Пътуване с кола до Норвегия - практическа информация

Какво ни трябва, ако искаме да отидем с кола в Европа?
18 юли 2008 10:06,
49
Пътуване с кола до Норвегия - практическа информация
Снимка: Martin Gommel/Flickr

Никога не ми беше хрумвало да стигна до Норвегия с кола, защото предполагах, че цената на пътуването със самолет е същата. Тъй като обаче колата има своите предимства, а именно - да отидеш там където искаш, планът влезе в действие.

Какво ни трябва, ако искаме да отидем с кола в Европа? Сигурно знаете повечето неща, но е разумно да ги повторим, особено ако ви чака път около 10 000 км.

Предварителна подготовка:

Смяна на масло и филтри - тези неща се сменят на 10 000 км и ако смятaте да пътувате дълго, по-добре сменете маслото още тук.

Застраховка assistance - около 150 лв. Важи за една година. Нужна ви е, в случай, че закъсате на пътя и се нуждаете от пътна помощ. Застраховката покрива само превоза до най-близкия сервиз.

Зелена Карта - След като имате застраховка Гражданска отговорност, обикновено трябва да си извадите и допълнителен сертификат (самата зелена карта), която да покажете на излизане от България.

Много застрахователи предлагат обща застраховка за Европа, която включва Каско, Гражданска Отговорност, Асистанс и други.

Преди да тръгнете е добре да прегледате колата за скрити дефекти и повреди, които могат да се прояват по време на пътуването.

GPS:

Изключително ценен помощник. Всеки от нас може да следва карта и да стигне до даден град. GPS-ът обаче ви дава възможността да стигнете до точен адрес, като ви изчислява най-краткия и удобен път.

Има информация за еднопосочните улици, фериботите, бензиностанциите, забележителности и дори информация за задръствания и ремонтна дейност. Много от предлаганите в България навигатори поддържат български език и ви задават маршрута гласово.

За съжаление, доста GPS-и все още имат проблеми със Сърбия и ви задават автоматично път през Румъния,  което е по-бавно и доста по-дълго като маршрут.

Сред най-предпочитаните марки са Garmin, Magellan, TomTom, HP и Mio.

Винетки и магистрални такси:

Сърбия:

Не ви е нужна винетка, за сметка на това в тази държава ще платите най-скъпите магистрални такси. За да преминете през цялата страна, ще се бръкнете с 23 евро. Няма никакъв смисъл да заобикаляте магистралите и да пестите пари, тъй като пътната мрежа почти навсякъде е в ремонт и движението е затруднено.

Унгария:

За Унгария задължително ви трябва винетка. Тя е електронна и вместо стикер получавате само касова бележка. Няма винетка за 1 ден, а тази за 4 дни е на цена около 7 евро.

На излизане от Унгария (особено, когато се прибирате насам) винаги ви искат касовата бележка от винетката на границата, така че не се двуомете да си закупите, въпреки че в страната едва ли ще ви я поискат.

Словакия:

Няма магистрални такси, но доколкото знаем, съществува винетка. Практиката показва, че тя не се изисква никъде и спокойно можете да преминете страната без да имате проблеми. Все пак, ако държите да си платите, ще получите информация на всяка бензиностанция. От мнениеята на хората разбрахме, че глобата е около 240 евро.

Чехия:

Необходима ви е винетка, няма магистрални такси. Цената за 1 седмица е около 13 евро, за 1 месец е 21 евро.

Германия:

Няма нито магистрални такси, нито винетки. Плаща се винетка единствено за ТИР-ове.

Швеция:

Няма винетка, плаща се само за мостовете Svinesund и Oresund (моста между Дания и Швеция).

Норвегия:

Също няма винетки, плаща се такса за магистрала само на някои места, като цената е отново около 5 евро с дребни изключения. Интересно е, че се плаща за черен път, който обаче е много добре направен. Таксата е около 2-3 евро на влизане в зоната. Излизането е безплатно.

Дания:

Плаща се мостът между Швеция и Дания (Малмьо - Копенхаген) и струва 28 евро за лека кола. Винетки няма, както и магистрални такси. Възможно е да плащате дребна сума за преминаване по големи мостове между острови.

Фериботи:

Фериботите си остават най-евтиният и сигурен транспорт през морето. Изчислени са така, че да спестите време и да платите малко под сумата, която бихте дали за безин, без да броим изгубеното време.

