Турция забрани Константинополският патриарх да се нарича Вселенски

Апелативният съд на Турция постанови, че православният Константинополоски патриарх Вартоломей няма право да използва титлата “Вселенски”
26 юни 2007 17:33,
13
Турция забрани Константинополският патриарх да се нарича Вселенски
Апелативният съд на Турция постанови, че православният Константинополоски патриарх Вартоломей няма право да използва титлата “Вселенски”. Снимка: Булфото

Апелативният съд на Турция постанови, че православният Константинополоски патриарх Вартоломей няма право да използва титлата “Вселенски”, защото това название имало политически подтекст, който подкопавало суверенитета на Турция.

По-рано от Патриаршията заявиха, че това е вътрешно-църковна древна титла, която не съдържа никакъв политически смисъл.

“Патриаршията, на която е позволено да остане на турска земя, е напълно субект в рамките на турското законодателство”, се казва в постановлението на съда, цитирано от Анадолската агенция.

По-рано Гърция се обърна към Турция с молба Вартоломей да бъде признат за православен Вселенски патриарх.

Турция обаче настоява, че патриархът е само лидер на неголямата гръцка диаспора в турската държава.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
0
 
! Отговори
neuk преди 16 години
bulgarskata pravoslavna tsarkva dali priznava varhovenstvoto na fenerskiyat patriarh?*** i fashisti sa tezi koito iskat da ostavyat istanbulskite bulgari v ratsete na gritskata MEGALOİDEA.Spored mejdunarodnite dogovori Turtsiya ne e dlajna da tarpi na svoya teritoriya vselenska patriarshiya.Bartolomey e v İstanbul v kachestvoto si na patriarh na girtsite jiveeshti v Turtsiya i na tozi post moje da go nasledi samo turski grajdanin ot gritski proizhod, roden i izrasal v R Turtsiya.Kogato gritskoto maltsinstvo v R Turtsiya padne pod 4000 dushi, R Turtsiya ima pravo da zakrie fenerskata patriarshiya.V momenta girtsite v Turtsiya sa mnogo blizo do kritichnite 4000.
11
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
пухахахахахахаххааа всички сте сектанти
10
0
 
0
 
! Отговори
Турция преди 16 години
Турция няма да млакне най накрая ...коя е тя че да казва кои как да го наричаме...забранила...да си гледат алах и мохамед и да не се буркат ж християнските дела както ние не се бъркаме...загубени турци...
9
0
 
0
 
! Отговори
Иван преди 16 години
Митрополит нахока майстори зографиМитрополит Николай засипа с тежки думи авторите на стенописите в пампоровския храм "Успение на пресвета Богородица". Владиката пристигна в църквата вчера заедно със Старозагорския, Плевенския и Великотърновския митрополит. Пред храма повече от три часа го чакаха Тодор Атанасов - Ганди от сдружение "Християни" и родното светило в църковната стенопис проф. Тома Върбанов. "Тази стена трябва да се изографиса отново. Не съответства на канона" - отсече митрополитът и смрази посрещачите още с първите си думи. После той разкритикува и останалите стенописи, като хареса единствено купола на църквата. Николай остана непреклонен пред обясненията на проф. Върбанов, че всички стенописи са били одобрени от църквата още преди да бъдат започнати.В края на посещението си, преди да се качи на БМВ-то си, митрополитът разпореди на професора и на Ганди да го посетят в митрополията в Пловдив, за да им даде образци, по които да довършат изографисването на храма.---------------------------------------Д ядо Николай не можа да напълни храма Св. ВисарионПопове с джипове стреснаха СмолянСбъркахме свещениците с мутри, вайкат се мирянитеЧерни джипове "Шевролет" и луксозни лимузини с тъмни стъкла превзеха центъра на Смолян вчера сутринта. "Направете път, това сигурно са мутри", стреснато подскачаха минувачите. Лъскавите коли паркираха пред луксозния хотел "Кипарис алфа", но от тях вместо дебеловрати мъжаги се изсипаха попове и монахини, водени от пловдивския митрополит Николай. Самият той слезе от задната седалка на сребристо ВMW. Поповете се събраха в Смолян, за да отслужат божествената света литургия за първия храмов празник на църквата "Свети Висарион Смоленски". За да не бие на очи, митрополит Николай извървя пеш стотината метра от хотела до храма. ВМW-то му обаче го следваше неотлъчно. "Стана владика и смени старото си "Деу" с баварец. Само номерът е запазил - 3737. Да му напомня, че са го направили митрополит на 37 г.", шушукаха миряни пред църквата.Въпреки очакванията за наплив от богомолци, малцина смолянчани уважиха литургията, водена от Николай. Хората се поздравяваха с "Честит празник", но се тюхкаха, че жегата е оставила полупразен храма. "Преди година на освещаването му от Арсений игла да хвърлиш, нямаше къде да падне. Сега Николайчо още никой не го бръсне за владика", коментираха местните. Самата литургия продължи повече от два часа и в нея освен владиците се включиха около 20 свещеници от Смолян и Пловдив. По време на службата пловдивският владика ръкоположи и въздигна в сан игумена на манастира в Кръстова гора Висарион. За празника с мощен черен джип пристигна и небезизвестната сестра Христина. Тя припечелва като ясновидка и е основният спонсор на мащабния ремонт, който тече в сградата на архиерейството в Смолян.След края на литургията всички миряни се събраха на благословена трапеза, осигурена о
8
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
Да е жива и здрава 1054 година и жаждата за власт на тогавашните религиозни лидери, която довежда до разцепването на църквата. И реките кръв пролети м/у христиани във вековете след това.Сега нямаше и да има нужда да се вайкаме за primus inter pares статуса на Бартоломей I. Нужно е все пак да се напомни, че той се явява говорител на православните христиани (пред ...?), но Източната и Ориенталната Православни църкви (последната включваща 6 отделни църкви) са автокефални, което разбира се значи, че всяка една църква в дадена държава има независимост от върховенството на друга, вкл. Цариградската патриаршия.Та проблема не е Вселенски, не е и Галактически даже, а си е както винаги дребнав и корестен, както са си религиозните проблеми по принцип.Пусто така и ще си отиде Светът, преди да спрат хорицата да залитат по религията...
7
0
 
