Бащата на LSD почина на 102 години

Алберт Хофман почина от сърдечен удар в дома си в Базел
30 апр 2008 14:56,
48
Бащата на LSD почина на 102 години
Алберт Хофман. Снимка: БГНЕС

Алберт Хофман – швейцарският химик, открил халюциногенния наркотик LSD /диетиламид на лизергиновата киселина/, почина от сърдечен удар в дома си в Базел на 102 годишна възраст, предаде ВВС.

Хофман произведе първото LSD през 1938 година, докато изследвал лечебните свойства на вид микроскопични гъби, които се появяват като паразити по житните култури. 

Той случайно погълнал част от наркотика и по-късно споделил:

„Видях околния свят абсолютно изкривен“.

Той се надяваше, че LSD може да бъде използвано за лечение на психически заболявания, но вместо това веществото се превърна в най-популярната улична дрога през 60-те години. 
 
Няколко години след откритието си, докато изследвал наркотика, Хофман отново си вкарал малка доза от него.

Изживяното той описва като „фантастични картини и невероятни форми с много наситени цветове“.

Много рок звезди през 60-те години се тъпчеха с LSD почти непрекъснато, но се оказа, че всъщност нанася невъзвратими психологически щети.

Впоследствие веществото бе обявено за незаконно в доста страни.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


48
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
47
0
 
0
 
! Отговори
xaxa преди 15 години
neznam ama dori i da go e presuzdal samo po sintentichen put e napravil ne6to mnogo qko za6toto lsd e superrrrrrrr
46
0
 
0
 
! Отговори
. преди 15 години
hofman e evrein bre takav,kakvoti malcinstvo mama ti ***
45
0
 
0
 
! Отговори
a преди 15 години
bre toja e ot malcinstvoto i are na bas che Dogan e bil s nego kato e otkril tva LCD . A az sam gord che sam rjazan mama vi gjauurska
44
0
 
0
 
! Отговори
ami da преди 15 години
ami da to se znae che tezi muzikanti vzemat narkotici ,inache ne mogat da pejat i da svirjat .Tova go znae vseki ,nishto novo
43
0
 
0
 
! Отговори
Стефан Чолаков преди 15 години
Мерси. Подобно и на теб.
42
0
 
0
 
! Отговори
Exidus преди 15 години
Наистина нямам намерение да водя спор тук. Успех на всички и щастлив живот! :)
41
0
 
0
 
! Отговори
Стефан Чолаков преди 15 години
Успя да ме разсмееш. Всичко, което си представяш когато кажеш "Бог" е плод на собственото ти невежество. Бог е този, които е. Което от една страна значи, че Е, съществува независимо от това дали хората вярват в него или не. А от друга страна - Бог е този, които е. Не този, които хората си мислят, че е. Бог създаде човек по свои образ и подобие, но и хората създадоха Бог (в представите си) по свой образ и подобие. Но "Блаженни са чистите по сърце, защото те ще видят Бог". Обич, помниш ли проповедта на планината? Ако някой те накара да вървиш с него милия, върви две, който ти иска връхната дреха дай му и ризата, не се съпротивлявайте на злото и т.н.Смисълът на несъпротивата срещу злото е, че ЗЛО ВСЪЩНОСТ НЯМА! Злото е илюзия, а илюзиите съществуват само докато вярваме в тях. Спрем ли да вярваме - разпадат се моментално от само себе си. Но ако няма "зло", тогава няма и "добро" - двете понятия се осмислят едно друго и не могат да съществуват едно без друго. Тогава? Тогава съществува това, което съществува - отвъд всякакви етикети и определения.И наистина, ако Бог е съвършен творец, неговото съвършенство би било запечатано във цялото творение. Как би могъл да сътвори нещо, което е "зло"?Ако Бог е всемогъщ и всезанещ - то той е източникът на всичко съществуващо и е еднакво отговорен за това, което хората наричат "добро" и за това което хората наричат "зло". Светците и престъпниците са замесени от едно и също тесто, макар и да са изпечени в различни калъпи.Музикалната индурстрия съществува по същата причина, поради която съществува и наркоиндустрията - защото едни или други хора проявавят силен интерес към съответната продукция...Хората използват наркотици, за да запълнят някакъв дефицит в живота на човек. Излекувай дефицита и наркотиците ще се изпрят от самосебсе си. Безсмислено е да се занимава човек със следствията, ако причините, които ги извикват на живот остават.
40
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Никакъв факт не е, че цялата музикална индустрия съществувала благодарение на някакви вещества. Музикалната индустрия съществува благодарение на... музиката. Една друга престъпна и античовешка "индустрия" съществува благодарение на тия вещества, и по особенно извратен в медиите (и форумите) начин използва музиката и музикантите (всъщност много малка част от тях) за собствената си реклама. А думата Бог за един християнин съвсем не звучи абстрактно, но е изпълнена със съвсем конкретно съдържание. Пълна противоположност на каляването на човешкия дух е бягството от проблемите и трудностите по какъвто и да е начин. Чрез бягство ние никога не ще променим себе си и света към по-добро.
39
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Vsichko si ima i dobrata i loshata strana. I s LSD-to e taka! Bez nego 60-te niamashe da sa tova koeto biaha, no pak i shteshe da ima po-malko zagubeni dushi! Ta vsichko si zavisi ot dozata i nachina na upotreba! To vse edno i s alkohola ne e sashtoto. Edna chashka s priateli te pravi vesel, ama po dosta chaski vseki den... zavarshvash kato alkoholik!
38
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
De go chukash, de se ! Chovekat iskal da sazdade lekarstvo, ama... neshto ne se poluchilo spored plana :-)))
37
0
 