Швеция (Хелзинборг) - Дания (Хелзингор) - около 30 евро. Времетраене - под 1 час.

Германия (Росток) -Трелеборг (Швеция) - около 140 евро без запазена каюта. Времетраене - 5-6 часа.

Дания (Гедсер) - Германия (Росток) - около 80 евро. Времетраене - 2,5 часа.

Цените на фериботите варират в зависимост дали сте пеш, с колело или лек автомобил, както и от часа.

Цени на газ и бензин:

Цените на горивата в Сърбия са по-ниски от тези в България, така че, ако ще пътувате оттам, не зареждайте в България.

В цяла Европа газта е позната като Auto Gas или LPG,  а в Германия дори и като Earth gas на някои места. Можете да намерите много газостанции в Сърбия и Чехия. Малко по-трудно се намират в Германия и Унгария и често бензиностанциите на самата магистрала не предлагат газ.

За сметка на това в Берлин можете да заредите на всеки 3 от 5 бензиностанции.

В Сърбия газта е 60-67 цента, в Германия достига 70-80 цента.

Бензинът в цяла Европа се движи в порядъка 1,4 - 1,6 евро, като в скандинавските страни достига 1,8 евро за литър.

Полиция и контрол

Като цяло, да срещнеш полицейски пост в чужбина е доста трудно, но винаги имайте едно наум и спазвайте ограниченията.

На границите няма почти никакъв контрол и преминаването става лесно, особено на връщане, когато не спирате никъде преди Сърбия. Скандинавските страни контролират движението изцяло с камери и не се съмнявайте, че те работят безотказно, когато нарушите ограниченията за скоростта.

Паркинг

Да паркирате в голям европейски град не е толкова лесно, колкото изглежда. Пригответе си кредитни карти и монети да плащате на автомати, защото глобите са жестоки. Не си правете труда да си търсите безплатен паркинг, защото можете да получите скоба или да ви викнат паяк.

Дори в най-малките селища контролът е изключително сериозен и закъснение от 15 минути в норвежко село ни коства глоба от 40 евро.

Валута и разплащания

Въпреки че повечето страни, които преминахме, са част от ЕС, само в Германия се използа евро. За да не ви таксуват допълнително на по-високи цени заради разликата на еврото с местната валута, се снабдете с кредитна карта, която е валидна абсолютно навсякъде по магистрали, заведения и бензиностанции.

Ако имате допълнителна информация, можете да я споделите с нас.

