъжда валидността на избора на Сарафов
Снимка Димитър Кьосемарлиев

С 11 гласа "за" и 6 гласа "против" Пленумът на ВСС прие да обсъди валидността за избора на и.ф. главен прокурор Борислав Сарафов от Прокурорската колегия на ВСС.

Пленумът прие със 17 гласа "за" и допълнителна точка, свързана с основните параметри на проектобюджета на съдебната власт.

С 16 гласа "за" и един "против" беше прието и предложението на Прокурорската колегия за времеви график за провеждане на процедура за избор на главен прокурор.

Още по темата
Драгомир Кояджиков, член на Пленума на ВСС, постави въпросите към кой момент е бил освободен от длъжност Иван Гешев като главен прокурор – когато е подписан указът от президента, или когато той е бил обнародван в "Държавен вестник", информира БГНЕС.

Министър Славов посочи, че предвид това, че българското общество е чувствително към случващото се в съдебната власт, както и че Български хелзинкски комитет, Съюзът на съдиите в България, и други организации са оспорили решението да бъде взето от Прокурорската колегия на ВСС, трябва да се направи обсъждане.

Той обясни, че не е свикал Пленума на ВСС на 16 юни, тъй като в Закона за съдебната власт трябва да се дадат три дни и няма как това да стане още вечерта на 16 юни, защото ще бъде нарушение на закона.

"Указът влиза от момента на издаването, а оповестителният настъпва от момента не обнародването в ДВ", каза още правосъдният министър.

В качеството си на председателстващ Пленума министър Славов предлага да се проведе „обсъждане на органа, компетентен да определи изпълняващ длъжността главен прокурор на Република България“.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още по темата: ВСССарафов
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
1
 
0
 
! Отговори
абе преди 10 месеца
това ли е най-важното сега - защо просто не пишете че укрите ядат голям бой? - явно това са заповедите от зад океана!
6
1
 
1
 
! Отговори
баба мара преди 10 месеца
как може да се коментира този човек тои е компрометиран вече с пепи евротода си подава сам оставката и да не се заним ава повече с право
5
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Органа, който е компетентен да назначи главния прокурор е в Банкя в една къща. Който отиде там да целуне ръка и да се закълне във вярност, той ще е избраният!
4
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Който ги назначава и уволнява, той трябва да слага и новия, нищо, че е за малко.
3
0
 
0
 
! Отговори
В. преди 10 месеца
Ще излезе че, преди обнародването на освобождаването, нов избор е невалиден. Например няма как членовете да са били уверени за решението на президента преди обнародването.
2
1
 
3
 
! Отговори
българина преди 10 месеца
само вижте какви из роди са там и лицемери. Първо са с изтекъл мандат, махат Гешев, слагат друг, след което ще се самопроверяват ??!? ами почнете от махането на Гешев. няма нужда от всс, гл прокурор да се избира с референдум и да се смъква с 300 х подписа
1
1
 
3
 
! Отговори
обективен преди 10 месеца
Всички от ВСС трябва да са разследвани за имотното си състояние от КПКОМПИ , защото хотелите и милионите които имат са от мафията която я пазят . !!