Джо Байдън е здрав и енергичен 80-годишен мъж, годен е за президентския пост в САЩ

Подбробен неврологичен преглед не е открил притеснителни заболявания
17 фев 2023 07:11, Нели Христова
286
Джо Байдън е здрав и енергичен 80-годишен мъж, годен е за президентския пост в САЩ
Снимка: БГНЕС

Президентът Джо Байдън е "годен за служба", каза неговият лекар след обстоен годишен медицински преглед. Прегледът установи някои сравнително незначителни проблеми, но обобщи, че няма сериозни физически и неврологични проблеми.

"Президентът Байдън остава здрав, енергичен, 80-годишен мъж, който е годен да изпълнява успешно задълженията на президентството, включително като ръководител на изпълнителната власт, държавен глава и главнокомандващ", каза лекарят Кевин О' Конър в писмо, разпространено от Белия дом.

Физическият преглед в Националния военен медицински център Уолтър Рийд е довел до отстраняване на малка лезия от гърдите на Байдън за биопсия, резултатите от която все още се чакат.

Другите прегледи на главата, ушите, очите, носа и гърлото на президента бяха нормални. "Изключително подробен" неврологичен преглед не откри знаци, които да съответстват на инсулт, множествена склероза или болест на Паркинсон.

Байдън все още има "скована походка", се казва вмедициниския доклад. Препоръчана му е среща с ортопеди, за да му помогнат с краката. Той продължава да тренира пет дни в седмицата и рецептата му за контактни лещи е актуализирана.

Докладът на д-р Кевин О’Конър вероятно е последната здравна актуализация, преди Байдън да обяви намеренията си за преизбиране през следващите месеци.

О’Конър каза, че най-забележителното здравословно събитие за Байдън през изминалата година е бил битката му с COVID-19 през лятото. О’Конър твърди, че нивата на кислород в кръвта на Байдън не са паднали под 97% и че жизнените му показатели са останали нормални по време на изпитанието.

Според здравния доклад Байдън не е имал никакви остатъчни симптоми, считани за дълъг COVID-19.

Байдън се лекува от неклапно предсърдно мъждене или AFib – неправилен сърдечен ритъм, за който О’Конър казва, че президента не изпитва симптоми.

Байдън изпитва "случайни симптоми на гастроезофагеален рефлукс", а именно трябва да прочиства гърлото си често.

О’Конър обяснява, че тези симптоми се изострят малко след хранене.

Байдън прекара сутринта в Уолтър Рийд в Мериленд, където получи рутинния си медицински преглед. Това е вторият такъв преглед за Байдън, откакто стана президент. През 2021 г. неговият лекар по подобен начин съобщи, че президентът е "здрав, енергичен" 78-годишен мъж, годен да служи като главнокомандващ

Президентите нямат законово изискване да предоставят информация за здравето си и могат да избират кои подробности да бъдат публикувани. Доклади от лекаря на Белия дом през последните няколко десетилетия последователно описват длъжностното лице като годно да служи.

Документът съдържа подробно отчитане на физическия преглед, включително височината му от 6 фута; теглото му от 178 паунда – шест паунда по-малко от последния му физически преглед; и кръвното му налягане 128/77. Байдън не пие и не пуши, гласи докумета.

Както при предишния му медицински преглед през 2021 г., Белият дом не каза дали Байдън е преминал някакви когнитивни тестове, които някои лекари препоръчват за възрастни хора.

Байдън, който ще бъде на 86 години в края на евентуален втори мандат, е изправен пред постоянни въпроси относно възрастта и здравето си от консервативни критици. Дори много демократи казват в анкети, че са загрижени за възрастта му. Той се опита да опровергае тези съмнения, като посочи рекорда и издръжливостта си: "Гледайте ме", често казва той на онези, които посочват възрастта му.

Съвсем наскоро Байдън постави под съмнение точността на социологическите проучвания, които показват, че мнозинството от демократите искат друг кандидат за своя номинация през следващата година. "Не чувам това", каза той в интервю за Телемундо миналата седмица. "Знаете ли някакво проучване, което да е точно в наши дни?"

Първоначално Белият дом каза, че Байдън ще завърши прегледа си до края на януари, но датата се измести на фона на натоварения график за пътуване.

