Минимум 44 са били жертвите при масовата паника в Мерон

Румен Радев изрази съболезнования на Руевен Ривлин
1 май 2021 13:06, Петя Славова
72
 Минимум 44 са били жертвите при масовата паника в Мерон
Снимка: БГНЕС

Най-малко 44 души са загинали при масова паника по време на религиозен празник в Мерон, в северната част на Израел, по данни на израелското министерство на здравеопазването. Рано сутринта говорител на спасителната служба "Magen David Adom" описа случилото се в Мерон като "невъобразима катастрофа", предава "Дойче Веле".


Над 100 души са ранени, много от тях с опасност за живота. Те са били приети в близки болници, някои от тях са били транспортирани с хеликоптери. И израелската армия е изпратила лекарски екипи и хеликоптер към мястото. Полицията е арестувала двама души - все още обаче е неясно защо.


Държавният глава Румен Радев изрази съболезнования на своя колега президента Реувен Ривлин за жертвите при трагичния инцидент в Израел.

От името на българския народ и от свое име президентът Румен Радев изразява солидарност и съпричастност към семействата и близките на жертвите и изразява надежда за бързо възстановяване на пострадалите.

29 април 2021: най-малко 44 жертви

Президентът на Израел Реувен Ривлин написа в Туитър, че следи новините от Мерон и се моли за ранените. Министър-председателят Бенямин Нетаняху обяви, че е потресен от "голямото нещастие" и че се моли за ранените. Лидерът на опозицията Яир Лапид говори за "тъжна нощ за страната". В празника в Мерон, носещ името Лаг Ба Омер, са участвали хиляди ултраортодоксални евреи.

"Такова нещо не бях преживявал никога"

Концерти, театри и кина в Израел вече посрещат посетители, но само ваксинирани. Редица млади хора обаче са скептични към ваксините. Правителството упражнява натиск с призива: "Който не се ваксинира, остава изолиран!".

Във видеа, публикувани в социалните мрежи малко преди нещастието, се вижда как хората танцуват, пеят и скачат без задръжки нагъсто един до друг. Все още е неясно какво точно е провокирало масовата паника. Някои говорят за мъж, който се спънал. Други - за няколко души, които се подхлъзнали, танцувайки върху наклонена рампа с метален под, след което паднали върху други празнуващи.

"Беше много пълно, имаше може би 60 000 или 70 000 души", разказва един от празнувалите там пред агенция Ройтерс. "Човек въобще не можеше да се движи, толкова нагъсто бяха хората. И в един момент мнозина паднаха на земята. Много."

Говорител на спасителната служба "Zaka" разказва пред израелски телевизии, че на мястото цари пълен хаос, деца са били разделени от родителите си. Полагали се усилия те отново да бъдат събрани. "От над 20 години работя към спасителен екип, но такова нещо не бях преживявал никога", казва той. "Това са невъобразими числа." И друг спасител казва, че пред очите му се разкрили ужасяващи гледки.
Пред трибуната в Мерон преди нещастието

29 април 2021: пред трибуната в Мерон преди нещастието

Твърди се, че спасителните дейности са били затруднени. Причината: множество празнуващи са отказали да съдействат на полицията и да напуснат мястото. Според публикация в "Times of Israel", те не са следвали наставленията на силите на реда. Същевременно недалеч от мястото на масовата паника се е стигнало до сблъсъци. "Блокират ни без причина", е казал един от присъстващите пред израелския вестник. "Искам просто да се моля." И по телевизиите бяха излъчени кадри на конфронтации.

Какво се почита на Лаг Ба Омер

Свидетели упрекват полицията, че е продължила да пуска хора в оградения ареал, въпреки че там вече е било препълнено. Освен това след избухването на паниката, служителите на реда не са отворили достатъчно бързо изходите от другата страна. На мястото е имало общо 5000 полицаи. Службите ограничили броя на участниците до 10 000 поклонници, но според медийни публикации към Мерон се отправили десет пъти повече хора от цял Израел.

29 април 2021: деца и възрастни едни до други

Лаг Ба Омер е празник, на който се почита еврейското въстание срещу римските завоеватели, избухнало през 132 година и продължило до 135 година, когато е било потушено. Известният равин Шимон бар Йохай, който е сред участниците във въстанието, е погребан в Мерон. Всяка година по това време на гроба му се събират хиляди поклонници от цялата страна. Освен това на Лаг Ба Омер се отбелязва и краят на опустошителна епидемия, отнела живота на няколко хиляди ученици на еврейския богослов Акива бен Йосеф, живял в началото на I и II век. Шимон бар Йохай също е бил негов ученик.

Миналата година празникът беше съпътстван от силни ограничителни мерки заради пандемията от коронавирус. И тази година имаше дискусии по въпроса. Здравното министерство предупреждаваше за опсността от зарази, въпреки че в страната вече са ваксинирани много хора. Религиозното министерство обаче не изразило особена загриженост в това отношение.
 


