Решаващата за Европа седмица

Старият континент е изправен пред отрезвяваща реалност
20 юни 2016 16:23, Виктория Тошкова
29
Решаващата за Европа седмица
снимка: Ройтерс

 Само след няколко дни популисткият консерватор Борис Джонсън може да се окаже много по-близо до това да стане министър-председател на Великобритания. А радикалното ляво движение Podemos да е напът да получи властта в Испания. А това не е Европа такава, каквато я познаваме, коментира POLITICO.

Макар че нито един от сценариите не е сигурен, фактът, че и двата са възможни, подчертава сегашното състояние на Европейския съюз. Каквито и да са резултатите от британския референдум за членството на страната в евросъюза в четвъртък и от парламентарните избори в Испания в неделя, европейските правителства и институции ще се изправят пред все същата отрезвяваща реалност. Жестоките критики към ЕС са единственото общо нещо, което различните популистки и революционни движения, леви или десни, имат помежду си.

Испания и Великобритания не са единствените страни, където традиционната политика се обръща с краката нагоре. Към тях можем да добавим и Италия с движението „Пет звезди“ на Бепе Грило, чийто кандидат стана кмет на Рим след местните избори в неделя. Социологическите проучвания във Франция пък поставят Франсоа Оланд едва на 4-то място в първия кръг от президентските избори през следващата година. А крайно дясната Алтернатива за Германия разтърси германската политика само една година преди парламентарните избори, след като подкрепата за основните партии, които формират управляващата коалиция, миналия месец спадна под 50% за пръв път от раждането на следвоенната демокрация в Германия.

Ако британските избиратели гласуват за раздяла с ЕС, Борис Джонсън, който е бивш кмет на Лондон и водещ на кампанията в подкрепа на Brexit, става най-силният конкурент на Дейвид Камерън за лидер на консервативната партия. Победа за „напускане“ ще повдигне и въпроса за бъдещето на Обединеното кралство, предизвиквайки нови искания от Шотландия за раздяла със съюза – а може би дори и от Уелс, и то по-малко от две десетилетия след мира в Северна Ирландия. 

Испанската Podemos може да се възползва от позицията си на втората най-популярна партия в страната, за да формира или участва в управляващата коалиция, след като унижи лявоцентристката Испанска социалистическа работническа партия (PSOE), която управлява 23 от общо 42 години след завръщането на демокрацията след смъртта на Франко. Podemos подкрепя и исканията на Каталуния за референдум за независимост, което може да доведе до отцепване от Испания.

Засега нито правителствата на Европа, нито европейските институции изглежда имат план за действие при сценарии, които биха били немислими само преди шест месеца.

Париж и Берлин обмислят бързо общо изявление в случай на Brexit, но то ще бъде политическо, а не практическо, казва съветник на френското правителство. Само допреди няколко месеца двете правителства все още говореха за „инициатива“, която да покаже, че все още се планират реформи на ЕС. Това вече не се случва.

Предвид сегашните настроения на евроскептицизъм, малко вероятно е някое правителство да избере именно този момент, за да даде тласък на още европейска интеграция. Този път „повече Европа“ не се представя като решение на множеството проблеми на ЕС, както е било в миналото.

„Мисля, че цялата идея за европейски федерализъм умря и сега е времето за европейските правителства и институции, които изгубиха контакта си с избирателите, да спрат и да помислят: какво се обърка с проекта?“, казва Чарлс Грант, директор на базирания в Лондон Center for European Reform.

Отвъд последствията за местната британска политика преките опасения за останалите европейски правителства са избягването на възможна зараза и евентуален срив на финансовите пазари след вот в подкрепа на Brexit.

Европейските правителства както винаги ще разчитат на централните банки – на Англия и ЕЦБ, за да се справят с последващите шокове на пазарите, но нито Марк Карни, нито Марио Драги могат да им помогнат особено с политическите сътресения.

И Париж, и Берлин вече изпратиха сигнали, че практическо излизане на Великобритания от ЕС няма да е лесно, и то така че други страни да не се изкушат да последват страната. Има нужда от „бързи действия, за да се избегне и други страни да стартират подобен процес“, заяви френският икономически министър Емануел Макрон в петък.

