Една жена на 117 – последният оцелял от 19-и век

Животът на Ема Морано преминава през 3 века
29 ное 2016 14:37, Петя Славова
13
Една жена  на 117 – последният оцелял от 19-и век
Снимка: Кадър от You Tube

Италианката Ема Морано - най-възрастната жителка на планетата и последният оцелял човек, роден през 19-и век, днес навършва 117 години, съобщават Франс прес и Би Би Си.

Когато Ема Морано се ражда на 29 ноември 1899 г. в региона Пиемонт, Умберто Първи все още властва над Италия, компания "Фиат" току-що е основана и няколко седмици делят страната от създаването на футболния клуб "Милан".

Животът на доайенката на човечеството, преминал през три различни века, е белязан от брак с подлагал я на тормоз съпруг, започнал с изнудване, загубата на единствения й син, и начин на хранене, който експертите едва ли биха нарекли здравословен, пише БТА.

Ема Морано е най-възрастната от осем братя и сестри, всички от които е надживяла. Тази година, след смъртта на американката Сузана Мушат Джоунс през май, италианката официално беше обявена за най-възрастната жителка на планетата.

Морано приписва дълголетието си отчасти на гените - майка й е доживяла до 91-годишна възраст, до дълбоки старини са преживели и няколко от сестрите й, както и на необичайното си хранене. От над 90 години Ема Морано хапва по три яйца всеки ден - две сурови сутрин и едно под формата на омлет за обяд. Този режим тя спазва откакто е диагностицирана с анемия скоро след Първата световна война.

В последно време дълголетната жена е ограничила храненето си до две яйца и няколко бисквити.
Начинът й на хранене противоречи на препоръките за здравословна диета, признава лекарят й от 27 години Карло Бава, цитиран от Франс прес.

"Ема винаги е консумирала малко плодове и зеленчуци. Когато се запознах с нея, тя хапваше по три яйца на ден - две сурови сутрин и едно на обяд, и пилешко за вечеря. Въпреки това, тя изглеждаше така, сякаш ще живее вечно", допълва Бава.

Ема Морано приписва дълголетието си на още един факт - че през 1938 г. - година след като е загубила единствения си син, починал на 6-месечна възраст, изгонва съпруга си, подлагал я на тормоз.

Бракът на рекордьорката по дълголетие никога не е бил "здравословен" и дори е започнал с изнудване - бъдещият й съпруг я заплашва, че ако не се омъжи за него, ще я убие. Младежът, когото Ема Морано е обичала, е загинал по време на Първата световна война, и тя не проявява интерес към женитба.

Въпреки това на 26 години се омъжва. И макар да се разделя със съпруга си през 1938 г., остава омъжена за него до смъртта му през 1978 г.

"Не исках никой да упражнява власт над мен", е споделила в свое интервю за "Ню Йорк таймс" Ема Морано, която е продължила да работи до 75-годишна възраст.

Решителността й е вдъхновила представление, разказващо за живота й в проза и песен, което се играе във Вербания - града в Северна Италия, където преминава по-голямата част от житейския й път.
Ема Морано не е напускала дома си от 20 години, а през последните години прекарва по-голямата част от времето си на легло под постоянните грижи на асистентка.

На днешния си празник доайенката на човечеството очаква няколко гости - близки и журналисти, както и лекаря си Карло Бава. Той не крие, че се чувства като пазител на наклонената кула в Пиза. "В деня, в който тя се катурне, някой ще бъде подведен под отговорност. Същото ще се случи, когато Ема си отиде - хората ще ме държат отговорен", казва Бава. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Да е жива и здрава, бабата! Явно има железен характер и нищо не може да е спре!
5
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Да е жива и здрава бабката.Да я направят патрон на всички организации, създадени в името на борбата срещу домашното насилие. Макар че тя не е разчитала на организация, а се е справила сама, без да й пука какво ще кажат хората!Само не знам дали някъде по света няма и по-възрастни от нея. Напълно възможно е в изолираните райони на Тибет или в други отдалечени места да има и други такива дълголетници, дори и по-възрастни, но просто да не са регистрирани в официални документи.
4
0
 
5
 
! Отговори
художника преди 7 години
До 50 годишенСамо за приятелите си прав. Старите ги няма, но винаги изкача по някой нов.
3
1
 
19
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 7 години
Пропуснала е да...добави,че яйцата трябва да са от...щастлива кокошка,иначе има да...чакаш.да доживееш щастливо до 100 лазарника.
2
23
 
8
 
! Отговори
50 годишен преди 7 години
след 45 години живота става мъка,болести..лош сън..самолета трудно се вдига..нямаш приятели и т.н. На 117 представям си каква мъка е..
1
2
 
24
 
! Отговори
BG преди 7 години
Брака е вреден за здравето доказано е