Бунтовниците в Йемен в примирие със Саудитска Арабия

Съгласиха се да спазват 5-дневно хуманитарно прекратяване на огъня
10 май 2015 09:27,
3
Бунтовниците в Йемен в примирие със Саудитска Арабия
Снимка: БТА

Подкрепяните от Иран шиитски бунтовници в Йемен се съгласиха да спазват 5-дневно хуманитарно прекратяване на огъня, предложено от Саудитска Арабия. Те обаче предупредиха, че ще отвърнат веднага на всяко нарушаване на примирието, предаде Ройтерс.

Саудитска Арабия предложи в петък прекратяването на огъня да влезе в сила от вторник, ако хусите се съгласят. Рияд е начело на коалиция от сунитски арабски страни, които започнаха през март въздушни удари срещу хусите с цел да върнат правителството на президента Абд-Рабу Мансур Хади.

Хусите твърдят, че се борят срещу Ал Кайда и корупцията. Техен говорител заяви днес, че те ще се отнесат положително към всяко усилие за облекчаване на страданията на йеменския народ. Хусите настояват също за политически диалог под егидата на ООН за решаване на конфликта в Йемен.

Говорител на присъединилите се към хусите подразделения от йеменските въоръжени сили заяви тази сутрин, че те също приемат да спазват 5-дневното прекратяване на огъня, но "ще отговорят на всяко негово нарушаване от Ал Кайда или нейните съюзници".

Очаква се примирието да влезе в сила във вторник в 23,00 ч. местно време (20 ч. по Гринуич). То ще позволи на международните донори да координират хуманитарните доставки.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Йеменските хусисти със знамето на Ян Жижка - напред, бийте *** изчадия!
2
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
DO SVINARYA/ to se znae koi. koy napadna afganistan i uvelichi proizvodstvoto na narkotici? koy sazdade nay golemiyat razpredelitelen centar za razprostranenie na narkotici v kosovo? koi sazdade al kayda? koy ya finansira? vsichki znayat kade e zaroveno kucheto no se pravyat na slepi i gluhi.
1
2
 
12
 
! Отговори
свинаря преди 8 години
Хусите се борят срещу Ал Кайда и техните съюзници,а кои са техните съюзници? Бих искал някой ден този въпрос да го зададат публично на шМеркел