Нещо повече, европейските правителства трябва да намерят начин да „направят това, което средната класа очаква: икономическо и социално представяне и перспективата, че децата им ще са по-добре от тях“, казва Паскал Лами, бивш еврокомисар и шеф на Световната търговска организация. „В този контекст идеята, че някои може би се възползват силно, докато други са пренебрегвани, е мощен източник на усещане за политическо безсилие“, добавя той, посочвайки, че теми като неравенство и корупция са толкова важни за новите политически движения, колкото опозицията и икономиите. 

Въреки че водещите политици в ЕС сигнализират липсата си на желание да прокарат още интеграция след британския референдум, те все още не знаят какви стъпки да предприемат оттук нататък. Възможно е да се завършат стартирани инициативи – например банковият съюз на еврозоната. Но дори на ниво еврозона, което може допълнително да обедини ядрото на ЕС, ако Великобритания напусне, интересът към такива нови големи схеми е малък. Това само ще „помогне да се съживят отдавнашните различия в подходите между Франция и Германия“, казва европейски дипломат.

Под въпрос е и каква роля сегашните европейски институции – Комисията и Парламента, може да изиграят в нов климат в резултат на европредпазливост. „Осъзнава се, че Европа се е променила много по-бързо, отколкото консервативните си, бавно движещи се институции“, казва Вивиан Пертюзо от Institut Français des Relations Internationales.

Според Грант един от резултатите от Brexit може да е възраждането на старата френска идея за „Европа на нациите“, при която междуправителствените политики поемат лидерството от европейските институции и дори от по-малките страни членки на ЕС, които ще останат измамени от решенията, взети от по-големите сили. Европейските институции, казва той, може да поемат към възстановяване на изгубената си легитимност, постигайки реални резултати – по единния пазар, дигиталната икономика или бежанския проблем.

Година преди важните национални избори във Франция и Германия, ясно е, че Оланд и Меркел не търсят по-големи идеи от това. 

Повече подобни анализи четете в Investor.bg!

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


29
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Е НАЙ МНОГО ДА ИМ СПРЕ ХРАНИЛКАТА НА ДУПЕТАТИТЕ В ЕС. ВМЕСТО 27 000 ЕВРО НА МЕСЕЦ ЩЕ ВЗИМАТ ПО 15 000 ЕВРО НА МЕСЕЦ!
22
0
 
8
 
! Отговори
Истината преди 7 години
Целия този "референдум" е бутафорен, това и децата го знаят! Никой няма да пусне англичаните доброволно да си тръгнат! Зрелища за народа, тук то!
21
3
 
1
 
! Отговори
Пешко преди 7 години
До НиколаТука вече навлизаш в конспирации тип рептили или там каквото беше. Такива теории не се основават на базата на доводи, ами на празни приказка. Обща валута, армия, закони и данъци са налице общо взето във всяка една държава по света, независимо от население и територия, пък няма много разпаднали се държави, а пък поради общото право и данъци няма нито една. Освен това в ЕС се взема предвид и "конституционното право" на отделните държави.
20
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ако изборите решаваха нещо, то те щяха да бъдат забранени....
19
2
 
6
 
! Отговори
Никола преди 7 години
До ПешкоЗащо смяташ, че може да играеш покер(договаряш) с дявола?ЕС е създаден да обслужва елита срещу биомасата! "Биомасата" не може да спечели ако ЕС съществува! Обща валута, армия, закони и данъци означава затриване на всяка една страна от Европа. После идва и терора и робството! Не случайно пускат псевдобежанци!
18
0
 
4
 
! Отговори
Пешко преди 7 години
До НиколаКлючовата дума тук е "преговори" - с преговори се постига много и в случая с Вбр това е видно.
17
1
 
2
 
! Отговори
Никола преди 7 години
До ПешкоРазбрах те много добре! За българи те ограничаваха само възможността за постъпване на трудовоя пазар, но това вече падна! Сега при преговорите на Кемерън, получиха като отстъпка 4 годишно отлагане на плащане на помощи за безработица спрямо "бежанци"! От тук на сетне обаче, за българи и румънци няма никакво ограничение за работа там! Самите "бежанци" също могат да живеят и работят където и да си поискат във Великобритания, стига да са регистрирани в друга страна от ЕС със статут!
16
1
 
