Политолог: Гражданството в Беларус се събуди

Най-вероятният сценарий е мъчителното сваляне на Лукашенко
19 авг 2020 13:13, Анисия Иванова
51
Политолог: Гражданството в Беларус се събуди
Снимка: БГНЕС

Беларус не е Украйна. Изборът не е между Изтока и Запада. Гражданското недоволство е насочено изцяло към Лукашенко, въпреки че много от протестиращите са били родени и израснали с него. Гражданството е събудено. Това заяви проф. Анна Кръстева, политолог и преподавател в Нов български университет, в предаването "Бизнес старт" по Bloomberg TV Bulgaria.

По думите на проф. Анна Кръстева подкрепата за протестите на Европейския съюз е категорична и вероятността за налагане на санкции срещу режима на Лукашенко не е малка.

"Трябва да сме с ясно съзнание, че санкциите са противоречива мярка, защото се отразяват и на обикновените граждани. Но същевременно показват, че не се търси компромис, а изход от ситуацията.“

Във връзка с обещаната помощ и съдействие от Русия, г-жа Кръстева поясни, че руският президент не желае да загуби последния си бастион.

"Владимир Путин се оказа вчера най-търсеният лидер. С него настояваха да разговарят Макрон, Меркел и Шарл Мишел. Макар и с различни думи, всички те бяха с едно и също послание“.

Според госта въпреки че Светлана Тихановская се оказа най-неочакваният избор за лидер на опозицията, това не й попречило да внесе ярка заявка за управлението на държавата.

"В политическия дневен ред тя предлага първо – успокоение на нацията и второ – да организира избори. Тя не желае да окупира властта с помощта на гнева на протестиращите.", каза гостът.

Според проф. Анна Кръстева най-вероятният сценарий се изразява в бавното и мъчително сваляне на Александър Лукашенко.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


51
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
48
3
 
2
 
! Отговори
Лукашенко-Я па тая. преди 3 години
Анна неолибералка...Ець дееее...а шамари зад вратЪ!!!
47
2
 
1
 
! Отговори
сминдух енд чесън преди 3 години
У нас се плаща на гражданството за да се прави на дълбоко заспало.
46
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А тук кога?
45
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
гражданството се събужда само когато му се плаща!
44
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
БЕЛАРУС НЕ Е УКРАЙНА? ЗАЩО С КАКВО СЕ РАЗЛИЧАВАТ? И ДВЕТЕ СА БИВШИ СЪВЕТСКИ РЕПУБЛИКИ И В ДВЕТЕ ДЕМОКРАТИТЕ ПРАВЯТ РЕВОЛЮЦИИ.. В УКРАЙНА УСПЯ В БЕЛАРУС НЕ.
43
6
 
8
 
! Отговори
истина преди 3 години
Тоя вместо да си защитава Родината и независимостта, трябваше да им надене маските и да ги карантиняса за една година. Лукашенко, Лукашенко, няма ненаказано добро.
42
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ако е спечелил изборите какъв е им проблема дали се е явявал като самостоятелен кандидат или от името на партийно представителство или инициативна група като съвременни възможни варианти през тези години за мандати,че да му искат не стъпване в длъжност да ръководи като в края на краищата на него пада отговорността за тоз народ.
41
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Защо отказва втори избори? Нали 80% гласували за него. Значи няма проблеми.
40
11
 
11
 
! Отговори
Гневен преди 3 години
До Анонимен Тази пси***** може и да не е ****ва,но е повече от сигурно ,че е гнус*на провокаторка. На кръстовището имаше много коли и никой не си позволи поведението на терорист. Да се врежеш с *** газ в множество от хора си е абсолютен терористичен акт!!! Между поведението на тази и онези,които убиват десетки хора в западните страни с викове А*Х разлика няма!!! Изпълни пъклената си задача,за да има с каво да си чешат езиците боковите тролчета.ОСТАВКА ВЕДНАГА на ФАШИСТКАТА ХУНТА!!!
39
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Де да можеше и за българското да се каже същото...Има събудени, но са малко. Повечето спят с широко отворени очи и крещят срещу будните да им пазят тишина, за дапродължат да дремят.
38
14
 
5
 
! Отговори
Русофил преди 3 години
Вечна дружба Борисов =Лукашенко хахахахаха.Диктатура
37
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не разбрах, след като ОМОН озапти екстремистите, гражданското общество да е блокирало кръстовища, и да е замервало символите на държавността с яйца и домати. Що така. Значи когато има причина, може да се протестира масово и да не се нарушава закона. При нас които не ни е същото
36
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Всички искаме промяна. Но всеки я вижда по различен начин, и почти никой не може да даде стъпките как да се получи. Живеем в 21 век , а начина на управление не отговаря на възможностите с който разполагаме. Поне едно има което повечето пт нас искат -честност и справедливост, Без корупция.
35
12
 
4
 
! Отговори
Kaputt преди 3 години
Тези които се радват на майданите в украина и беларус ще им споделя как българите ще сме засегнати косвено сега и скоро пряко, украина и беларус са общо 50млн население, от тях поне 2% знаят български и английски учили са в училище или имат корни , ЕС много иска да ги присъедини към съюза а това винаги върви в комплект с нато, тоест поне 1% или 500 хил души очаквайте да дойдат в БГ да ни вземат работните места , това са гладни и бедни но много нагли същества , а ние БГ ще останем без раб
34
5
 
8
 
! Отговори
На бесилото!!! преди 3 години
Всички диктатори си отиват рано или късно, ред е и на нашата престъпна мутра борисов да застане пред трибунала! Една бърза смъртна присъда би успокоила напряжението и ще е урок за бъдешето!!!
33
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тия ще се оправят по-бързо от нас,запомнете какво ви казвам!
32
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Пери, ако са се издънили няма лошо - да си ходят. Това народът ще го реши след 6 месеца.Борисов 2 пъти подава оставка и 2та пъти защото го притискаха такива като теб. И всеки път печели изборите.Какво да направи? Да каже - ми понеже мен Пери не ме харесва - излизам от политиката?Така, че СПЕЧЕЛЕТЕ ЗАКОННИТЕ ИЗБОРИ, които вече 10 години не можете да спечелите.
31
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ПРОТЕСТИТЕ В ЗАПАДНА ЕВРОПА И САЩ СПОРЕД СОСОРЧЕТАТА СЪЩО БИЛИ СЪБУДЕНО ГРАЖДАНСТВО.
30
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да , блокирали колата с децата и те ще чакат в жегата да благоволят да ги пуснат.Права е тази жена но малко газ е дала ! - трябвало е с *** газ да мине.
29
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Анна Кръстева,поредната комунистическо кокона станала либералка и Депесарка.Понястоящем и в ГЕРБ.Кво повече.