Косово – година по-късно

Сърбия и светът остават разделени за независимостта на бившата провинция
17 фев 2009 10:23,
11
Косово – година по-късно
Снимка: БГНЕС

Днес Косово чества първата годишнина от обявяването на своята независимост от Сърбия.

Този едностранен акт предизвика противоречиви реакции сред останалите държави по света.

Някои страни отказват и до днес да признаят независимостта на Косово, опасявайки се, че примерът на Прищина може да предизвика истинска вълна от сепаратизъм, включително в собствените им страни. Сърбия, подкрепяна от Русия, смята Косово за своя южна провинция и получи одобрението на Общото събрание на ООН да поиска мнението на Международния съд за легитимността на косовската независимост.

"За всички онези, които искат да гледат реално на ситуацията в Косово, е ясно, че там няма държава. Сърбия не приема независимостта и няма да признае тази независимост", подчерта Тадич. Според него актът по обявяването на независимост е незаконен от гледна точка на международния правен ред.

От своя страна премиерът на Косово Хашим Тачи изрази мнение, че сръбското прозападно правителство се отнася толкова лошо към бившата си провинция Косово, колкото и националиста Слободан Милошевич.

"В отношението си към Косово днес Белград не е променил нищо от времето на Милошевич", заяви Тачи в интервю. Светът и дори ЕС все още е разделен по отношение на правото на Косово да се обяви за самостоятелна държава.

Една година след обявяването на независимостта на Косово ЕП прие резолюция, която насърчава държавите членки, които все още не са признали Косово (общо 22 от 27-те страни в ЕС са признали Косово), да направят това, съобщава пресцентърът на европарламента. Призивът за признаване на независимостта беше приет след изключително оспорвано гласуване (281 гласа "за", 229 "против" и 55 "въздържали се").

Много държави обаче приемат акта на обявяване на независимост на Косово като негово неотменно право. По повод годишнината от обявяването на независимостта на бившата сръбска провинция президентът на САЩ Барак Обама изпрати своите поздрави и обеща подкрепата на своята страна за Косово.

"Държа да подчертая, че САЩ ще продължат да подкрепят мултиетническо, независимо и демократично Косово в усилията му да постигне мястото, което заслужава като пълноправен член на общността на държавите", пише Обама в посланието, адресирано до косовския президент Фатмир Сейдиу. Великобритания също приветства Косово по повод годишнината и подчерта "огромния напредък", осъществен там за тази една година.

"През следващата година се надявам да видя Косово да продължава да следва сегашния си път, отдалечавайки се от конфликтите на миналото, към едно стабилно и проспериращо бъдеще", каза британският външен министър Дейвид Милибанд. Независимостта на Косово е призната вече от 54 страни по света, включително и България.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
0
 
! Отговори
:0 преди 15 години
da vzememe nashi zapadni pokrainini chujdo ne iskame kosovo e dyrzava
9
0
 
0
 
! Отговори
НА АЛБАНЕЦ ПРЪСТЕН преди 15 години
НЕЗАВИСИМА НЕВЕСТУЛКА,БАЙНОВАБУЛКА ИМА НА ТАКИВА МЕСТА,КЪДЕТО ИЗОБЩО НЕ ЗНАЯТ КАКВО И ОТ КЪДЕ ИДВА.ЩОТ СА ОРА,ЗА ТОВА СИ И МЕЧТАЯТ,ДА ИМ ДАВАТ ВИНАГИ МЕСТЕНЦА ДА СЕ ВЪДЯТ.
8
0
 
0
 
! Отговори
Doiran преди 15 години
"След като видях сръбските престъпления в Македония, подкрепям всяко отделяне на земи и късане от сръбска територия!!!Следва независима Войводина и свобода за Западните покрайнини"Ето го моя човек :))Абсолютно подкрепям, с неотменното уточнение, че западните покрайнини ще са независими в рамките на република България!
7
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Толкова много хора загинаха, а останалите как живеят? Просто нямам думи. И защо е тази омраза, тази вражда? Все едно ще живеем вечно... Няма да се осъзнае човешкият род...
6
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
"...Кажи ми кали какво е Лошо - попита Стас.-Лошо е, някой открадне Кали крава!-Браво Кали, А какво е Добро?-Кали открадне някой крава :) ..."Написаното от Сенкевич за съжаление е основно правило последните 5-6 хиляди годинини, но преди проне никой не е претендирал и за друго.
5
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
KOSOVO OSTAVA VLADENIE NA SARBITE I NIKOI NE MOGE DA PROMENI TOVA. OSVEN AKO OFIZIQNO NE BADE PRIZNAT PIRATIZMA ?????
4
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
След като видях сръбските престъпления в Македония, подкрепям всяко отделяне на земи и късане от сръбска територия!!!Следва независима Войводина и свобода за Западните покрайнини
3
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Няма такава държава,има Сърбия.Да го дуват нашите *** и usa-to
2
0
 
0
 
! Отговори
Томов преди 15 години
Единствената функция на Косово е наркотранзита, който минава от Турция-България-Македония-Косово-Албания-Италия. Сърбите уж мразят косовските албанци, но заедно с тях организират наркоканалите и транзита. На теория всички се мразим на балканите, но когато е за общата далавера, ставаме първи приятели.
1
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
nezavisimo kosovo ............ama tolkova zavsimo ot syrbia i rusia ..........eu i usa che niama nakyde .......tezi osven da kradat i da prodavat narkotizi niaam kvo drugo nezavisimo da praat