През 2021 г. в света е купено оръжие за 592 млрд. долара

Оръжейните продажби нарастват въпреки пандемията
5 дек 2022 08:09, Нели Христова
7
През 2021 г. в света е купено оръжие за 592 млрд. долара
Снимка: БГНЕС

Въпреки свързаните с пандемията проблеми във веригите на доставките световните оръжейни продажби са продължили да нарастват през миналата година, съобщи ДПА.

Стоте най-големи компании в сектора на отбранителната индустрия са продали тежко въоръжение и военни услуги на стойност от 592 млрд. долара през 2021 г., показва доклад, публикуван днес от Стокхолмския международен институт за изследване на мира (СМИИМ).

Това показва валутно коригирано нарастване от 1,9 процента в сравнение с предишната година. Подновеният растеж е бил по-висок от 2020 г., но по-нисък в сравнение с четирите години преди пандемията от COVID-19.

С голяма преднина на първо място в доставките на отбранително оборудване остават корпорациите от САЩ, показват данните в доклада. В проучването са обхванати 40 американски компании, 5 от които заемат първите места в класирането, които взети заедно са осъществили 51 процента от оръжейните продажби на първите 100 корпорации в света.

На второ място идва Китай с рязко нараснал дял от 18 процента. Доста по-назад следват Великобритания с 6,8 процента и Франция с 4,9 процента. Германия има дял от 1,6 процента.

С малко увеличение от 0,4 процентни пункта Русия заема дял от 3 процента преди инвазията в Украйна. Според сведенията руските компании ускоряват производството заради войната в Украйна, но те са изправени пред затруднения с осигуряването на полупроводници, се казва в доклада на СМИИМ. Руските компании са засегнати и от свързани с войната санкции.

Как точно войната в Украйна ще се отрази на данните за оръжейната търговия в света вероятно няма да стане известно преди следващата година.

 


7
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
За нас може да е "купено", но за краварите то е "продадено". Добре са се нагушили за европейска сметка.
4
0
 
1
 
! Отговори
фактите говорят преди 2 месеца
Е това са фактите : кой е истинският виновник за войната - този който има най-голяма полза от нея. Всичко друго е евтина пропаганда.
3
0
 
1
 
! Отговори
Е нали затова преди 2 месеца
Фащ подпалиха войната,за да може краварските колонии панически да купуват чертежи за милиарди с предплащане авансово с 10 години преди доставката?!? Просто бизнес, баце! Козяк казва,колонията изпълнява...
2
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Даркнета тази година най-много намаза.Половината оръжие от Укрия там замина.А покрай наркотици и трафик на хора още повече са взели.После що правят пропаганди да не спира войната и да се дава оръжие...Във всички социални мрежи спамят като луди.
1
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Това дава отговор на въпроса кога ще свърши войната-никога! Оръжейната промишленост е поставила навсякъдее свои лобита, които да и гарантират печалбите. Те няма да допуснат печалбата им изведнъж да секне. За едни е война, за други родна майка.