Ще бъде ли погълнат скоро Хонконг изцяло от Китай?

Хонконг – едно от малкото поражения на Си Цзинпин
Обновена: 18 юни 2019 18:39 | 18 юни 2019 18:24, Елка Василева
37
Ще бъде ли погълнат скоро Хонконг изцяло от Китай?
Снимка: Reuters

Протестите в Хонконг и отстъплението на местните власти са едно от малкото поражения на китайския президент Си Цзинпин, който може да реши да с течение на времето да засили хватката на режима си над бившата британска колония.

Точно 30 години след кървавите репресии на пекинския площад Тянанмън силният човек в Пекин избра "стратегическото отстъпление", изправен пред протестите в Хонконг, който продължава да се радва на специален статут в Китай, анализира Жан-Пиер Кабестан от Баптисткия университет на Хонконг.

Комунистическите лидери "се уплашиха", предполага синологът. "Те се притесняват от евентуалните отражения" в континентален Китай, което "казва много за параноята в партията и нейното усещане за сигурността".

Показателно за това притеснение е, че Пекин премълчава шествията в полуавтономната територия, в които през две поредни недели се включиха стотици хиляди, пише Франс прес.

Протестиращи с чадъри срещу полицията в Хонконг

Вчера официалните медии съобщиха дискретно за замразяването на проектозакона за екстрадиция към Китай, който предизвика експлозия, но пропуснаха да споменат гигантския протест предишния ден.

Въпреки това "интелектуалците и жителите на големите градове" знаят какво се случва в южната метрополия, твърди политологът Уили Лам от Китайския хонконгски университет.

Според него отстъплението на хонконгските власти може да вдъхне кураж на защитниците на демокрацията в континенталната част на Китай, макар че там все още е много трудно да бъде организирано някакво протестно движение.

Ултранационалист

Шествията в Хонконг са реакция на завоя към авторитаризъм, наложен от Си след идването му на власт през 2012 г., отбелязва Бил Бишъп, редактор на информационния бюлетин "Синосизм".

"Партията със Си начело се възприема като известна заплаха", разкрива той. Протестите представляват "масирано отхвърляне на идеята, че Хонконг в крайна сметка ще бъде погълнат изцяло от Китай".

Още по темата

От миналата седмица Пекин започна да се дистанцира от проектозакона, обяснявайки, че става дума за инициатива на главната администраторка Кари Лам.

Но никой не може да повярва, че Лам е взела такова решение без подкрепата на Пекин, уверява Виктория Хюи, политоложка в университета Нотр Дам в САЩ. Оттеглянето на проекта е според нея "поражение за Си Цзинпин".

"Си Цзинпин се опитва да създава впечатлението за ултранационалист", напомня Уили Лам. Според него хонконгският случай отслабва този имидж: "ръководителят на 1,4 милиарда китайци е неспособен да контролира територия със 7 милиона жители".

Дошъл на власт в края на 2012 г., Си засили значително контрола на Китайската комунистическа партия (ККП) над обществото и започна кампания против корупцията, която беше насочена и срещу вътрешните му политически противници.

През 2017 г. той получи правото да остане начело на страната, докато желае, а неговата "мисъл" беше включена официално в Конституцията миналата година наравно с тази на основателя на комунистическата династия Мао Цзедун.

Но според Кабестан от около година Си е изправен пред вътрешна опозиция, подхранвана от търговската война със САЩ и икономическото забавяне.

Показателно за напрежението сред върхушката на режима е, че Централният комитет - "парламентът" на ККП, не е бил свикван от 15 месеца.

Коз за Тръмп

Спънката, която причиниха хонконгските тълпи, се случи в момент, когато се очаква в края на месеца китайският президент да се срещне с американския си колега на среща на високо равнище на Г-20 в Япония.

Пекин все още не е потвърдил двустранната среща с Доналд Тръмп, целяща да уталожи търговската война между двете страни.

Но Вашингтон започна да играе хонконгската карта, заплашвайки да премахне търговските предимства на бившата британска колония, ако законопроектът за екстрадиция бъде приет.

В разгара на търговската война ударът "би се отразил тежко на икономиката на Хонконг", предупреждава Бил Бишъп.

Съгласно споразумението с Лондон, подписано преди връщането на територията на Китай през 1997 г., Хонконг трябва да се ползва със специален статут до 2047 година.

Но Пекин може да реши да затегне още малко хватката си върху свободите на Хонконг, макар и "по не особено видим начин", прогнозира Бишъп.

След отпора на жителите на Хонконг Си Цзинпин "има нужда да се покаже като много твърд. Той няма да отстъпи лесно", предупреждава в Пекин независимият политолог Хуа По, отбелязвайки, че законопроектът за екстрадиция беше замразен за неопределен срок, а не отменен изцяло.

Китайският лидер "ще изчака гневът на жителите на Хонконг да спадне прогресивно, след това ще накаже малък брой радикали", прогнозира той.
 

