В САЩ разрешиха еднодозовата ваксина на Johnson & Johnson

Тя е третият препарат срещу COVID-19 отвъд океана
Обновена: 28 фев 2021 15:17 | 28 фев 2021 07:46, Елка Василева
18
В САЩ разрешиха еднодозовата ваксина на Johnson & Johnson
Снимка: архив, БГНЕС

САЩ получават трета ваксина за превенция на COVID-19, след като федералната агенция за контрол на храните и лекарствата (FDA) разреши препарат на Johnson & Johnson, който действа само с една доза, вместо две, предаде Асошиейтед прес.

Здравните експерти с нетърпение очакват еднодозов вариант, който да помогне, за да се ускори ваксинацията - в надпревара с вируса, който вече уби над 510 000 души в САЩ и мутира по все по-обезпокоителен начин.

Още по темата

Агенцията заяви, че ваксината на Johnson & Johnson предлага силна защита срещу това, което има най-голямо значение - тежко заболяване, хоспитализация и смърт. Една доза е показала 85% защита срещу най-тежкото заболяване COVID-19 при масово изследване, което е обхванало три континента - защита, оставаща силна дори в страни като Южна Африка, където се разпространяват най-смущаващите варианти.

"Колкото повече ваксини с висока ефикасност успеем да включим в действие, толкова по-добре", каза д-р Антъни Фаучи, главният експерт на САЩ по инфекциозни болести, преди решението на регулаторния орган.

Доставките на няколко милиона дози, които ще бъдат разпределени между щатите, може да започнат още утре. До края на март компанията очаква да достави 20 милиона дози за САЩ, а 100 милиона - до лятото.

Компанията кандидатства също за разрешение за спешна употреба на ваксината си в Европа и от Световната здравна организация. J&J цели да произведе около 1 милиард дози глобално до края на годината. В четвъртък Бахрейн стана първата държава, разрешила прилагането на нейната ваксина.

В глобалното проучване на "Джонсън и Джонсън",обхванало 44 000 души, бе установено, че ваксината е 66% ефективна за предотвратяване на средно тежък и тежък КОВИД-19 четири седмици след инжектиране на дозата и 100% ефективна в предотвратяване на хоспитализация и смърт поради вируса, допълва Ройтерс.

Много малко сериозни странични ефекти са докладвани в изпитването, което предлага и известни първоначални доказателства, че ваксината намалява асимптомните инфекции. Очакват се обаче още изследвания, а Федералната агенция за контрол на храните и лекарствата (FDA) отхвърли идеята, че е доказано, че ваксината предотвратява предаването на заразата между хората, и добави, че няма данни, които да определят колко дълго трае защитата в резултат от ваксината.
/БТА/

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тази са я тествали на бременни.Детето се раждало не само имунизирано,но и със завършено основно образование.
15
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Вече кастрираме с една доза.Лесно и въобще не боли,както ви каза баба ви Бети от Обединеното кралство.
14
2
 
7
 
! Отговори
Tonita-7 преди 3 години
Подкрепям забраната за ваксини!
13
1
 
2
 
! Отговори
Tonita-7 преди 3 години
Тази ваксина ще чакам аз!:)Кога пристига у нас?:))
12
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тия не са ли с бебешкото олио дето не струва пукната пара .Изсушава кожата.Лекарю, нали знаете, че кожата на всеки човек е различна?Нормално е, да не е добро за всички!J&J бебешкото олио при нашето бебе вършеше страхотна работа! Беше много ефективно!
11
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"""яма време за тестове. направо е одобрена. тестовете започват""""Нито една ваксина досега, никъде по света, няма това тестване, за което говоритеВсички са направо одобрени т.е.разрешени за ползване!Нито една!
10
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ваксината "Джонсън и Джонсън" работи точно като универсален Мистър Пропър.
9
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"...НЕ е доказано, че ваксината предотвратява предаването на заразата между хората, и няма данни, колко дълго трае защитата..."Всички съществуващи по света ваксини публикуваха клинични изследвания с тези данни.Но само времето ще докаже реално "колко дълго трае защитата..." .....като се следят ваксинираните и те почнат да губят имунитет.
8
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АнонименДо Но коментЕ те фази, които траят по 6-7 години ги трУпосаха за няколко месеца и после се чудят защо хората не им вярват. Но най-важното е някой да не разпространява фалшиви новини, различаващи се от световно-гестаповските.________Да, наистина бързичко... Особено руската Спутник!Излезе първа още през месец август, само 5 месеца от обявяването на пандемията!!!
7
4
 
3
 
! Отговори
Лекар преди 3 години
Тия не са ли с бебешкото олио дето не струва пукната пара .Изсушава кожата.
6
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Спутника нещо се изгуби в космоса.
5
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
яма време за тестове. направо е одобрена. тестовете започват
4
3
 
10
 
! Отговори
Ф 45 преди 3 години
Бързо да платиме за 10 милиона ваксини ,че братята зад океана имат нужда от оооощщщщеее пари.
3
3
 
17
 
! Отговори
Тоалетно пате преди 3 години
Унищожава вир0са, дори и под ръба на тоалетната чиния.
2
4
 
11
 
! Отговори
Чугунена глава преди 3 години
Язе си сакам Cпутник и тава е!
1
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Но коментЕ те фази, които траят по 6-7 години ги трУпосаха за няколко месеца и после се чудят защо хората не им вярват. Но най-важното е някой да не разпространява фалшиви новини, различаващи се от световно-гестаповските.