Зеленски иска оръжия за нанасяне на удари дълбоко в Русия

Призова на Украйна да бъдат предоставени по-широкообхватни оръжия
24 юни 2024 06:44, Александър Попов
279
Зеленски иска оръжия за нанасяне на удари дълбоко в Русия
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Във връзка с продължителния обстрел на град Харков, украинският президент Володимир Зеленски призова западните си съюзници да предоставят на страната му по-широкообхватно въоръжение и разрешение за нанасяне на удари дълбоко в територията на Русия, предаде ДПА.

"Руските бойни самолети трябва да бъдат унищожавани, където и да се намират, с всички налични ефективни средства", заяви Зеленски в ежедневното си видеообръщение снощи.

Още по темата
Украинският президент изтъкна необходимостта да се предотвратят въздушни удари като неотдавнашния по Харков, при който по думите му е загинал един човек, а 12 са били ранени.

Неотдавнашната отмяна на забраната от страна на западните страни за нанасяне на удари с доставените оръжия по руска територия в близост до границата вече е дала резултат, каза Зеленски.

"Част от терористичния капацитет на Русия" е унищожен, заяви той и добави, че украинците се нуждаят от по-добра защита. "Нуждаем се от подходящи оръжия за украинците", каза още Зеленски.

Преговорите по този въпрос продължават, отбеляза той и добави, че очаква по-нататъшен напредък през следващите седмици.

Зеленски също така вижда напредък в усилията на страната му да се присъедини към ЕС и заяви, че преговорите за присъединяване ще започнат тази седмица. "Това е една наистина историческа седмица", каза той.

Зеленски заяви, че започването на преговорите е станало възможно благодарение на хората, които са вдигнали оръжие в защита на Украйна на 24 февруари, когато преди повече от две години започна пълномащабната инвазия на Русия в Украйна.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


279
Още от ЕС
Най-голямата база на НАТО в Европа ще е край Констанца, близо до България
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.