Експерт: Афганистан е бяло петно на въздушната карта

Международни авиокомпании ще изчакат, смята Александър Богоявленски
14 сеп 2021 20:25, Анисия Иванова
3
Експерт: Афганистан е бяло петно на въздушната карта
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

В момента Афганистан е едно бяло петно на въздушната карта. Традиционно полети от Индия, от южната част на Азия, от Европа и от САЩ преминават точно през територията на Афганистан. Страната се намира на сериозен кръстопът, но не може да се каже, че има проблем с намирането на алтернативни пътища. Това заяви Александър Богоявленски, автор и водещ на предаването „Авиошоу“ по Bulgaria ON AIR, в ефира на предаването “В развитие” с водещ Вероника Денизова.

По думите му за един дълъг интерконтинентален полет не е никакъв проблем да се намери заобиколен маршрут. Проблемът тук е по-скоро за самия Афганистан, тъй като това лишава държавата от приходи.

Богоявленски посочи, че много авиолинии са имали полети, които са минавали над Афганистан. Това, на което гостът акцентира, беше, че и преди Афганистан да попадне под контрола на талибаните, повечето авиолинии са избягвали да минават над тази територия, което означава, че отдавна вече имат алтернативни маршрути.

Гостът обясни, че голяма група от международните организации наблюдават въздушния транспорт, а от коя държава ще мине един полет зависи от междудържавните отношения.

“Това би могло да доведе до допълнителни разходи за гориво и да увеличи времето на пътуване. Друг непредвиден разход може да се появи от таксите, които държавите събират за възможността да се лети над тяхното въздушно пространство. Повече път би могло да означава повече държави, през които трябва да се мине и повече пари, дадени за такси. Това обаче няма да се отрази на цената на полет”, обясни гостът.

Александър Богоявленски отново акцентира на факта, че въздушното пространство над Афганистан реално никога не се е управлявало от самата държава. Причина за това е липсата на технически капацитет от радари, които да може да обхване цялата част от територията на страната.

“Ако дадена територия не е в обхвата на радари, то това означава, че самолетите не трябва да минават оттам.”

Гостът коментира и действията на Пакистан, които решиха да възобновят полетите от летището в Кабул. Той определи това като позитивна, но сравнително незначителна мярка, защото Пакистан е една от малкото държави, която би могла да си осигури някакъв трафик от това летище. Останалите международни авиокомпании най-вероятно ще предпочетат да изчакат.

Според Богоявленски няма проблем летището в Кабул да бъде оперативно сравнително бързо, като повече ситуацията ще зависи от политическите настроения и международното положение.

Няма да има бързо възстановяване на вътрешните полети, смята той, най-малкото заради обедняването на населението.

Има и други региони, които световните авиолинии избягват, като те ще продължат и в бъдеще, прогнозира Богоявленски. Става дума за Източна Украйна, Беларус (заради отклоняването на самолета на Ryanair преди няколко месеца), някои региони в Африка.

Вижте повече във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тоя не е стъпвал в Афганистан, ама е експерт. Поне намери Варламов в ютуб, точно преди да пристигнат талибаните, та да добиеш малко представа. Нещастни невежници. История прочетете, но не. Явяват ти се по телевизията като "експерти". Един народ, който не заслужава такава съдба. И не са агресивни, напротив. Личен опит.
2
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тоя някога посещавал ли е афганистан, та да знае? Щото аз да. Това е сложната съдба на един много позитивен и мразен по незнайни причини народ. Много погрешни сте ви представите-много добри и гостоприемни хора. На улицата няма да останеш.
1
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Квоу, квоу? Квоу е това бяло платно във въздушна карта. Искам превод фитнес-инструкторе. Бяло платно във въздушна карта-поет е човека.