На културна разходка през март

Къде да отидем и защо?
2
На културна разходка през март
Снимка: Reuters; Празненства по случай деня на Свети Патрик

Различни мартенски празници запълват по цял свят празнината между зимата и пролетта. Навсякъде има интересни културни събития и фестивали, които събират и забавляват хората. Ако си търсите дестинация за почивка през март, която да включва и посещението на някакъв местен фест, този списък може да ви помогне.

1. Лас Фаллас, Валенсия

Тази фиеста се празнува в испанския град Валенсия и обикновено е в дните 15-19 март. Известни артисти, художници и скулптори участват в проектирането и строежа на огромните фигури „fallas" по улиците на града. Няма да спрете да се усмихвате на майсторски създадените сатирични фигури, изобразяващи знаменитости и политици. В полунощ на 19-ти март, денят на Сан Хосе, градът буквално пламва с 370 големи и 368 малки fallas избухващи в цветни пламъци.

По време на празненствата всички жители на града взимат активно участие. Жените преминават през площадите, облечени в традиционни местни облекла, музика оживява атмосферата, гръмогласните викове "Olé" огласяват арените за бикоборство, заря се възпламенява в небето и хората изпълват улиците.

2. Фестивалът на изкуствата на остров Сен Маартен

В този фест участват топ музиканти и художници от всички държави в Карибския басейн. Мястото на събитието е Porto Cupecoy Plaza на островната държава Сен Маартен. Фестивалът започва на 22 декември, а след това продължава с нови изпълнения и специални изложби на определена дата всеки месец до месец май. През март, празничната дата е 18. Този месечен фестивал на изкуствата е единствен по рода си в тази част на света. Той съчетава различни музикални и сценични изкуства от най-модерните до най-авангардните стилове.

3. Холи – фестивалът на цветовете в Индия и Непал

Въпреки че изглежда странен празник, в който всичко е свързано с хвърлянето на цветен прах и вода един върху друг, хиндуисткият „Фестивал на цветовете" има своя дълбок смисъл, скрит зад тази цветна палитра.

Празнуването му е свързано с триумфа на "доброто" над "злото". Според легендата в този ден е загинал злият демон Холик. Тази година събитието ще се проведе на 8 март. Празнува се основно в Индия и Непал, както и по целия свят в рамките на индийските общности. На този ден в цяла Индия се палят големи огньове като част от празненствата.

4. Хонен Мацури, Япония

Този фестивал е по известен като „Празника на пениса". Да, наистина има такъв фестивал, колкото и странно да звучи за хората от западните култури. Обикновено се пада на 15 март, празнува се най вече в град Комаки, а култът към мъжкия полов орган е използван най-вече като символ на плодородието и добрата реколта. По време на фестивала, всичката храна, която се консумира, както и всички сувенири, които се продават са във фалическа форма.

5. Бикоборският фестивал Cheongdo в Корея

Не само в Испания имат борби с бикове! В един ден от месец март най-добрите бикове в Корея се изправят един срещу друг във величествени битки, които демонстрират мощта и благородство на тези страшни животни.

Като част от празненствата има различни развлекателни програми, много от които са доста забавни и образователни за децата. Организират се и залози за борбите с бикове.

Вижте останалите дестинации в Tialoto.bg


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
2
 
! Отговори
ДГ преди 8 години
А, сега дайте кеш и да идем наистина някъде... Аз и сама знам къде да ида, ама почивките ми ги осребрих в ток, парно, вода и мобилни услуги. Една немалка част ще иде и по адвокати, да се разправям с нагли и безсъвестни работодатели. Та за какво говорехме?...
1
1
 
1
 
! Отговори
аз преди 8 години
Алооо, господа редакторите - "fallas" се чете и пише на кирилица "файас"! Ама какво се учудвам - вие родния език не знаете, та какво остава за чужди.....