0
 
! Отговори
Стефан Чолаков преди 15 години
Риск от "bad trip" или по-тежки и дълготрайни нежелани последици съществува при изплзването на кой да е метод - на няколко пъти идва не си отидох от този свят по време на медитация. Добре е човек да е внимателен когато отваря заключени врати - ако пуснеш на свобода твърде много демони ще те излапат преди да успееш да се справиш с тях :-)Затова и не съм много ентусизиран по отношение на LSD или психаделиците - позволяват твърде лесно и без необходимата самодисциплина човек да започне да отваря заключени врати.Но не мисля и че трябва да се демонизират.И тъй като шаманите на нашето общество се наричат психиатри, оставя ми да се надявам, че някой ден в по-мек обществен климат нашите шамани ще придобият опит как да използват сравнително безопасно тези средства :-)
36
0
 
0
 
! Отговори
Стефан Чолаков преди 15 години
Напълно съгласен :-) Ще си позволя малко допълнение. Думи като "Бог" или "свръхего" не говорят много - звучат твърде абстрактно. Предпочитам да наричам целта, към която се движим всички Човек. Защото всички имаме поне интуитивно усещане за смисъла на думи като "човещина" и знаем какво имам предвид когато казваме "ти не си човек" или "престъпления срещу човечността".
35
0
 
0
 
! Отговори
Exidus преди 15 години
В крайна сметка всеки сам решава какво да прави с главата си :)
34
0
 
0
 
! Отговори
Exidus преди 15 години
Сам си противоречиш. Това, че музикантите, употребяваши ентеогени са запомнени (в по-голямата си част) като музиканти, а не като наркомани само доказва, че въпросните вещества са поемани като част от изграждането на музиката. Опитвате се да принизите всички творци, използващи LSD и пр. до наркомани. Факт е, че ЦЯЛАТА музикална индустрия съществува благодарение на психоактивните вещества. Дори класическите композитори са прибягвали до наркотици, но това не ги прави наркомани, просто по-добри композитори. Така или иначе според мен тук не е мястото за подобни спорове. Тук сме за да отдадем почит на паметта на No1 в класацията на Daily Telegraph - Top 100 living geniuses за 2007г.
33
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Лека му пръст.И жалко, че нащо племе е като кон с капаци.
32
0
 
0
 
! Отговори
boom преди 15 години
Философията и теориите са полезни, но без практика никой не може да намери пътя до източника (разбирай - подсъзнание, свръхаз, свръхего или Бог - което е едно и също), който е скрит във всеки от нас. Дали с медитация или с ентеогени, целта е една и съща, само пътищата са различни.
31
0
 
0
 
! Отговори
Стефан Чолаков преди 15 години
Да! Именно мили мои бесове, мненията ми имат за цел да намалят негативното отношение на хората... и имам за цел да преодолея защитите им. Правилно! :-)Не ви ли омръзна да се защитавате... от самите себе си?
30
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
...в подобни "просветителски" коментари е не медицинската роля на тези или онези вещества (която може да се дискутира единствено от специалисти). А това, че съмнително приличат на реклама тези "простички" (всъщност опростенчески) коментари, неясната "терминология" въвеждана от този или онзи, заклеймяването на мненията на доказани специалисти в медиите под формата на разчупване на табута и т.н. За нас е важна преди всичко социалния аспект от подобни мнения целящи не просвета а намаляване на изграденото негативно отношение на хората което е най - сигурния им защитник. Защото изгражданото с поколения здраво възпитание по тези въпроси сега е обект на подигравки и заяждания. Кой има интерес от това? Отговора е ясен.
29
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
...от прости "решения" на сложни проблеми!
28
0
 
0
 
! Отговори
Стефан Чолаков преди 15 години
От къде толкова компетентност? :-) Аз съм Майстор. Когато човек опознае една пътечка - опознава всички, защото всички пътечки водят към един и същи връх :-).Общото при всички наркотични вещества е, че позволяват на човек да свали за миг товара от плещите си. Товар, който религиите наричат Противник, а психолозите - Сянка. Общото при всички зависимости - независимо дали към вещества, хора или ситуации е, че те са кредит с отложено плащане - взимаш днес, плащаш утре. И както при всеки креди - лихвата е цената на отложената болка. В крайна сметка човек научава, че е по-разумно да не бяга от болката. По-евтинко излиза.Психаделиците имат точно обратният ефект - обръщат човек с лице към Противника. Точно затова и имат терапевтичен потенциал. Което още не значи, че са приложими и ефективни във всяка ситуация.Както вече казах, психаделиците са метод, а методите са индиферентни на целите, които си поставя човек и резултатите, които постига. С ножа можеш да режеш хляб или да колиш хора - само от теб зависи.