Украинските сили окупираха за кратко кметството в Мариупол

Изтеглили се, без да направят опит да задържат сградата
Обновена: 7 май 2014 15:28 | 7 май 2014 15:28, Елка Василева
25
Украинските сили окупираха за кратко кметството в Мариупол
Снимка: архив, Reuters

Украинските сили завзеха контролираното от бунтовници кметство на град Мариупол снощи, прогонвайки проруските активисти, но по-късно се изтеглиха, без да предприемат никакъв опит да задържат сградата, казаха днес очевидци, цитирани от Ройтерс.

Украинската телевизия Канал 5 съобщи по-рано, че Националната гвардия е завзела административния център в Мариупол - предимно рускоговорящ град с половинмилионно население и ключова част от самопровъзгласилата се Донецка народна република (ДНР), която ще произведе референдум за независимост в края на седмицата.

Още по темата

Но очевидци заявиха, че войниците си тръгнали, след като изпотрошили мебелите и офис оборудването. Миризма на сълзотворен газ се носела вътре в сградата, която до голяма степен е била празна сутринта, с изключение на активисти с противогази, които разчиствали останките.

"Изпратили са ги от Лвов", западния украински град, който е бастион на украинския език и култура, каза за Ройтерс очевидец, който бил в сградата. "Нямаше стрелба. Просто ни казаха, че искат да излезем и това беше всичко".

На сутринта проруски активисти вдигаха наново барикади пред сградата, над която се вееха сепаратистки знамена, а от високоговорители звучаха патриотични песни.

Това е поне втора подобна краткотрайна смяна на контрола - прокиевски радикали извършиха среднощен набег на 24 април, принуждавайки проруските активисти да излязат, но само за ден, отбелязва Ройтерс.

Позовавайки се на украинския сайт 0629.com.ua, ДПА също съобщава за повторната окупация на сградата след изтеглянето на войниците. Украинският флаг, който бил издигнат от милицията, бил свален и само след три часа бил заменен от този на ДНР.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


25
Още по темата: украйнаМариупол
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"Турчинов посочи, че целта на провокациите е да се свали властта в Киев" ха ха и КОЯ ВЛАСТ , че нещо не се сещам тази която те свалиха ли с кръв и се самопровъзгласиха след преврата по - големи смешници не съм виждала от тези .Дали изобщо се чуват какво говорят ? Не знам от коя психиатрия ги изпуснаха
14
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Румене, в Одеса влязоха 1500...
13
4
 
8
 
! Отговори
rumen221 преди 9 години
Обикновен фашизъм1. В Одеса влязаха 500 въоръжени есесовци-майдановци от SS батальона Киев-1 (чернодрешковци), които тероризират и грабят местното православно население 2. Славянск се атакува от нови 500 въоръжени есесовци-майдановци от SS батальона Киев-2 3. Фашистки танкове с десант от 500 въоръжени есесовци-майдановци от SS батальона Киев-3, избиват местното население в Мариупол 4. Нови 1 000 фашистки доброволци се тренират от ЦРУ инструктори да убиват ефикасно- Какви преговори? Нали властта им в Киев трябваше да ги разоръжи?!?
12
3
 
3
 
! Отговори
1925 преди 9 години
БРАТЯ РУСОФИЛИДНЕС ВЪВ ФАБРИКАТА МИ ПРОСВЕТНА РАЗБРАХ КАК ТОчНО щЕ РАЗМАЖЕМ ФАшИСТКИЯ ФОРУМ ДНЕВНИКПОДГОТВЯМ ИСТИНСКО КЛАНЕ(ВИРТУАЛНО)ПОГОЛОВНА СЕчСЛЕД ТОВА ТОЗИ ФОРУМ щЕ СТАНЕ ПЛАТЕН КОЕТО ЩЕ Е КРАЯТ МУ
11
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Окупираха за малко и напълниха с отровен газ гадовете фашистки, има обгазени.А нашето БНР и БНТ такива лъжи надрънкаха - как не ги е срам.БНР и БНТ, разпускане и уволнение на всички дюмбели там - 250млн но година.Разпускане и на съвета по електронни медии, не само не си върши работата а направо изчезна (негова работа е да пресича дезинформацията и пропагандата)
10
2
 
11
 
! Отговори
Аз преди 9 години
До Анонимен 12 - в постановката ти липсват няколко важни факта. 1. това са местните жители 2. тяхното населено място е изградено от руси в Руската империя и никога исторически, географски, етнографски и т.н. не е било украинско 3. при образуването на Украинската ССР никой не ги е питал дали искат да са там 4. при разпада на СССР никой не ги е питал къде искат да бъдат и не са коригирани грешките на болшевиките, довели до днешните проблеми, а са запазени измислените граници на републиките.
9
19
 
7
 
! Отговори
до 5 преди 9 години
Тези в Киев са ограбвани и унижавани отЯнукович / марионетката на путин/ хора, които им е дошло до гуша едни да се къпят в злато, а те да нямат дори хляб.Тези в Киев се наричат ПАТРИОТИ и за разлика от такива като ТЕБ обичат родината си исе борят за свобода, а не да лижат задниците на руснаците.
8
17
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До некъв *** :Въоръжени и маскирани превземат кметството в Балчик,свалят българското знаме и издигнат руско над него,назначат си нов кмет,после осе*ат целия град с чували пясък,гуми,барикади,самоназначат си кмет,влязат и разбият местното рпу,пуснат арестантите,подпалят сградата...ТЕ КАКВИ СА?
7
15
 
6
 
! Отговори
до некъв тъп преди 9 години
Нали хората ти писаха, че наистина си ***!Точно това, което си написал и което руснаците вършат два месеца вече в Украйна е тероризъм.
6
27
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Русия скоро ще бъде китайска провинция.
5
32
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ЕЙ, руснаците не могат да изкарат и 3-4 години и започват войни, кръвопролития.Всички войни в света за които може да се сетите са замислени и финансирани от СССР/Русия/.Последният им "подвиг" е Сиря, където онзи главорез срина цялата държава, само да остане на власт.Също като Путин, промени конституцията, но властта не дава.
4
6
 
25
 
! Отговори
Обама преди 9 години
Ходят по нервите на руснаците, за да ги провокират на навлезнат с войските.
3
31
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Никакви "активисти" не са това а въоръжени до зъби руски терористи,сепаратисти и обикновени наемници диверсанти!
2
35
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Руснаците хем ще изядат боя, хем ще си избягат с подвити опашки, ама и ше станат за смях на цял свят!
1
7
 
21
 
! Отговори
Пояснение преди 9 години
Украинците са били предупредени, че през нощта ще бъдат запалани, като отмъщение за каспницата в Одеса. Там вече има жертви сред нападателите - един от заснетите , стрелящ срещу бягащите ог пожара по прозорците, е бил заклан пред жената и децата му. Вероятно това са проруски криминални, които се възползват от хаоса.