Светът почете паметта на Немцов, руската власт – не

Московското кметство разреши шествие с участието на до 50 000 души
27 фев 2016 20:30,
446
Светът почете паметта на Немцов, руската власт – не
Снимка: архив, Ройтерс

Посланикът на САЩ в Русия Джон Тефт почете днес паметта на убития преди година руски опозиционен политик Борис Немцов, като поднесе цветя на мястото на гибелта му, съобщи РИА Новости. Опозиционерът бе застрелян на Големия Москворецки мост недалеч от Кремъл.

"Аз и служителите от посолството на САЩ представяме тази сутрин народа и президента на САЩ. Събрали сме се, за да почетем паметта на човек, когото познавахме като държавен служител, като политик, а мнозина американци - като приятел. Днес сме тук, за да почетем паметта му, ценностите, които той бранеше, и да изразим надежда, че след време в Русия ще се сбъднат много неща от мечтите му", заяви Тефт.

На моста прииждат хора, носещи цветя и свещи. Движението не е затворено. На венеца, поднесен от Тефт, има надпис: "От американския народ", посочва агенцията.

Немцов бе убит на 27 февруари м. г. на този мост в центъра на Москва, докато се разхождаше с момиче. Престъпниците се приближиха до тях с автомобил, от който стреляха най-малко 7-8 пъти. Политикът бе смъртоносно ранен с четири куршума в гърба.

Във връзка с делото по случая са задържани петима, включително предполагаемият убиец Заур Дадаев. Обявен е за международно издирване предполагаемият организатор Руслан Мухудинов, офицер от чеченския батальон "Север".

На 20 януари федералното следствие заяви, че убийството е разкрито. Задържаните в момента се запознават с материалите по делото. В отделно производство е обособено продължаващото разследване срещу предполагаемия поръчител Мухудинов и ред неустановени лица, добавя агенцията.

Адвокатът на Мухудинов не потвърди съобщенията, че довереникът му се издирва от Интерпол, информира ТАСС. "Нямам сведения Интерпол да издирва Мухудинов и изобщо да е изпращано подобно искане там", заяви Хават Хадисов.

Участниците в конгреса на руската опозиционна партия "Яблоко", започнал днес в Москва, почетоха паметта на Немцов с едноминутно мълчание, предаде ТАСС.

Партийното ръководство и московската организация на "Яблоко" участваха днес в разрешеното от московските власти възпоменателно шествие по случай годишнината от гибелта на политика, съобщи Емилия Слабунова, председател на тази политическа сила.

Московското кметство разреши шествие с участието на до 50 000 души. Опозиционната партия ПАРНАС, чийто съпредседател бе убитият, прие предложения от властите маршрут и отбеляза, че самият Немцов неведнъж е минавал по него като участник в демонстрации. Нейни активисти положиха цветя на мястото на гибелта му и на Троекуровското гробище, където почиват останките му.

Възпоменателни прояви имаше днес и в други руски градове, както и в чужбина.
В Нижни Новгород, където бе седалището на Немцов като областен губернатор, се състояха шествие и митинг. Такива прояви имаше и в Ярославъл, където покойният бе местен депутат през последните години от живота си, в Санкт Петербург и други градове.

В Лондон имаше презентация на фонда на Немцов. Проявата се излъчваше директно в Москва.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


446
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
258
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
кой е Немцов, тоя дето има 5 извънбрачни деца и много "жени"...???и какво толкова направи за Русия?откъде наследство милиони долари?много, ама много го тачат в Русия, направо плачат за него...
257
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ЕХО ТО ВСИЧКОТО ХИБРИД ТУКА БЕ .БРАВО НА ВАС ***.АМА ЗАБРАВИХТЕ ЗА ДОГАН .ПОМАГАЙТЕ И НА НЕГО.ВСЕ ПАК СТЕ ЕДИН ДОЛ ДРЕНКИ.....✈
256
0
 
0
 
! Отговори
Киро преди 8 години
До хлъц Както и да му построят паметник.........
255
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Статията е много манипуллативна Света наистина почете не смъртта а убийството на Немцов Във всички световни медии беше почетен убийството а не смърттаА че само 20 хиляди души са дошли да го почетат при разрешени 50 показва само едно че руснаците още.обичат да ги избиват, все пак още си държат по стените портрети на Сталин
254
1
 
14
 
! Отговори
бореца преди 8 години
Кмета на Москва е дал разрешение за 50000 души а на митинга я имаше 8000 като се има предвид че в Москва живеят 13-14 млн. значи толкова го обичат руснаците!Борис Немцов е като нашият предател Иван Костов само че руснаците си избиват предателите а ние продължаваме да си избираме същите а после се сърдим на САЩ,световният комунизъм,капитализъм на извънземните и на кого ли не а не вземем да ги избесим по стълбовете и всичко това да приключи!С ИЗБОРИ НИЩО НЕ СТАВА САМО КАЛАШНИКОВ РЕШАВА ПРОБЛЕМА!
253
3
 
