Темер категоричен: Това не е държавен преврат

Новият президент на Бразилия встъпи в длъжност
1 сеп 2016 07:37, Елка Василева
16
Темер категоричен: Това не е държавен преврат
Мишел Темер и Дилма Русеф. Снимка: архив, Reuters

Мишел Темер встъпи официално в длъжност като президент на Бразилия, предадоха агенциите.

Това стана на тържествена церемония в заседателната зала на Федералния сенат (горната камара на бразилския парламент).

Темер заемаше поста на вицепрезидент при Дилма Русеф.

Мишел Темер разкритикува изявлението на Дилма Русеф, че импийчмънтът срещу нея е държавен преврат. Той каза това на първото си заседание с министрите от правителството като президент, предаде ТАСС.

Още по темата

"Сега ще трябва да оспорваме тезата за преврата. Кой е пучистът в случая? Пучистът е този, който предлага да не следваме конституцията. И това не сме ние", каза Темер.

Той заяви също, че решението на горната камара на парламента да остави на Русеф правото да работи в държавни институции и след импийчмънта се дължи на разделение сред съюзниците му. Темер каза: "Тази ситуация повече не трябва да се повтаря. Това е недопустимо, защото правителството трябва да е единно".

На заседанието той каза още, че възстановяването на бразилската икономика няма да е лесно, но че приоритет за него ще бъде да ограничи разходите за тази година, да привлече чужди инвестиции, да намали безработицата и да започне да реформира пенсионната система, предаде Ройтерс.

Темер произнесе и първото си телевизионно обръщение като президент. В него той заяви, че в страната му е време за обединение и се зарече да работи за спасяване на икономиката, която е в рецесия.

В няколко бразилски града се възобновиха протестите срещу смяната на властта, предаде ТАСС. Телевизия "Глобо" съобщи, че демонстрации срещу импийчмънта на Русеф е имало в Сао Пауло, Рио де Жанейро и столицата Бразилия. Не се съобщава брой на участниците.

В Сао Пауло се стигна до сблъсъци между привърженици на Русеф и полицията. "Глобо" излъчи в пряк ефир кадри, на които маскирани рушат сградата на банков клон. Демонстрантите също така хвърляха камъни по полицаите и паркираните полицейски автомобили, като скандираха "Долу Темер". Полицията отвърна с шокови гранати и сълзотворен газ.

През последните дни из цяла Бразилия има акции на привърженици на Русеф.

По-рано вчера бразилският Сенат гласува да отстрани Дилма Русеф от поста й, кулминацията на едногодишна битка, парализирала най-голямата страна в Латинска Америка и изложила на показ дълбоките разломи сред народа й във всякакви аспекти, от междурасовите отношения до социалните разходи, отбелязва Асошиейтед прес.

Макар и отстраняването на Русеф да беше очаквано от мнозина, решението беше една от ключовите глави в колосалната политическа битка, която далеч не е приключила. Русеф беше първата жена президент на Бразилия, като биографията й включва и период като марксистка партизанка, лежала в затвора и изтезавана по време на диктатурата през 70-те години. Тя беше обвинена, че е нарушила фискалното законодателство при управлението на федералния бюджет.

Цялата битка се развихри на фона на широкообхватно разследване за подкупи на стойност милиарди долари в държавната петролна компания "Петробраз". Продължилото две години следствие доведе до осъждането на затвор на десетки водещи бизнесмени и политици от целия политически спектър и крие заплаха за много от същите депутати, които гласуваха Русеф да бъде отстранена, посочва Асошиейтед прес.

Вече бившият президент твърдеше, че много от противниците й просто са искали да я премахнат от пътя си, за да могат да спасят самите себе си чрез намеса в разследването, което тя отказала да направи, пише БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
3
 
3
 
! Отговори
SpaceX преди 7 години
американския фашизъм----------------------------11 Толкова си зле горкият , нямаш си елементарна представа за света
10
1
 
1
 
! Отговори
SpaceX преди 7 години
Какво и е на България и какво общо имат американците с нашенската червена шуробаджанащина . Като даваш примери първо дай пример със Западна Европа , Япония , Южна Корея , Тайван , Сингапур, ОАЕ - Дюбай, Катар, Абу Даби, Израел, та дори и Виетнам и разбира се Чили.
9
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Честита им американска демокрация. Да очакват скоро посещение на Джо Байдън.
8
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
темер е продукт на американския фашизъм.да му мислят бразилците ,каквото повикало това се обадило чака ги робия където е стъпил американския крак само смът и гладия.погледнете хаити и българия
7
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Това е премахване на некачествения материал.
6
3
 
19
 
! Отговори
сащ са преди 7 години
След влизането на Бразилия в БРИКС,започнаха проблемите на Дилма и всички знаем кой ги създаде една страна която я наричат заразното зло...
5
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
само като ги погледнеш и разбира човек от къде идват тия бандити по улиците
4
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Присъединява се към младежката организация на Социалистическата партия през 1967 г. Участва в нелегалната съпротива срещу военната диктатура. Заедно с втория си съпруг Карлуш Араужо основава групата Палмарес и се научава да борави с оръжие и експлозиви. Макар и да не участва във военни операции, през 1969 г. ръководи обир на бижута за 2.5 млн. долара от дома на бивш губернатор.
3
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Нейният баща Петър Русев от Габрово е бил близък приятел на Елисавета Багряна. Като активен член на БКП през 1920-те год. е принуден да емигрира от България през 1929 г. във Франция-----------------------Всичко си идва на мястото
2
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
PAK SHTE ISKOCHAT GRADSKITE PARTISANI. PARTISANIN OT BISNES NERASBIRA SAMO OT REKET.
1
4
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Това е преврат, но извършен по методиките на цветните революции, за да му се придаде някаква законност.