Още от мен

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


49
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
51
0
 
8
 
! Отговори
Valentin Jelev преди 11 години
Здравейте!Искам да Ви предложа информация за газстанциите в Норвегия . Собственик съм на газстанция в Кристиансанд , Норвегия . Кристиансанд се намира в най-южната част на Норвегия, срещу Дания . Пътувашите за Ставангер , Берген или Осло често избират да минат оттук . Пътят минава през Хамбург на север през цялата дължина на Дания до Хъртшалс където се взема ферибот два пъти на ден за Кристиансанд Норвегия . КОЙТО ПЪТУВА ПО ТОЗИ МАРШРУТ ТРЯБВА ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ДА ЗАРЕДИ ГАЗ НА ПОСЛЕДНИТЕ ГАЗСТАНЦИИ В ГЕРМАНИЯ И ДА НЕ ТЪРСИ ГАЗ СТАНЦИИ В ДАНИЯ ПО ДВЕ ПРИЧИНИ - В ДАНИЯ ИМА 6 ГАЗСТАНЦИИ КОЙТО СЕ НАМИРАТ ДАЛЕЧЕ ОТ ГЛАВНИЯ ПЪТ И ГАЗТА Е СКЪПА И НЕ Е ИЗГОДНО ДА СЕ ЗАРЕЖДА .Цените за ферибота варират много, но не надвишават 100-120 евро за кола . Инфо на colorline.no, на сайта може да се купят и билети за ферито . Цената на бензина в Норвегия е между 1,8 до 2 евро , цената на газта е между 0,8 до 1,1 евро за литър . Цената на газта на моята газстанция е 6.80 крони -около 0,9 евро . В момента едно евро се разменя за 7,3 крони . Инфо за газстанциите в Норвегия може да намерите на gjelstenli.no или на lpgnorge.no . Повечето газстанции в Норвегия разполагат с банкови терминали които приемат много видове дебитни и кредитни карти . НА НЯКОИ ОТ ТЕРМИНАЛИТЕ ПЪРВО ТРЯБВА ДА СЕ ИЗБЕРЕ СУМА ЗА ЗАРЕЖДАНЕ И СЛЕД ТОВА СЕ ПОСТАВЯ КАРТАТА И СЕ ВЪВЕЖДА ПИНА, АКО НЕ НАПРАВИТЕ ТОВА НЯМА ДА МОЖЕТЕ ДА ЗАРЕДИТЕ .НЕ СЕ ПРИТЕСНЯВАЙТЕ, ЧЕ СТЕ ИЗБРАЛИ ПО-ГОЛЯМА СУМА А НЕ СТЕ ЗАРЕДИЛИ ТОЛКОВА-СЛЕД КАТО ЗАРЕДИТЕ ПОСТАВЯТЕ КАРТАТА ОЩЕ ЕДИН ПЪТ И БЕЗ ДА ВЪВЕЖДАТЕ ПИН РЕСТОТО ЩЕ СЕ ВЪРНЕ ВЕДНАГА НА СМЕТКАТА И ЩЕ ПОЛУЧИТЕ КАСОВ БОН , АКО ЗАБРАВИТЕ, ПАРИТЕ ЩЕ СЕ ВЪРНАТ АВТОМАТИЧНО НА СМЕТКАТА СЛЕД НЯКОЛКО ДНИ . Моята газстанция разполага с такъв терминал . Обикновено на газстанциите има закачени два вида адаптери , италианска чинийка и холандски байонет , но препоръчвам да се снабдите с необходимите адаптери от България . В Норвегия има около 100-150 газстанции и почти никъде няма указателни знаци , затова препоръчвам да се ползва GPS .Внимателно направете маршрута си и набележете местата къде ще зареждате, за да не карате на бензин . Понякога разстоянията между 2 газстанции може да е 150-200 км . Ако имате други въпроси може да ми пишете на once***abv.bg . ПОЖЕЛАВАМ ПРИЯТЕН ПЪТ НА ЖЕЛАЕЩИТЕ ДА ПОСЕТЯТ КРАСИВАТА НОРВЕГИЯ !
50
0
 
2
 
! Отговори
deponert преди 12 години
Управление денежными средствами 7.7 Программа предназначена для автоматизации бизнес-процесса по управлению денежными средствами в коммерческих организациях любой сферы деятельности. poad2.narod2.ru
49
0
 
0
 
! Отговори
repoheds преди 12 години
Продукт Инфокрафт: ЖКХ. Учет в управляющей компании, разработанный на платформе 1С:Предприятие 8.1, ориентирован на решение учетных задач на предприятиях среднего масштаба: управляющие компании, крупные ТСЖ, ЖСК и другие организации, new7652.narod2.ru
48
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Много ценна информация. Скоро ще пътувам до Прага с кола и инфото ми дойде доста полезно
47
0
 
0
 
! Отговори
D.Y преди 15 години
Здравейте, тъй като преди по малко от 10 дни се завърнах от Норвегия (Осло), докъдето стигнх с автомобил.Бих желал да допълня няколко неща за тези които ще предприемата подобно пътуване. Ако ще излизате през Румъния (както направихме ние) трябва да си закупите задължително винетка. Месечната струваше около 10 евро(или може би и малко повече). Дунав мост ни коства 8 евро на излина с касова бележка и 10 евро на влизане БЕЗ касова бележка... Пътят през цяла Румъния беше отвратителен. Около 700 км (От Русе до Арад) се взимат за не по малко от 12 часа. Магистрала има от Русе до Букурещ (около 80км) и след това западно от Букурещ отсечка дьлга не повече от 150 км. Останалото е първокласен път и се минава пред адски много населени места, ограничението където е 40-50 км/ч. Извършваха се и страшно много ремонти на пътя. Ползвахме два ферибота - Германия (Росток)-Дания (Гедсер) - времетраене около 1 час и след това Дания (Хелзингор)- Швеция (Хелзинборг) -времетране 20-30 мин. Комбинираният билет за двата ферибота струваше около 90 евро.В Швеция бяхме около седмица и посетихме поне 10-ина града и винаги паркирахме в централната част без да използваме платен паркинг. Глоба не получихме нито веднъж (може би просто сме изкарали късмет). на територията на Швеция може да се разпъне около всяко езеро или река, та дори и около моретата (Северно или Балтийско) стига да си на отстояние поне 150м от частен имот. За да риболуваш е необходимо даси закупеш риболовен билет. За всяко езеро билета и цената са различни. Риболова в морето е безплатен. Има и 4 големи езера където също може да се лови риба безплатно.Това е от мен. Успех на всички които ще предприемат подобно пътуване.
46
0
 
