За ужаса в Турция: Градовете Хатай и Нурдагъ са напълно заличени

Огромен брой хора остават под отломките, разказа Нора Чолакова
8 фев 2023 10:16, Анисия Иванова
107

Ситуацията е много лоша. Намирам се в град Нурдагъ, който се намира в окръг Газиантеп. Градът е напълно сринат, на 20 км е от епицентъра на големите трусове. Повечето сгради са сринати. Има димна завеса, въздухът е ужасен. Спасителни екипи постоянно работят по търсенето на оцелели хора. Огромен брой хора остават под отломките", разказа за ужаса в Турция журналистът Нора Чолакова в ефир на "България сутрин".

"Много е студено, много хора са принудени да спят по улиците. В Адана е сравнително спокойно, макар да има 11 срутени сгради и над 100 загинали. Кацнахме около 2 часа през нощта, видях хаос на летището. Много време нямаше кой да провери паспортите на пристигащите пътници. Спасителите ни споделиха, че са работили на 3 терена. До вчера по обяд не бяха открили нито един човек", каза още тя за Bulgaria ON AIR.

Още по темата
Разговаряла е с хора, които са напалили огън по улиците. Екипи доставят дърва за огрев на хората, сред които има и много малки деца.

"Цялата държава е мобилизирана да оказва помощ на пострадалите. На хората се осигуряват сандвичи, плодове, вода, топли дрехи, одеяла. Има изградени много палаткови лагери в открити пространства като паркове", посочи Нора Чолакова.

Семейство от Хатай ѝ е споделило, че градът буквално е заличен от земята, а те са оцелели като по чудо. По думите на журналиста хората са изключително притеснени, но проявяват хладнокръвие.

"Най-големият им е страх е не от нови земетресения, а от загуба на още любими хора. Трагедията е огромна, но се стараят да са спокойни, единни и всеки да помага на другия", изтъкна Нора Чолакова.

Очаквайте видеото с целия разговор.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


107
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
67
31
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А като са клали цели български градове и села защо не напишете ? Или тогава не е било ужас ? Малко им е!
66
6
 
33
 
! Отговори
Западни цености преди 1 година
А в Сирия не живеят ли хора?Запада им нападна и разруши страната и даже санкции им сложиха защото не можаха да я превземат и ограбят,като Ирак и Либия.
65
6
 
7
 
! Отговори
Стопанина на Кремъл преди 1 година
Когато свалиха самолета ни в Сирия и убиха пилота, казах, че не ме интересуват някви си домати, краставици, курорти и прочие. Казах, че ще ги накарам да се нааакат. Аз не забравям и имам оръжия буквално от ада. Зеленчо, теб ко да та прая? :)))
64
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Реалист, ти се радвай, че няма продължителен трус от над 6 по Рихтер, че тогава че видиш твоя прехвален панел колко струва.
63
6
 
23
 
! Отговори
Реалист преди 1 година
1990г работих на линията произвеждаща панели за блокове в ДК 3 на гара Искър ! Думата икономия на каквото и да е беше НЕПОЗНАТА ! Няма нищо по здраво от панелен социалистически блок ! Ноооо Бог да ни пази от земетресения !
62
14
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Бай Тюрк е голям инжинерин и знае как се строи. Освен това е пестелив - цяла сграда строи, само с половината от материалите. Сега реве цял свят да помага на умния и пестелив инжинерин... хахаха. Хубава работа, ама...
61
1
 