Последният път, когато лекарят на Байдън предостави редовни актуализации за здравето на президента, беше по време на битката му с COVID-19 миналото лято. Байдън имаше кратък скок на температурата, болки в тялото, хрема и умора, но иначе беше добре. След като взе антивирусния Paxlovid, той получи рериунд инфекция, което го принуди да остане в Белия дом няколко седмици.

По време на физическия преглед на Байдън през 2021 г. О'Конър изтъкна две области на "наблюдение": "нарастваща честота и тежест на "прочистване на гърлото" и кашлица по време на говоренею", както и амбулаторната походка на президента или аномалия при ходене, което според О'Конър е "видимо по стегнат, отколкото беше преди около година."

И двамата са забележими елементи от публичните изяви на Байдън след встъпването му в длъжност.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


286
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
229
0
 
2
 
! Отговори
Ха ха преди 1 година
Джо Байдън бил обещал на Путин пълна амнистия за войната му в Украйна, позволение да си вземе каквато си иска територия и финансова безвъзмездна помощ за Русия в размер на 15 трилиона долара ако Путин би бил така добър да сподели с колегата си Джо тайната на балсамирането на Ленин. Като бил млад Байдън посетил Москва и бил много впечатлен колко добре и почти като жив изглеждал другаря Ленин .Тази процедура ще му помогне да изглежда ЖИВ и здрав и да се кандидатира още поне 5-6 пъти а президент.
228
0
 
1
 
! Отговори
без отношение преди 1 година
Какви са тия глупости!?
227
0
 
1
 
! Отговори
главабидон преди 1 година
обичам Дж.Роб.Бидон !!!!
226
1
 
3
 
! Отговори
Българин преди 1 година
Шейените са си го избрали. Повечето от тях са ми приятели. Нека да е жив и здрав човекът, но да не раздава доларите на американците на Украйна, както Бойко Борисов си даваше от своите лични пари за строителството на български магистрали. Да не дава и изтребители на страни във война. Все пак, Европа не е толкова далеч от Щатите.
225
0
 
6
 
! Отговори
гошо преди 1 година
Геронтокрация+всякакви болести.
224
1
 
6
 
! Отговори
дедо на 97г преди 1 година
Да, бре! Верно на 80г чиляк е като на 1г дете-търкаля са по пода и леглото пие мляко щот нема зъби не праи сикс оти оная му работа виси и само пикае!
223
1
 
9
 
! Отговори
era преди 1 година
кукла на конци колко здрава трябва да е. Нали ходи, що годе и се върти наляво надясно, като бонус са му слоожили развален грамофон.
222
0
 
16
 
! Отговори
Агент на Путин преди 1 година
Точно така ! Само дето страда от деменция , не знае къде се намира и говори простотии . Като се сетя че американците едно време на Брежнев се смееха ...
221
1
 
6
 
! Отговори
Гост преди 1 година
Тра-ла-ла...:)))))
220
1
 
8
 
! Отговори
Щирлиц преди 1 година
Е,все пак е важно,дали може да изправи кожената пръчка,и да я пъхне в правилната дупка.
219
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
За президент в щатите и фикус да сложат все тая... холограми, от които нищо не зависи!
218
1
 
19
 
! Отговори
истина преди 1 година
Ха, Ха, Ха - чудесна смешка.
217
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
тези вече съвсем изперкаха.. Закривай Фащ!
216
1
 
18
 
! Отговори
докторът му преди 1 година
да отиде да се прегледа.
215
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Като го гледам, направо е младеж на 80 години с признаци на алцхаймер.
214
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Усещам как Зеленски в скоро време всички 80 годишни ще бъдат момилизирани
213
0
 
9
 
! Отговори
Мъпет шоу преди 1 година
Ха Ха Ха ...
212
2
 
9
 
! Отговори
КАКА МАРА преди 1 година
ДА АМА НЕ ВДИГА САМОЛЕТА, НЕ СТАВА
211
0
 
17
 
! Отговори
Профессор Кавалджиев преди 1 година
Деменция, тремор, дезориентираност, халюцинации, неволна дефекация, неволно изпускане по малка нужда- това не са симптоми на добро здраве. Нейсе, освежавам си напитката с 20 грама и ви казвам наздраве.
210
0
 
5
 
! Отговори
ХА ХА ХА преди 1 година
ха ха ха аааааааааааааа