0
 
! Отговори
indra преди 15 години
...за нищо.
45
0
 
1
 
! Отговори
преди 15 години
благодаря много.....супер ;-)))
44
0
 
1
 
! Отговори
indra преди 15 години
миналата седмица се върнах от румъния.дунав мост - 14 лв когато минаваш от българия в румъния, 32 леи (ако не се лъжа) от румъния към българия. в случай, че не искаш бележка за платена такса мост, дължимата сума внезапно се оказва 20 леи.за пътищата е необходима винетка. продават дневни, седмични, месечни и годишни. седмичната е 12 леи, но се намира по-трудно от трюфели по седем лева. имам предвид, че на границата ведро ти обясняват, че можеш да си я вземеш от първата бевзиностанция, но макар че спирахме на почти всяка такава от границата през букурещ до брашов винетки нямаше. накрая намерихме в центъра на брашов. драмата с тях май е свързана с начина на продажба - попълват се повече документи, отколкото при осиновяване. пътищата са чудесни (поне от границата до брашов плюс околните градчета), доста чисти и добре поддържани. единственото изключение е околовръстното на букурещ, т.е. по-добре мини през града.ограниченията в населени места са 50 км/ч за камиони и 70 км/ч за леки автомобили. май е задължително целогодишното каране на фарове.полиция се намира, дружелюбна е, комуникацията тече на развален немски (спряха ни, нескопосано ни обясниха какво сме направили, като добри деца се поправихме и си тръгнахме без актове или подкупи).самото движение е добре организирано с пътни възли и кръгови.отабеляването не им е силна страна на румънците, но пък повечето приказват английскимай това се сещам за румъния....
43
0
 
0
 
! Отговори
indra преди 15 години
миналата седмица се върнах от румъния.дунав мост - 14 лв когато минаваш от българия в румъния, 32 леи (ако не се лъжа) от румъния към българия. в случай, че не искаш бележка за платена такса мост, дължимата сума внезапно се оказва 20 леи.за пътищата е необходима винетка. продават дневни, седмични, месечни и годишни. седмичната е 12 леи, но се намира по-трудно от трюфели по седем лева. имам предвид, че на границата ведро ти обясняват, че можеш да си я вземеш от първата бевзиностанция, но макар че спирахме на почти всяка такава от границата през букурещ до брашов винетки нямаше. накрая намерихме в центъра на брашов. драмата с тях май е свързана с начина на продажба - попълват се повече документи, отколкото при осиновяване. пътищата са чудесни (поне от границата до брашов плюс околните градчета), доста чисти и добре поддържани. единственото изключение е околовръстното на букурещ, т.е. по-добре мини през града.ограниченията в населени места са 50 км/ч за камиони и 70 км/ч за леки автомобили. май е задължително целогодишното каране на фарове.полиция се намира, дружелюбна е, комуникацията тече на развален немски (спряха ни, нескопосано ни обясниха какво сме направили, като добри деца се поправихме и си тръгнахме без актове или подкупи).самото движение е добре организирано с пътни възли и кръгови.отабеляването не им е силна страна на румънците, но пък повечето приказват английскимай това се сещам за румъния....
42
0
 
1
 
! Отговори
Мартин преди 15 години
Зимата пътувах със семейството си до Осло с кола -- 3400 км за 33 часа, двама шофьори. Най-добре наистина е с фериботите-- по-бързо и по ефтино, пък и можеш да си починеш малко от карането. Преди да се качите на ферито за Дания напълнете гориво, че няма бензиностанция далго след пристанището. Иначе си е приключение, малко налудничева идея, спор няма :)))
41
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
дааа....супер полезно, браво!!! някой да сподели и за къмпинги в Гърция.....мерси.......
40
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Мани майтапа, ей ся проверих в правописния, издание от 2006г. - газ е в мъжки род. Свикнал съм, ама ще отсега ще го потреблявам правилно.
39
0
 