72
Още по темата: полицияжертвиИзраел
Още от Русия
Има ли допусната небрежност при руската ваксина "Спутник V"?
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
64
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Христос не е евреин,
Бил е Евреин , бил обрязан и ходил в синагога.
Стария завет пише че ще дойде месия от аврамовия род което е верно.
Но за втори пьт доказват че всьщност са безверници и ще си бльскат главата у камьните до края.
.
63
1
 
0
 
! Отговори
до 56 от славянин преди 1 седмица
Нали знаеш вашата теза как злите комунисти ''унищожили'' българското село като взели земята и добитъка на селяните, (които според теб обаче не били селяни) и ги прокудили в градовете да работят в заводите!? Та според теб българите хем не били селяни, хем комунистите им взели земята и добитъка и ги прокудили в градовете!? Няма как и двете да са верни - или едното, или другото!
62
0
 
1
 
! Отговори
до 56 от славянин преди 1 седмица
''Аре млъгвай вече ве българофоб. Има си статистики. Славянин бил? Цял живот в заблуда и русофилство, да се кланяш на някакви алкоджани. Тъжно!
Между другото, това със селата е вкарано от комунистите. Българите никога не са били селяни.''

А, ясно, е щом българите тогава не са били селяни, на кого тогава злите комунисти са взели земите и добитъка, сигурно на ромите!?
61
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До 59

Изглежда, че не можеш да вденеш, че онези евреи вече не съществуват и не са извършвали 99% от нещата които им се приписват.
60
3
 
2
 
! Отговори
славянин преди 1 седмица
Та не разбрах, изпотъпканите в религиозен екстаз евреи - най-интелигентните на планетата ли са или са просто стадо първосигнален д.битък!? Като другите подобни стада, правещи същото на религиозните си празници и стадата нахлуващи един през друг и един върху друг в хипермаркетите по ''цивилизованите земи'' по време на ''черния петък''!?
59
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Христос не е евреин, стига лъгахте еврейчета! Той е говорил на арамейски. Евреите са врагове на християнството.
58
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До 57

Не е случайно. При въпросното въстание, евреите държали Християните като заложници, но Господ ги е спасил и после римляните са ги смачкали.
57
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Странен празник? Съвпада винаги с разпятието на Исус Христос..?
56
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До 54

Аре млъгвай вече ве българофоб. Има си статистики. Славянин бил? Цял живот в заблуда и русофилство, да се кланяш на някакви алкоджани. Тъжно!
Между другото, това със селата е вкарано от комунистите. Българите никога не са били селяни.
55
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До 53

Христос е евреин, тези които се наричат в момента евреи, не са евреи. Това са дегенератите от Египет, които Моузес програмира за 3 поколения в пустинята и ги излъга, че са богоизбрани.
54
0
 
2
 
! Отговори
до 49 от славянин преди 1 седмица
Та да довърша за ''шестата ни икономика'' в Европа тогава - значи пред нас - Германия, Англия, Франция, Италия и Нидерландия, всичко останало в Европа - Швейцария, Белгия, Швеция, Норвегия, Финландия, Дания, Австрия, Чехия, Унгария, Полша, Испания, все след нас! Наистина трябва да си доста алтернативно надарен с ''трезва логическа мисъл'' демократ, за да повярваш в този ''факт''!
53
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Христос не е евреин! Престани да лъжеш еврейче! А тези изпотъпканите, са разпнали Исус, тоест техните деди.
52
2
 
1
 
! Отговори
до 49 от славянин преди 1 седмица
''Ами даа,Сталин ни разказа играта и на нас.От шеста икономика в Европа станахме последните колхозници,всичкото злато бе изнесено и всичката интелигенция и офицери избити от народния съд.''

Да-а-а, това за ''шестата икономика'' в Европа особено ме развеселява! Тогава 80 % от населението на България е било селско, страшна ''шеста икономика'' в Европа сме били! Шеста икономика в Европа означава да сме били след Германия, Англия, Франция, Италия и да кажем Нидерландия, всичко останало след нас!
51
0
 
3
 
! Отговори
42-Донт паник преди 1 седмица
Правия сектор в Украйна и сега иска да избива Руснаци както едно време.Бандеровци мандеровци нешо даа ти говори.
50
0
 
2
 
! Отговори
до 42 от славянин преди 1 седмица
''Белорусите и украинците са били с немците ве мой .Сталин затова ги подлага после на геноцид с Гладомора-30 милиона украинци и белорусци избити с глад и болести от психопата Сталин''

Гладомора, ако не знаеш, е бил през 1932-1933-та години, точно когато Хитлер встъпва на власт, не след Великата Отечествена!
49
2
 
3
 
! Отговори
42-Донт паник преди 1 седмица
До до 42 от славянин

Ами даа,Сталин ни разказа играта и на нас.От шеста икономика в Европа станахме последните колхозници,всичкото злато бе изнесено и всичката интелигенция и офицери избити от народния съд.
48
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Еврейски номера вечно страдащи вено.....
47
5
 
1
 
! Отговори
до 42 от славянин преди 1 седмица
''Белорусите и украинците са били с немците ве мой .Сталин затова ги подлага после на геноцид с Гладомора-30 милиона украинци и белорусци избити с глад и болести от психопата Сталин''

Ако белорусите и украинците бяха с Хитлер, той щеше да превземе СССР, белоруси и украинци са били около 1/3 от населението на тогавашният СССР! Все едно да кажеш че и българите (като народ, не като власт) тогава са били с Хитлер!
46
4
 
1
 
! Отговори
Бочко преди 1 седмица
До Дойчин Велчевски
Защо си отежняваш кармата като се подиграваш с милиони невинни жертви.
45
4
 
6
 
! Отговори
Дойчин Велчевски преди 1 седмица
Загиналите при масовата паника са били поне с 44 повече от обгазените по времето на Адолф Хитлер.