Всяко трето дете с нервно-психично разстройство

При започването на задължителното предучилищно обучение 30,7% от децата имат нервно-психични разстройства
6 апр 2007 15:49,
Всяко трето дете с нервно-психично разстройство
Тревожна статистика: всяко трето дете с нервно-психично разстройство. Снимка: Булфото

При започването на задължителното предучилищно обучение 30,7% от децата имат нервно-психични разстройства. Те често са причина за отслабване на техните съпротивителни възможности, възпрепятстват правилното обучение и формиране на детската личност, нерядко са причина и за детските неврози.

Това сочи анкетно проучване на РИОКОЗ – Варна, проведено сред родителите на 166 деца от шест детски градини и подготвителни класа в началото и в края на учебната година.

Разпределението на невротичните разстройства по пол отчита несъществени различия 26,3% за момчетата и 35,1% за момичетата. Данните показват, че в края на учебната година обаче процентът на установените функционални отклонения намалява до 23,6% и за двата пола.

С по-голяма честота невротичните отклонения се срещат при децата от подготвителните класове 37,5 %, но те значително намаляват в края на проучването. Първо място в структурата на нервно-емоционалните разстройства заемат страхова тревожност от тъмнината и фобиите.

Следват проявите на невротичното безапетитие – 35,1% за момичетата и 26,3% за момчетата. То често настъпва като протестна реакция на детето при неправилен подход на родителите, възпитателите и учителите към него и обикновено има преходен характер, обобщават специалистите.

Страховaта тревожност е сравнително честа в детската възраст. В проучването също се установява, че повече от половината деца (52,6% от и 58,1% от момичетата) изживяват страх от тъмнината.

Натрапливи фобии към животните отбелязват 43,2 % от момичетата и 32,9% от момчетата.

Страхова нагласа към училището имат 13,1% от децата, посещаващи подготвителните класове и почти два пъти по-малко (7,3%) децата, които ходят на детска градина.

Острите страхови преживявания и фобии често се съпровождат с функционални разстройства на речта – заеквания, неврогенен задух, тикове, неспокоен сън, усамотяване, разсеяност, раздразнителност, протестни реакции и др.

Всичко това говори красноречиво за необходимостта от предпазване на крехката, неукрепнала и подчертано ранима детска психика от страхове и опасения, както и за голямата предпазна стойност на правилното възпитание на децата в дух на самостоятелност, самоинициативност, решителност и разумна смелост, обобщават специалистите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Спонсорирано съдържание