Зеленски натиска за по-бързо приемане на Украйна в ЕС

Иска да се побърза с плановете за членството
239
Зеленски натиска за по-бързо приемане на Украйна в ЕС
Снимка: БГНЕС/EPA

Украинският президент Володимир Зеленски иска да се побърза с плановете за членството на страната му в ЕС. Киев очаква "новини" от срещата на върха ЕС-Украйна по-късно през тази седмица, каза Зеленски в своето традиционно видео обръщение.

"Очакваме решения от нашите партньори в ЕС, които отговарят на прогреса ни. Прогрес, който явно го има - и дори независимо от пълномащабната война", каза той.

Зеленски подчерта, че в Киев се работи по реформите.

Войната в Украйна засили още повече желанието на много украинци тяхната страна да се присъедини към ЕС колкото е възможно по-скоро.

Украйна получи статут на страна кандидат на ЕС през юни миналата година, но членството е свързано с условия, включително срещу корупцията, припомня БТА.

Преди дни стана ясно, че украинският премиер Денис Шмигал има двугодишен график за осигуряване на членство на страната си в ЕС, което със сигурност ще доминира в дискусиите по време на историческата среща на върха ЕС-Украйна тази седмица - първата, която се провежда на украинска земя.

Никой в ЕС обаче не смята, че това е реалистично.

Самият Шмигал поставя труден за изпълнение краен срок.

"Имаме много амбициозен план за присъединяване към Европейския съюз в рамките на следващите две години. Така че очакваме, че тази година, през 2023 г., вече ще можем да проведем този предварителен етап на преговорите за влизане", каза той пред "Политико".

Миналата година френският президент Еманюел Макрон заяви, че може да минат "десетилетия", преди Украйна да се присъедини към ЕС. Дори лидерите на ЕС, които подкрепиха предоставянето на Украйна на статут на страна кандидат на срещата си на върха през юни миналата година, признават в частни разговори, че перспективата за реално присъединяване на страната е отдалечена на доста години.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


239
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
104
3
 
20
 
! Отговори
До Статистик преди 1 година
"И ако Зеления си мисли, че сега няма да са същите условия, значи живее в някаква паралелна реалност, но не и в нашата." - - - Нищо такова не си мисли. Просто не му пука. Важно да си изиграе ролята и да си вземе хонорара. Да не мислите, че се кани да живее в територията после? Колкото и сега е там.
103
3
 
11
 
! Отговори
До Статистик преди 1 година
Така беше. Затова му спретнаха американците майдана, защото не беше съгласен да им дари територията и населението за собствените им нужди. Войната започна 2014 година, сега са последните, надявам се, действия. .... Иначе и от нас очевидно е вече, американците са поискали същите неща, за да ни "допуснат" в разкапващата се кл.ака. Обаче нали ни управляват най-продажните лицемери - те са се съгласили на мига!
102
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Напред със Зеленото човече към пълния крах на ЕССР. Точно по план.
101
2
 
18
 
! Отговори
Статистик преди 1 година
Когато Янукович преговаряше за влизане в ЕС, едно от условията на ЕК било затваряне на всички АЕЦ. Плюс скъсване на всички икономически връзки с Русия. Плюс квоти за земеделска и промишлена продукция. Поради което Янукович отказа преговорите и...последва режисираният отвън Майдан. И ако Зеления си мисли, че сега няма да са същите условия, значи живее в някаква паралелна реалност, но не и в нашата.
100
2
 
8
 
! Отговори
Пян_Гъ преди 1 година
До Време е: време е да спрете да се правите на шутове. То така ако можеше, да е станало сто пъти досега... Ти си най-умния натовец и пантуркист... Боже, Боже...
99
2
 
11
 
! Отговори
Пян_Гъ преди 1 година
Стига фантасмагории. Никакъв ЕС (той и без друго си отива), никакво НАТО, никаква Унгария и Полша! Украйна е била и ще бъде част от Русия. Може не цяла Украйна изведнъж, но в крайна сметка да. Отворковци с минуси много, но никой фантаст не ще да заложи тристаен монолит (100 кв.м.) в София. Това НЕ е мое желание, а обективната действителност.
98
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ще ги приемем, барабар с руската армия.
97
0
 
4
 
! Отговори
Ven преди 1 година
До Анонимен винаги се чете измислено от гледна точка на воюващите добре че не сме във война мирът е важен за Украинци и за Руснаци това е важното за деца родители и техните деца които умират жалко няма подтекст в това. Атези които пишат за фашизъм той е победил просто защото пак има война.
96
2
 
14
 
! Отговори
КОЙ ЩЕ ПЛАТИ СМЕТКА? преди 1 година
То ЕС се превърна на ПАНАИР. Инак става въпрос за пари за "възстаноявяване" на Украйна. Само че още не е ясно на коя Украйна. И как може да се приеме в ЕС държава, която в момента съществува само ДЕ ЮРЕ? ДЕ ФАКТО Украйна в момента я няма, най-малкото не се знае какво ще остане от тази държава. И не говоря само за Русия, която вече "анексира" 4 области. Полша почти сигурно ще вземе Лвов и Галиция, Унгария има свое виждане по въпроса за територия.. даже и Беларус може да отхапе нещо евентуално...
95
2
 
5
 
! Отговори
То хубаво, ама преди 1 година
с какво ще помогне това?
94
2
 
12
 
! Отговори
6esti преди 1 година
направо да вувеждат еврото и шенген на 01.03.2023
93
14
 
1
 
! Отговори
United 24 преди 1 година
Дари танк (гаубица, изтребител, БМП) на Украйна - спаси Живот на украинско дете!
92
2
 
21
 
! Отговори
ИВАН преди 1 година
ТО КАКВО ОСТАНА ОТ ТАЯ УКРАЙНА? ЩЕ ТРЯБВАТ ДЕСЕТИЛЕТИЯ ЗА ВЪЗСТАНОВЯВАНЕ! КОЙ ЩЕ ПЛАТИ СМЕТКАТА? ТО ВЪЗСТАНОВЯВАНЕТО ОТ СТРАНА НА АЛЧНИТЕ КАПИТАЛИСТИ ЩЕ Е ЗА СМЕТКА НА ПОРОБВАНЕТО НА ОСТАТЪКА ОТ УКРИТЕ!
91
3
 
23
 
! Отговори
Скоро преди 1 година
Кой е той зада натиска,Европа още не е осъзнала какво зло е Украйна и колко беди идват с тази подкрепа.
90
2
 
23
 
! Отговори
Факт преди 1 година
В ЕС и Европа нацистка Украйна, няма място, чак като Русия избие фашистите може след 20г.
89
2
 
5
 
! Отговори
До 158 преди 1 година
Украйна не е само Киев и Лвов. Точно заради това мислене като твоето са в това положение.
88
7
 
4
 
! Отговори
Българин преди 1 година
ЩЕ СТАНЕ!!! ГЕРОЯМ СЛАВА!!!
87
2
 
3
 
! Отговори
Ven преди 1 година
До Анониментези които уж ги пише като коментари един и същи човек е май да заглуши коментарите на другите Мир между Русия и Украйна два братски народа - Славянски
86
1
 
17
 
! Отговори
тоа пък преди 1 година
Е,нема да му се получи на зеленото човече.Продадоха си задниците на янките за едни пари.
85
1
 
18
 
! Отговори
""" преди 1 година
Той паткана иска,ама не става.Ще сложи цяла Европа на колене.Ще излезе ,че всички са му длъжници и започва пак искам оръжие и пари.