3
 
! Отговори
Пешко преди 7 години
До НиколаКато че не ме разбра - дори и сега, когато са в ЕС, британците ограничават миграцията от Румъния и България. Освен това те не са в Шенген и в момента.
15
0
 
7
 
! Отговори
1977 преди 7 години
Някой наема ли се да обясни,ако България напусне ЕС и НАТО,какво ще последва?
14
1
 
5
 
! Отговори
биров преди 7 години
ако ги нямаше ядрените бомбитакова меле щеше да е станало до сега че втората световна щеше да изглежда като детска игра..
13
2
 
7
 
! Отговори
Никола преди 7 години
До ПешкоМного лесно, като излезнат! Защо им е да ползват каквото и да е друго освен общия пазар? Всичко извън него за тях е само бреме. Излизайки те ще го получат, защото Германия иска да си пласира стоките и тя е не по-малко зависима. Великобритания не може да бъде накзана. Срив там означава срив и на Германия и другите. ЕС е функция на елитите и стремеж към НОВ СВЕТОВЕН РЕД, без нации. Само биомаса и елити! Елементарно е! Защо ти е да си зависим и някой да те командва?
12
2
 
2
 
! Отговори
Пешко преди 7 години
До НиколаE как тогава британците могат да ограничат дори миграцията на българи и румънци, които чак са в ЕС.
11
1
 
1
 
! Отговори
Никола преди 7 години
До ПешкоНе съм съгласен! Великобритания по никакъв начин не може да ограничи вътрешната миграция от ЕС, спрямо страни с много по-нисък стандарт! Това се признава от всички, дори и от защитниците на оставането! Освен това регистриран като "БЕЖАНЕЦ" афганистанец в Гърция(малки социални облаги), получавайки статут, може да отиде да работи и живее във Великобритания! Брюксел искаше да наложи 10% данък на финансовите транзакции, независимо, че са с лира ги удря! 60% от законите са общи с ЕС!
10
1
 
4
 
! Отговори
Наблюдател преди 7 години
Дали Великобритания ще гласува с " Да" или "Не" е от второстепенно значение. Важното е дали ЕС лидерите ще си направят правилните изводи! Ако не ги направят, ЕС му изтича времето. Просто с излизане на англичаните от ЕС процеса ще е по-бърз.
9
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не е важен референдумът за излизане,важно е кой брой бюлетините и попълва протоколите!!!Ще окъпят искащите излизане отново,както окъпаха шотландците гласуващи отделяне от Короната!!Нещо от рода на 50,8"за оставане",49,2"за излизане" т.е малко не ви достигна ама това е хавата!!Опитайте следващ път!!Не мислете,че нещата там,не са като тук!!Само сумите са по-страшни!!Резултатът един и същ!!Народът НИКОГА НЕ ПЕЧЕЛИ!!!
8
1
 
3
 
! Отговори
Пешко преди 7 години
До НиколаНещо не си наясно с отношенията Вбр-ЕС. Нито решенията за миграцията, нито тези за икономиката на Вбр зависят по някакъв начин от ЕС, да не говорим, че британците си ползват лирата, а не еврото. Вбр от ЕС има само и единствено ползи - няма мита, свободно движение и т.н. А в политически план по-независими от британците май няма.
7
1
 
7
 
! Отговори
Никола преди 7 години
До ПешкоПолзите за Великобритания ще са огромни! Първо тя ще получи правото за свободна търговия, каквито имат Грънси или Швейцария! На практика за Англичаните нищо няма да се промени в икономически план, но ще могат да регулират миграцията и ще бъдат независими в политически план. Те са влезнали преди години в икономически съюз, а не в политическа федерализация, целяща унищожението на отделните нации! Банките на острова също ще са по-добре, защото няма да следват безумоията на Брюксел!
6
4
 
1
 
! Отговори
Пешко преди 7 години
До НаивенИ как точно се "пречи"? Аз досега покрай британския референдум не съм чул нито едно аргументирано мнение "за" излизане от ЕС. Никой не казва какви ще са ползите, ако Вбр излезе от ЕС.
5
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Хората в Европа забравиха какво е истински глад и недоимък. Време е да си го получат.
4
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Изборите не решават нищо защото след изборите политиците стават независими за 4 години и си пълнят джоба.