0
 
! Отговори
sveti pop преди 16 години
што не вземем да им забраним на тяхния мюфтия да се нарича правоверен?Тогава ще видите всички *** колко обидени ще се почувстват((( те за 2 карикатури ореваха света,макар че съм убеден че 90% от тях даже не са ги виждали.....овце и ***....но като сме толкова ,,толерантни'' тези ще се възползват всеки път от нас
6
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
Като не разбирате от православие, не пишете. Патриарх Вартоломей е Вселенски Патриарх - свеобщ духовен лидер и духовен баща на 300 милиона православни християни. Целият свят го признава, с изключение на турската фашистка държава.
5
0
 
0
 
! Отговори
mistik преди 16 години
Относно: "българска връзка" и правилно решение Автор: Сиймор Получено на: 26 Юни 2007 16:42 Мисля, че не Турция, а българската църковна община в Истанбул оспорва правото на фенерския патриарх да се меси в делата й. И турският съд показа, че за него правото значи нещо, за разлика от българския съд, който остави без последствия жалбите за насилието в българските църкви при превземането им от полицията, за да бъдат предадени на Максим.Добре е да се припомни, че конфликтът не е просто между български свещеник и фенерския патриарх (към съда се е обърнал човек от църковното настоятелство на българската църква, не свещеникът), а поради опитите на "вселенския" патриарх отново да наложи гръцка власт над българската православна общност в Цариград като прогонва свещеници и налага издаването на кръщелните свидетелства на българите в Цариград да става на гръцки. И то в църквата Свети Стефан, от която преди 140 години българите изгониха символично гръцката духовна власт, когато Иларион Макариополски не спомена името на патриарха. Сега в същата църква се опитват редовно да присъстват на празници гръцки владици, което в началото на 90-те е било един от поводите за конфликтите с Фенер.Позорно е, че Максим и неговия синод застанаха на страната на гръцкия патриарх, а не своите сънародници.
4
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
Турците за пореден път показаха, че са примитивни варвари. Никога не трябва тази примитивна, фашистка страна да стане член на ЕС. Ние обаче не трябва да се примиряваме- всички православни християни трябва да се обединят и притиснат фесовете, ир да им се не дава дордето не признаят вселенския статус на Патриарх Вартоломей.
3
0
 
0
 
! Отговори
xa-xa преди 16 години
комплексари сме ние и то надупени. турците ще си правят каквото искат, а ние ще мигаме на парцали /ние т.е.простосмъртните/, а тези дето ни управляват се интересуват единствено от себе си. пука им на тях за вселенския патриарх. за сведение :"МАЙНАТА МУ НА ПРАВОСЛАВИЕТО", КАЗАНО НЕ ОТ ТУРЧИН, а от евреина СЮЛЕЙМАН ФАСИ бивш външен министър на българия, избран от същите тия българи, дето искаха секскобургготски да ги оправи за 800дни.
2
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
колко умен коментар...
1
0
 
0
 
! Отговори
X преди 16 години
Да им имам и суверенитета и чудото на тия комплексари. Патриарх на вси османлии ли да се нарече, много ми е интересно. Сто на сто гърците нарочно са се обърнали с тази кретенска молба, за да види цял свят турската реакция, точно когато имат проблем за ЕС. И бълъчетата са налапали въдицата, хахаха:)