1
 
! Отговори
mitko преди 15 години
БРАВО НА ЮНАКА,КОЙТО Е ПИСАЛ ТАЗИ ИНФОРМАЦИЯ,ВСИЧКО Е ТОЧНО ТАКА!! 0Т 25 ГОДИНИ ПЪТУВАМ НОН-СТОП ПО ТЕЗИ ТРАСЕТА,ПОЗНАВАМ ОТЛИЧНО ЮЖНА НОРВЕГИЯ... БИХ ДОБАВИЛ САМО ЕДНО - КАРАЙТЕ ВНИМАТЕЛНО И СПАЗВАЙТЕ ЗАКОНИ И ПРАВИЛНИЦИ!!! НАВСЯКЪДЕ,НО ОСОБЕНО В ГЕРМАНИЯ И АВСТРИЯ ПОЛИЦИЯТА ИЗСКАЧА МИГОМ,ВСЕ ЕДНО ИЗПОД ЗЕМЯТА,ПРИ НАЙ МАЛКОТО НАРУШЕНИЕ! И ПРОСТО ЗАБРАВЕТЕ ПОНЯТИЕТО РУШВЕТ - НА ПОЛИЦАИ,СЛУЖЕБНИ ЛИЦА И Т.Н.!!! УСПЕХ И ПРИЯТНО ПЪТУВАНЕ!!
38
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Супер, браво. Много полезно...а някой ако напише и такова инфо и за Румъния и Гърция...
37
0
 
0
 
! Отговори
Алекс преди 15 години
Много полезна информация.
36
0
 
0
 
! Отговори
пътува често преди 15 години
в словакия магистралата с винетка от братислава към чехия е само 60 км, но се изисква винетка, добре че не са ви спрели... винетката е само за магистралите, струва 7 EUR за седмица, а глобата е 240 EUR за без винетка
35
0
 
0
 
! Отговори
pakman преди 15 години
Миналият месец бях на двуседмична екскурзия до Холандия с кола.Нямахме нищо планирано предварително и това къде ще спим на следващия ден го решавахме в движение и запазвахме хотели през сайт, използвайки лаптоп и интернет в хотелите където отсядахме.Сайта се оказа доста читав и никъде нямахме проблеми с регистрациите, като сме спали в над 10 хотела в 6 различни страни в Европа. За регистрация през сайта ползвахме българска дебитна карта (mastercard) издадена от дск, но със статут на кредитна...не всички дебитни карти работят в интернет, така, че най- добре проверете преди да тръгнете.Добър вариант са хотелите от веригата B&B (Bed and Breakfast), които се строят покрай големите магистрали и са на доста прилична цена. Препоръчвам към резервацията на хотелите да си поръчвате и закуска...излиза около 6-7eur. на човек, но е по евтино от това да закусваш на вън, а и закуските са на шведска маса и хапваш разнообразна храна и по колкото си искаш.И задължително си носете GPS! Без такова устройство ще ви е доста трудно...ще се лутате и ще губете много време из големите градовете с еднопосочните улици и сложните детелини по магистралите.
34
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
До 33: Не си прав, колега. Думата я има и в двата рода, но е с различни значения.газ ----м., -ове, (два) газаgas; блатен ~ marsh gas; боен ~ воен.(poison) gas; ~ за битови нужди domestic gas;----ж., само ед. (за горене) petroleum, oil, paraffin; амер. kerosene;
33
0
 
0
 
! Отговори
Nuc преди 15 години
Киро, бате, и вие, съфорумци, Запомнете, че "газ" ВИНАГИ е в мъжки род, винаги. Вижте си в правописните речници, както е трябвало да направи Кирето щом е с претенции да пише.Няма в българския език дума "газта".Иначе браво за инфото.
32
1
 
0
 
! Отговори
Sunder преди 15 години
Най-голямото малоумие, което съм виждал. 10к км от скучни европейски пътища. В кола. И тънка сметка за бензин. Днес, вие сте по принцип едни от най-наглите идиотчета в медииното пространство, но пускате бързо нещата. Тъпанарският ви стил ме дразни безумно, а този материял само затвърждава слабостите ви.