/БТА/


 


37
Още по темата: КитайПротестиХонконг
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Ама още ли мятате Райкин боб и гадаете ...ще ли ? Ще ,ще !
27
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
До Тонката Значи у секо село -Хипермаркети ? Браво ! Пък и демокрацията ни превърна в л а йномети ? За едно плюскане и тор ставаме .
26
3
 
1
 
! Отговори
нашествие има преди 11 месеца
в Сирия масовите убиици обсебваха десетки хиляди с ясно видими обеми около тях спец наркотици и декодиране през нaрочно вградени нагло престъпни съоръжения в лични документи.Там масовите убииства се водят от нагли нашественици .Данни за тях има още от ликвидацията на палеозоя./the end of paleosoic eon/Има ги снимани как обсебват кораби на САЩ и NATO. Виждат се като големи балони около и над корабите.
25
2
 
0
 
! Отговори
Чортове се появиха преди 11 месеца
Вчера засякохме черен масов убиец в управление на полицията в град в UK.
контролираше чиновнички обемно проникващо .Вижда се по искривеното обемно поле около него. Ползва за проникване в сградата нов вид техника увреждаща inside сградите.
24
2
 
1
 
! Отговори
Чортове на снимката преди 11 месеца
Пробва се нова техника за масови протести чрез черни масови убиици подържани сред хората с нарочно вградени съоръжения в холограми .черните масови убиици контролират всички на снимките с черни видими контроли в гръб до прешлена където прижените се закопчават сутиените .Експерти срочно да огледат вкл от високо къде точно са убииците. Да се видят и проникващите контролни лъчи в гърбовете на хората..това са така наречените "чортови убиици"
23
4
 
6
 
! Отговори
Анальчик-гей преди 11 месеца
Крайно време да спечелят комунистите на следващите избори. Така ползата ще е двойна - хем банкянския дерибей ще се махне, хем ще се доближим поне малко до златните времена, които бяха по време на предишния режим.
22
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
И какво ни интересува това ?
21
4
 
6
 
! Отговори
Чавдар Михов преди 11 месеца
"Комунистическите лидери "се уплашиха", предполага синологът."
***, би ли ми обяснила ко туй "синолог"? Или и ти не знаеш?
20
9
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
в това няма съмнение
дребния от кремъл пъхна чадъра в краварския задник
а китай му помага да го разтвори
който разбрал разбрал- ние пак ще сме на опашката
19
9
 
2
 
! Отговори
Веско преди 11 месеца
И кой се интересува от китайските провинции и човешки права? Важното е да си вземем Крим обратно!
18
11
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
До Чичо

Същото нещо трябваше да се случи и с България на времето - да стане час от СССР. Нещо, което за съжаление не се случи
—————

Из род, щи претъркам врата с тьп нож!
17
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Бих нарекъл предложените опити за анализи Сън в Лятна Нощ.
Не сте слушали внимателно Государят Путин на ПМИФ.
Той ясно обяви пред всички краят на неолибералния модел.
Си Джинпин е негов съратник и напразно се надявате, че ще ви слуша вас.
16
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Въпросът с Хонконг е отдавна решен и не представлява интерес.
Мислещият с три хода напред трябва да се вълнува от въпроса
Ще бъде ли погълната скоро Африка изцяло от Китай?
15
7
 
9
 
! Отговори
Драго преди 11 месеца
Абе, добре си беше живота тука по бай Тошово време. Само който не е живял тогава, не може да го оцени. Би било добре да се върнат тези (или подобни) времена.

---- инструкций ----
- спазвай добрия тон (без ругатни)
- 1000 рубли за 10 коментара
- различни имена от различни ip-та
- плащане - всеки петък (след проверка от Генадий)
14
7
 
8
 
! Отговори
Бисер преди 11 месеца
Виждам че тук сте все тесни политически специалисти но да попитам.. Някой направи ли си труда да се запознае от къде произлезе конфликта? Убиец който се скри от властите в Хонг Конг. И лично за мен е смешно, че след като една територия е под власт на друга държава, тази друга държава да няма права и спогодби за екстрадация на престъпници а едни други на хиляди километри държави да имат. След като имат проблеми с Китай то нека открито застанат срещу тях а не да се крият зад закон
13
14
 
10
 
! Отговори
раша наша преди 11 месеца
До Тонката че сте далече от русия затова умирате бавно от глад и немотия и се палите живи от недостатък на финансофи средства ама това него разбирате господа продажници като бяхме с русия глад и мизрия нямаше това е факт
12
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Англичаните са мръсници, предадоха хората там. Долни мръсници.
11
4
 
23
 
! Отговори
бай Иван преди 11 месеца
Как само си личи разликата в културата на Хонконг и осаналата част на китай.
А тук на някои хора чавки са им изпили комунистическия мозък.
10
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Да. Китай го вдигнаха глобалистите,и никой не може да го спре.Целия 21век ще мине под негова егида.
9
4
 
1
 
! Отговори
Чичо преди 11 месеца
Къв бок, ма?! Тва е измислица, он не съществува.