0
 
! Отговори
до Венелин преди 8 години
Ами ти си, разбира се, святоша. Преклонявам се пред тебе, моя Бог!!!
252
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Брей кой е този свят бе? А с девойчето ко стана? А многобройните му чада разбраха ли се за наследството?
251
13
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
лека му пръст на Немцов...
250
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ще си го преместя по тоя повод.
249
2
 
26
 
! Отговори
хлъц преди 8 години
Какво чудно има в това, че САЩ почитат Немцов, а Русия не ?! Утре "яките демократи" ще поискат Япония да почита пилота пуснал ядрената бомба над Хирошима !
248
0
 
1
 
! Отговори
възхитен преди 8 години
Агент Кели Уолсол!ЦРУ!!!---ти си забележителен олиго-френ !
247
7
 
2
 
! Отговори
до 411 преди 8 години
русофоби пък ***..ха.ха ама нещо има противоречие в този израз..ха..ха
246
1
 
13
 
! Отговори
Членска карта №7 преди 8 години
До 403САЩ са виновни за всичко, нали? И жидомасоните!Склонен съм да приема, че не са! Колебая се, един вид!Но пък съм сигурен, че не са извор на Доброто и не си струва да се откажем от Род и Родина заради тях!!! Също така съм сигурен, че в плановете им съществуването на България не стои на дневен ред!
245
14
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До ХА-ХА-ХА ! Предателството е винаги в главите на феновете на Путин.Достойнствата които ценят цивилизованите държави са други.Борба за свобода и отдаване на каузата за справедливост.Няма развита несвободна страна с малки изключения.Лошото в Русия не е ,че човек като Путин е на власт а,че 80% се идентифицират с него.
244
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
до НФБ Два месеца по късно в Англия е заловен предполагаемият убиец Джеймс Ърл Рей (James Earl Ray). Една година след убийството на Кинг, той се признава за виновен и е осъден на 99 години затвор.
243
12
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
АКО НЯКОЙ ПЛАЩА НА ТРОЛОВЕТЕ- СЪМ СЪГЛАСНА- ТОЛКОВА МНОГО ЕНЕРГИЯ, НО САМО СРЕЩУ ПАРИ, НО АКО НЕ ВИ ПЛАЩАТ - ТАЯ ФИКСАЦИЯ НЕ Е ЗДРАВОСЛОВНА- ЛЕКУВАЙТЕ СЕ ИЛИ СИ ПИЙТЕ ХАПЧЕТАТА НАВРЕМЕ, ЧЕ СЪВСЕМ СТЕ ИЗПЕРКАЛИ. ДРУГОТО ЛОГИЧНО ОБЯСНЕНИЕ Е ДА СТЕ ГЛЕДАЛИ ТВЪРДЕ МНОГО ТВ АЛФА ИЛИ ЧЕЛИ ВЕСТНИК АТАКА, А ЗАЩО ПА ДА НЕ СТЕ СЛУЖИТЕЛИ НА ПОСОЧЕНИТЕ- ТАМ ТЕТКИТЕ ОБЯСНЯВАТ, ЧЕ САНИРАНЕТО НАМАЛЯВА ПОТРЕБЛЕНИЕТО НА ТОК, В СЛЕДСТВИЕ НА ТОВА ЩЕ СЕ УВЕЛИЧАТ ЦЕНИТЕ НА ТОКА А ПРЕДИ ЧЕ ЩЕ ВИ ВЗЕМАТ ПАНЕЛКИТЕ
242
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До НФБ През 1964 година Мартин Лутър Кинг става най-младият лауреат на Нобелова награда за мир за неговите усилия за премахване на сегрегацията и расовата дискриминация чрез гражданско неподчинение и други ненасилствени средства. В последните години от живота си той насочва усилията си към борбата с бедността и прекратяването на Виетнамската война. Кинг е убит на 4 април 1968 година. Посмъртно е награден с Президентския медал на свободата (1977) и със Златния медал на Конгреса (2004). През 1986 година годишнината от раждането на Мартин Лутър Кинг е обявена за официален празник, отбелязв
241
5
 
5
 
! Отговори
dn13 преди 8 години
До ВасилевЛеко с българския пазар. Целия се равнява на един средно голям американски град.
240
6
 
4
 
! Отговори
Членска карта №7 преди 8 години
до 399По благия ви тон се усеща колко сте възвишен и добронамерен... А иначе, ровенето на кокали беше любимо занимание на *** преди 1990, днес и новите ви господари пробват същия похват... Не четох надолу, но сигурно пак сте дрънчали кокалите на Литвиенко, сирийските деца и жени...
239
1
 
14
 
! Отговори
НФБ преди 8 години
До ВасилевКанализация няма в драгалевци. Бояна. ..бистрица. ..Симеоново. ..Малинова долина. ..все елитни квартали на европейска столица. ...приятен ден..и обективно пиши...