Махат статуя на Джеферсън от кметството на Ню Йорк

Причината била робовладелското му минало
19 окт 2021 13:36, Елка Василева
67
 Махат статуя на Джеферсън от кметството на Ню Йорк
Снимка: архив, БГНЕС

Кметството на Ню Йорк одобри премахването на статуята на Томас Джеферсън - един от бащите основатели на САЩ, поставена в заседателната зала преди повече от век, заради робовладелското минало на политика, предаде Франс прес.

Комисия на градската управа одобри единодушно по принцип премахването на статуята.

Още по темата

Джеферсън - един от авторите на Декларацията за независимост на САЩ, е държал над 600 роби в своята плантация в щата Вирджиния. От една своя робиня е имал шест деца.

Латиноамерикански и чернокожи членове на градската управа настояваха за премахването на статуята от години. Тя ще бъде преместена в една от залите на историческото дружество в Ню Йорк.

Третият президент на САЩ "Джеферсън представлява някои от най-срамните страници от дългата и нюансирана история на страната ни", обясни афроамериканката Адриен Адамс, градски съветник в Ню Йорк.

Дебатите по повод присъствието на статуята в залата на кметството бяха подновени с развитието на движението "Животът на чернокожите има значение", създадено във връзка със смъртта на афроамериканеца Джордж Флойд по време на арест от бял полицай в Минеаполис през май 2020 година, припомня БТА.
 


67
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
63
0
 
1
 
! Отговори
Съединени Афро Щати преди 1 месец
...на мястото на тоя Томас Джеферсън управата на Ню Йорк планира да постави статуя на Хабабунго Матата . Първия роб стъпил на Американска земя , разпределен на памуковите плантации в Алабама и години наред брал памук за белия си господар .
62
0
 
13
 
! Отговори
Альоу, "паша&qu преди 1 месец
в Карлуково и интернет ли имате? Кога ти свалиха усмирителната риза?
61
0
 
15
 
! Отговори
Joro преди 1 месец
Тия да не са рашили да си правят "Европейски съюз"? Я на мястото на Джеферсън да си сложат еднополово семейство, но да са от различни раси, да няма обидени. И детенце, от трета раса, облечено в полово-неутрални дрешки...
60
15
 
0
 
! Отговори
Сюлейман паша преди 1 месец
Един ден и в булгарис...тан ще се разрушат всички измислени паметници на измислени,,герои" крьвопийци- това на хайдути,партизани,комунисти,руски ***,ватенки ,,освободители"...Ее,след това свестен паметник няма да остане ама ще се издигнат нови,на свестни хора!Защо няма паметник на турския войник,защищавал поданиците си бьлгари от крьвожадните руски завоеватели?!?!
59
0
 
4
 
! Отговори
Тия съвсем, ама преди 1 месец
съвсем изперкаха! Колко ниЗко можеж да паднеш, та да се отречеш от историята си? ТОВА И НАС НИ ЧАКА - ЖИВЕЕМ В ПEДEPACTKИ ВРЕМЕНА!
58
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Споко, в Русия има необятни незаселени територии, место ще има за всички бели изселници от Щатите, Канада, ЮАР, Австралия и Нова Зеландия.
57
0
 
28
 
! Отговори
До коментар 56: преди 1 месец
Пътят еднопосочно за афганистанските чукари е твой, необразован талибански катиле!
56
26
 
2
 
! Отговори
до коментар 55 преди 1 месец
Пътят еднопосочно за руските пустоши е твой, невъзпитан руски робе.
55
0
 
23
 
! Отговори
До тоя с двора: преди 1 месец
Инсталирай си въпросните паметници у "задния двор", талибанино, който вероятно е добре "култивиран"! По същата логика трябва да подкараме и всички джамии на "присъствителите". Тях защо ги пропускаш?
54
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Направо да си закрият държавата, че цялата е основана върху останките на милиони избити индианци....
53
23
 
8
 
! Отговори
анонимен преди 1 месец
Да погледнем нашия двор. Колко още да търпим паметниците на окупаторите от СССР?
52
1
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
А банкнотите кога ще си сменят? Защото на много от тях са лицата на бивши робовладелци...
51
0
 
43
 
! Отговори
Ха-ха преди 1 месец
Вече нямам никакво съмнение, че САЩ са обречени... След като се отричат от самите себе си.
50
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 45 - Джордж Флойд според теб герой ли е?
49
1
 
24
 
! Отговори
Нека да направят преди 1 месец
един алманах и в него да представят онези афроамериканци, които са имали такъв принос за мощта и просперитета на САЩ, какъвто имат личностите, чиито паметници с такъв ентусиазъм махат. И като се окаже, че почти няма такива, да направят един голям паметник на памукоберачите от плантациите, на домашните помощници и на черноработниците и да го сложат на някой площад. От другата страна на площада да вдигнат друг паметник - на живеещите на социални помощи. Така ще влязат в книгата на Гинес.
48
1
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
А някой от сегашните афроамериканци знае ли, че неговите предци /в 99% от случаите/ са били продадени в робство на "лошите" бели от вождовете на собствените си племена? А ми тогава да съборим и Хеопсовата пирамида, защото по времето на фараона Хуфу е имало роби!А някой от тях знае ли, че освободените роби от Америка, основали държавата Либерия в Африка/на земя закупена с пари от търговия с роби/ също са имали РОБИ -чернокожи от Африка и са ги бесели за кражба на хляб.Много сбъркан свят, останаха
47
0
 
32
 
! Отговори
Хаха преди 1 месец
До ДааСпоко, ша почнат да горят книги...Ама чакай първо да разберат, че такова нещо съществува.
46
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Всеки народ си заслужава съдбата,но афропомашкия сбирщайн зад океана просто няма да има такава.
45
34
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Трябва да се издигат статуи на чернокожи афроамериканци в Сената и Конгреса............Статуя на борците за свобода и загинали от ръцете на бели убийци - Родни Кинг, Джордж Флойд, Мартин Лутер Кинг.
44
2
 
27
 
! Отговори
Let’s go Brandon преди 1 месец
Особрението на Байдън в САЩ е 35 процента.В Афганистан 98 процента.