Световната банка: Ако не се повиши таванът на дълга на САЩ, ще се стигне до фалит

Трябва да се вземат мерки за намаляване на разходите
26 май 2023 17:15, Стела Стоянова
78
Световната банка: Ако не се повиши таванът на дълга на САЩ, ще се стигне до фалит
Снимка БГНЕС

Президентът на Световната банка (СБ) Дейвид Малпас заяви пред CNN, че не очаква фалит на САЩ. Той обясни, че подобни ситуации се случват на всеки няколко години и проблемът сега е в законодателството на САЩ.

"Ако не се повиши таванът на държавния дълг, ще се стигне до фалит. Това не е жизнеспособен избор. Ето защо се застъпвам за това в някакъв момент да се промени законът. В крайна сметка лимитът на разходите ще бъде определен, преди да се стигне до този момент", обясни Малпас.

Ръководителят на СБ смята, че трябва да се предприемат мерки за намаляване на разходите. Той похвали факта, че Камарата на представителите на САЩ прие законопроекта на републиканците за повишаване на тавана на държавния дълг. "Поне едно нещо е направено", добави Дейвид Малпас.

Министерството на финансите на САЩ предупреди, че заради повишаването на тавана на дълга може да остане без пари до юни.

Ако демократите и републиканците в Конгреса и администрацията на Джо Байдън не успеят да решат въпроса дотогава, САЩ ще бъдат изправени пред национален фалит, който ще засегне цялата световна икономика.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


78
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
67
0
 
1
 
! Отговори
Мдаа преди 10 месеца
Да не забравите да споменете за Йелоустоун че към края на юли ще изригне и ще затрие лошите ...и бржи обръщайте скапания долар в копейки , ако го имате голани!
66
2
 
11
 
! Отговори
не може да бъде! преди 10 месеца
"Повишаване тавана на държавния дълг" е една фраза,чието съдържание има за цел да прикрие практическото финансово състояние на САЩ.Повишаване тавана на дълга практически означава разрешение да се напечатат милиарди /трилиони долара за да се платят задължания,които не са обезпечени с материални средства!?Искам да напомня че този дълг в момента е 31,42 трлн.USD и това е много над 100% от БВП!??
65
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
В такова положение могат да изпаднат много големи,средни и малки държави поради несъобразяване с реалностите и възможностите и СБ ще пледирали ли за всяка една от тях.
64
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
СССР фалира и се разпадна, щото един човека който беше пиян подаряваше, на ляво и на дясно, американци владееха тогава всичко. Сега са като песове на каишка Американците и скоро дефоута ще им е най малкия проблем. По новините няма да дават за военната операция в Украйна, а за войната граждаска в АМЕРИКА !!! Америка ще се откъсне на няколко части помнете ми думата.
63
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Вече съюза е направен. и долара няма да е първа сила в света ! Скоро в америка ще има гражданска война, и ще стане отново гето както преди 200 години !
62
1
 
8
 
! Отговори
до 69 преди 10 месеца
Абе имат там едни 50 млн. души, които са на купони за храна, ама най-добре е да си затваряме очите за тях, нали?
61
12
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Копейки, към колко часа предвиждате горе-долу САЩ да фалират? Ххахах те и преди така чакахте и О, изненада, СССР фалира и се разпадна. Мани, ами и ние го отнесохме понеже бяхме под тяхно робство.
60
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
САЩ е фалирал отдавна, и то на 3 пъти влиза от фалит след фалит.И представете си въпреки бума от фалити в САЩ се живее 10 пъти по добре от Расия.
59
3
 
9
 
! Отговори
Моше преди 10 месеца
Мноооого хитър еврейски ход. Правят се на закъсали и фалиращи.... тия дето са им кредитори се паникьосват за парите си, продават на ниска цена дяловете си от американския дълг, еврейчетата ги изкопуват чрез посредници.... и готоооово.Дълга намалява, няколко декара гори са изсечени за чисто нове доларчета....Всички са доволни. п.с. Решение за увеличаване на тавана на дълга се взима на едно събрание и отнема 10 минути, каква друга причина има да го правят международна новина ?
58
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Ще направят една война като за изпроводяк към бунището на историята
57
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
То фалита е факт отдавна, от всякаква гледна точка, въпроса е кога ще спихне военният бюджет за базите и биолабораториите на сатанато
56
1
 
13
 
! Отговори
Баба Ванга преди 10 месеца
САЩ ке фалират на голям световен празник! Когато и да стане - голям празник ще бъде!
55
0
 
6
 
! Отговори
На преди 10 месеца
Нас са дльжници
54
0
 
11
 
! Отговори
Хикса преди 10 месеца
Абе екпертите,вече долара го не искат защото няма кво да купуш с него.
53
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Крайно време е и ние да видим как американците си броят центовете за хляб 🍞:)))
52
0
 
10
 
! Отговори
Уошингтън Ървинг преди 10 месеца
Един милиард е хиляда милиона. Един трилион е хиляда милиарда. А САЩ имат дълг от 31 трилиона. Тридесет и един милиона милиона. Фалирали са толкова отдавна, че вече вероятно ще е трудно да се изчисли кога. Сега просто остава въпросът - да го признаят ли, или и този път не.
51
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Остават 5 дена
50
4
 
3
 
! Отговори
АнонимеН преди 10 месеца
НИЩО НЕ РАЗБРАХ ОТ СТАТИЯТА! ПЪРВО ПИШЕ АКО НЕ СЕ ПОВИШИ ДЪЛГА ЩЕ ФАЛИРАТ! ПОСЛЕ ПИЩЕ , ЧЕ ДЪЛГА СЕ Е ПОВИШИЛ И ЩЕ ФАЛИРАТ ОТ НОВА :D Е КАК ТОЧНО ФАЩ ЩЕ ФАЛИРА ПРИ УСЛОВИЕ, ЧЕ ТЕ САМИТЕ СИ ПЕЧАТАТ ПАРИТЕ И ЩЕ СИ НАПЕЧАТАТ АКО ЩАТ И ОЩЕ 1 ТРИЛИОН ДОЛАРА ОТ КОЕТО НАЙ-МНОГО ДОЛАРА ДА ПОЕВТИНЕЕ С 10%! АБСОЛЮТНО БЕЗПОЛЕЗНИ СТАТИИ СА ТЕЗИ ЗА ФАЛИТА НА ФАЩ! ТОЗИ КОЙТО ЩЕ ФАЛИРА Е МОРДОРСКОВИЯ , ЗАЩОТО ЗА РУБЛАКА НА НИКОЙ НЕ МУ ПУКА НА СВЕТА И СЕ КРЕПИ САМО , ЗАЩОТО ГАЗА ГО ПЛАЩАТ В РУБЛАЦИ!
49
1
 
8
 
! Отговори
едва ли преди 10 месеца
Ще направят нов фалшив долар и който им е давал заеми и си е връзвал парите с долара ще .... супата. Това си е техен специалитет.
48
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
САЩ могат ли да живеят без да задлъжняват непрекъснато?