31
 
! Отговори
МИСЛЕЩА преди 1 година
По принцип панелките са строени здраво и биха издържали на по-силни земетресения. Но трябва да се отчетат и няколко факта:1. Сградите са доста стари и много свръзки и основи са компрометирани с времето.2. Много често и безконтролно се местят вътрешни панели, избиват се стени, изграждат се тераси без да се спазват елементарни технически изисквани.3. Строи се нагъсто, близо до основите се копаят ровове за нови сгради, няма нужното отстояние между блоковете.Дано Бог да ни пази, че иначе .....
60
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тука се вижда едно самодейство с къртач, много инат +глупост. Няма начин дребна постройка да падне ако не си помогнал като резнеш носеща стена. Доказателство за думите ми са абсолютно запазени многоетажни сгради и изравнено със земята всичко друго наоколо. Тъщата е искала "по европейски"... и айде с къртача. Щото го е вядала някъде си в някой сериал. Дано да бъркам, ама колкото и абсурдно да звучи - друго обяснение няма.
59
1
 
20
 
! Отговори
Цанко преди 1 година
Как строят тези сгради, че някой не са мръднали , други са изравнени със земята?..Разбрах, че много сгради били строени с морски пясък, дали е само това проблема?
58
25
 
15
 
! Отговори
Галин Костов преди 1 година
Наистина Турция не ни помогна нито за Хитрино, нито за карловските села, нито за Мизия... Защо да им помагаме? Даже ЕС не ни помогна по никакъв начин. Едно евро не са ни отпуснали. Сами сме се оправяли за всичко. Защо трябва да сме солидарни с тях? Особено пък с Турция, която харчи милиарди за да поддържа огромна армия, а не може да накара строителната си мафия да прилага елементарни правила за безопасност.
57
3
 
9
 
! Отговори
aa преди 1 година
притеснил съм се тези дни. ако вземе да тресне нещо тука в софето, и вземат да измрат журналята от ефтините сайтове, и се питам аджеба кой ще пише после такива *** статии
56
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Санкциите са рускиНа теб паметта ли ти е изтрита, че не помниш кой започна войната в Сирия?
55
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ей и тука намесихте политиката. Ако искайте дарявайте, на не ми пишете пак за лошата Русия! Който е решил да помогне, ще дари. Да Турция е с огромна икономика и нашите дарения са капка в морето, но показват съпричастност. Те и самите казват, че искат предимно спасителни екипи.
54
1
 
16
 
! Отговори
земята е преди 1 година
е жив организъм и ако човеците продължават да не се съобразяват с нея, ще ги бъдат унищожени като дребни *** с много малко усилие. Толко им трябва едно 2 земетресения, наводнение, пожари или дима на един вулкан да затули слънцето, ако не се самоунищожат преди това естествено като едни "висши" организми
53
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Чулакува оди ли у карловско ?
52
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
По Al jazeera съобщиха преди малко,че сгради строени след 2007 година ,които отговарят на всички правила срещу земетресение ,сравнително нови блокове са рухнали защото на партера където имало супермаркети,салони за красота и други,някои умници си позволили да режат подпорните колони незаконно за да разширят помещенията.За жалост това се сещат хората живеещи там сега и сега го съобщават.Хора гледайте около вас какво става!Ако някой съсед прави ремонт изисквайте информация и докладвайте незабавно ако мислите, че прави забранени от закона промени!У нас всеки прави каквото си иска,такова бедствие
51
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Въпрос. Ако турските строители са построили нещо и сега всичко е заличено не трябва ли да си помислим дали да идват да строят тук магистрали итн? За един народ питам.
50
2
 
18
 
! Отговори
до 58 преди 1 година
Що лъжеш, та вие държавните служители плачете за съкращение 80 % от персонала,ама държавата ви държи защото и картофи на пазара не можете да продавате ако ви съкратят.
49
13
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
навсякъде изнудват да се даряват пари, дрехи за Турцияя, вчера само в Бг са събрани 20 милиона лв, Меди Доган дари около 100 хиляди лв , 1 милион лири, ама откъде на къде ние ще даряваме, те помогнаха ли за наводненията в Бисер, хората там мизерстват с паднали къщи, без пътища, държавата няма пари за там, ама има да финансира турция, а ердоган дава 4 милиарда долара на година да бомбардира кзрди в Сирия и Ирак
48
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
изнудват ни държавните служители да даряваме големи суми за Турция, държавен рекет по 80-100 лв