Политическата корупция е големият ни проблем, периодично гърмят бомби

Има видим резултат срещу дребната корупция и тази на чиновническо ниво
1 фев 2023 10:48, Анисия Иванова
70
Политическата корупция е големият ни проблем, периодично гърмят бомби
Снимка: Bulgaria ON AIR

България е на 72-ро място по възприятие на корупцията. Данните показват, че за 2022 година Унгария е в дъното на класацията.

"Минимум 3 години гръмко говорим как се борим с корупцията, но очевидно ситуацията не се е променила. Това е в задълженията на цялото общество и на институциите, говоренето не дава резултат. Прозрачността е обратната страна на корупцията - колкото по-голяма прозрачност гарантират институциите, толкова по-видими резултати трябва да има", коментира бившият председател на Държавната комисия за сигурността на информацията Цвета Маркова в студиото на "България сутрин".

Тя уточни, че не само законодателството е виновно, а и останалите две власти - изпълнителната и съдебната.

"Борбата с корупцията периодично се извежда на преден план, след което се неглижира до следващ път, по повод на избори или друг факт. Колкото по-нисък праг на търпимост имаме, толкова по-ефективна ще е борбата с корупцията", заяви Маркова.

Като позитивно в анализа експертът от Асоциация "Прозрачност без граници" Ваня Нушева посочи факта, че индексът за България е променен от 41 на 44 пункта.

"Показва, че се развиват позитивни тенденции, но е очевидно, че няма съществен пробив в модернизацията на институциите, ефективно разследване, осигуряването на публичност и отчетност. Докладът извежда на преден план фрагментацията, невъзможността да се формира правителство, което да модернизира институциите", анализира Нушева.

Пред Bulgaria ON AIR тя отбеляза, че ръководствата на повече от 15 независими контролни институции са с изтекъл мандат, което блокира възможността за ефективното им функциониране.

"Ние сме една от страните в Централна и Източна Европа, в които няма лобистко законодателство. Начинът, по който е променено изборното законодателство, има потенциалното негативно отражение върху изборния процес", каза още Ваня Нушева.

Експертът от "Прозрачност без граници" смята, че има видим резултат срещу дребната корупция и тази на чиновническо ниво.

"По отношение на дребните подкупи - полицаи и данъчни, ситуацията не е като преди 15 г., сега са изключения. Политическата корупция е големият проблем на България. Нямаме законодателство, свързано с финансиране на политическата дейност, виждаме как периодично гърмяха бомби в тази насока", подчерта Нушева.  

Цвета Маркова посочи като проблем редуцирането на прозрачността с аргумент за националната сигурност.

"Виждаме злоупотреба с този принцип. Във всички случаи, в които един орган не иска да има прозрачност в неговата работа, се слага такъв етикет. Контролът в злоупотребата с класифицирана информация също може да даде добър резултат в борбата с корупцията", убедена е Маркова.

Гостите бяха категорични, че за да се пресече корупцията, трябват координирани действия и нетърпимост от страна на обществото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


70
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
2
 
9
 
! Отговори
!!! преди 1 година
Чудовищната корупция в България ще спре, когато СИКаджийската мутра от престъпния свят най-после отиде на гости на бай Ставри! Абе, чува се, че таво скоро ще се случи!
32
1
 
3
 
! Отговори
Фен на Вики Джъстис преди 1 година
Това пак си е постижение, при положение, че всичко се управлява от мутри и мафиоти. Все пак на този свят има над 100 държави по - корумпирани от нас.
31
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да ви имам пробремите
30
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Добро утро
29
0
 
4
 
! Отговори
Колапс България преди 1 година
Съществуват Български политици които поръчват убийства срещу обикновени граждани, стигнали сме дъното! Бедствам в Австрия Виена заради мутри на Бойко Методиев Борисов - собственик на мафията! Мирослав Германов
28
3
 
0
 
! Отговори
72-о място преди 1 година
Не е вярно, в Европа няма 72 държави, дори и ако се броят Косово, Северна Македония и Босна и Херцеговина отделно.
27
0
 
1
 
! Отговори
Корупцията преди 1 година
е престъпление. И както за всяко друго за него важи презумцията за невиновност. Тоест тя трабва да бъде установена и доказана пред съда. Не може да си говорим за корупция на база слухове или да си вадим от Гугъл, като Кирчо. Трябва да има разработка,следене. Иначе според данните на съда корупция по високите етажи на властта в България не е установена. Това е факт. Колкото за политическата корупция това е по-скоро нерегламентиран лобизъм. Но обикновено той се регламентира с дарения за партиите.
26
2
 
2
 
! Отговори
ПП и ДБ преди 1 година
Само ПП и ДБ са против корупцията. Всички останали са маскари. Ето даже ДПС имат депутат със санкции по Магнитски, за корупция и даже не ги е срам да го защитават.
25
1
 
6
 
! Отговори
Слами и Лойко преди 1 година
Дръжте крадците Кирчо и Кокорчо.
24
0
 
8
 
! Отговори
Миризмата преди 1 година
иде от главата, не от опашката!
23
0
 
4
 
! Отговори
мобилизация кога преди 1 година
жълто синята телевизия знае най добре
22
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Демек Всички са Крадци мили ми Народе ! Както крадът в България никъде го няма по Света ! Всеки ден нов милионер ! Милиарди се Крадът ! а нап,ной,данс,мвр дебнат фризьорките и селските бакалии
21
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Бойко - управлява 12 години България - най-корумпираната и изостанала държава.Бг избирателя - ПП и ДБ са виновни.
20
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
С ТАЯ КОРУПЦИЯ НИ МАЧКАТ КАТО УНГАРИЯ - ДА НЯМАМЕ ПРЕТЕНЦИИ.
19
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
пАК БРЪЩОЛЕВЕНЕ - КВО ЗНАЧИ ПОЛИТИЧЕСКА КОРУПЦИЯ??? ТЯ КОРУПЦИЯТА СИ Е ПОЛИТИЧЕСКА ПРИНЦИПНО...
18
0
 
8
 
! Отговори
До 6 преди 1 година
Изобщо не е на дребно корупцията при нас, просто урсулката разполага с повече средства, я дай тея милиарди на нашите, та да видиш колко бързо ще изчезнат, кой колкото има толкова крадне.
17
0
 
8
 
! Отговори
баба мара преди 1 година
как да се борим с корупцията като поголовно се трият коментари саитовете получаватпари и пазят реномето на донорите си
16
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Вижте какво става във Франция.Заради повишение годините за пенсия с 2 години,милиони излязоха на улицата.Но това е една свободна страна.А ние сме уж свободна.Щом не можем да свалим от власт двама доказани крадци,а отново си ги избираме,значи си заслужаваме съдбата.
15
0
 
7
 
! Отговори
Бунгур преди 1 година
Корупцията е ясна.Проблема е цензурата в България. Изтриване на неудони коментари и блокиране на коментиращи с различно мнение и с непромит мозък.Корупцията си е създаваме ние самите. И даващите и вземащите са българи.Сбирщина от крадци и лъжци,това сме ние и от това избираме управляващите ни.
14
4
 
4
 
! Отговори
До 11 преди 1 година
С тоя нихилизъм до никъде няма да стигнем.Все пак се намериха едни млади хора,които се опитаха да променят нещата,но дългата ръка на мафията им разказа играта.