Октомврийска изненада

Републиканецът Джон Маккейн няма никакви шансове да победи в президентската надпревара, смята американският политолог Чарлз Кук
15 окт 2008 12:00,
16
Октомврийска изненада
Джон Маккейн. Снимка: Getty Images/Gulliver Photos

Кандидатът на републиканците Джон Маккейн на практика няма никакви шансове да победи в президентската надпревара на изборите в САЩ.

"Промяна може да настъпи единствено ако се случи някакво значително международно събитие, което да се превърне в т.нар. октомврийска изненада, смята авторът на едни от най-авторитетните предизборни прогнози - американският политолог Чарлз Кук.

"Докато всичко е фокусирано към икономическото състояние, надпреварата не може да бъде спечелена от Макейн", допълва Кук.

В САЩ терминът  "октомврийска изненада" се използва при настъпването на някакво неочаквано събитие по време на последния, октомврийски, етап от предизборната надпревара, което може да повлияе на изборните резултати.

В публикувани по-рано резултати от социологическо проучване, проведено от Галъп, за Обама ще гласуват 50% от американците, докато за Макейн - 43% от тях.

Друго проучване - на "Вашингтон поуст" и Ей Би Си - сочи, че разликата между двамата кандидати е повече от 10% в полза на Обама.

От началото на водене на предизборни проучвания през 1936 г. нито един кандидат за президент на САЩ не е успявал да навакса толкова голямо изоставане през октомври. 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
0
 
! Отговори
аз преди 15 години
ТОЙ Е!
14
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Ти се извъди голям специалист по етническите въпроси, бе Мачу Пикчу.Ти не беше ли царски гъзолизец?Да не си им светил на ***, които са правили Костов и Доган?Голямо сравнение, няма що!
13
0
 
0
 
! Отговори
Obama преди 15 години
Дано дядото да не спечели, че ще е втори Буш, а вицето му е ***, срам за женския пол. Не ме интересува на кой приличат, вважното е да останат далеч от Белия дом.
12
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Na men tozi dadi mi haresva. Ima niakakva bastinnost v izly4vaneto mu.No neznam zasto kato go gledam ka se mesti natam nasam se sestam za filmyt na 4arli 4aplin i filmyt mu Treska za zlato a kato go slusam kak gowori mi pripomnia Nikat Hrus4ow kojto vyzstanal srestu kultra , a posle go izritali ot Ka Pe Es Es O. Taka i samite republikani mi se 4ini 4e pozhertwaha edin dostolepen myzh v naprednalata mu vyzrast.
11
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
маккейн ми прилича на мумия
10
0
 
0
 
! Отговори
морков преди 15 години
"Маккейн на практика няма никакви шансове да победи в президентската надпревара... " Ама, Пейлин к`ви шансове има в....порнотооо!!! ;)))
9
0
 
0
 
! Отговори
rumen221 преди 15 години
Има два печеливши "октомврийски изненади", работещи за републиканците... 1. Президента Буш, започва война срещу някоя терористична държавица (само че с размерите на Гренада, Иран е много голям залък)... и юнаците Републиканци продължават да управляват - "боже какви герой"... 2. Някоя държава обявява война на Щатите и президента Буш продължава мандата си "по конституция"... Втория вариант е много изгоден за България - да им обявим вайна, те ще ни окупират (дали учението край Сливен не е за това), и ще си "решим проблемите"..., като Германия едно време... , вярно, ще се навъдят доста негроиди, но голяма работа...то и сега ги има...
8
0
 
0
 
! Отговори
Bob преди 15 години
...ОБАМА. И не говорете глупости. И белите ще гласуват за него. Проучванията дори в някои от щатите с минимално чернокожо население показват че американците като цяло подкрепят Обама. Стига с тия расистки изказвания 4. И като ще имат президент *** кво??? Кое ти е странното? А странно ли щеше да ти е ако беше някой рус? Или червенокос? Или жена? Все тая... Важна е личността... Стига с тия предразсъдъци и отживелици... Светът вече е друг. Може и ГЕЙ да стане президент дори. Къв е проблема??? Вече има такива кметове - мисля че кмета на Берлин беше такъв... :)
7
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Не е изключено в последния момент, в деня на самите избори, своята тежка дума да кажат хората, наричани "the silent majority". Именно те не искат да изглеждат расисти и в проучванията се въздържат да дават мнение, но пред урната може да заговори съзнанието им на бели англо-саксонци и да изберат Маккейн. Те са много и убежденията им са силни. На тях разчита дядката и все още не бих го определил за бита карта.
6
0
 
0
 
! Отговори
mm преди 15 години
Те прогнозите бяха и в Канада,че консерваторите ще загубят изборите,ама резултатът е друг:Консервативната партия на премиера Стивън Харпър печели 144 мандата(срещу 127 досега).
5
0
 
0
 
! Отговори
Мачу Пикчу преди 15 години
Като са довели *** насила едно време за роби, сега ще ги търпят. А България е била управлявана, а и в момента се управлява от хора с *** кръв- двама от най- изявените политици на прехода- Костов и Доган са с 50 процента *** кръв. И кво от тва ?
4
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Странно вече Американците ще имат за президент *** !! Незнам кога Българския Президент ще е ***. Това се случва в САЩ защото бялото население там е негласуващо както и в България. И както се вижда огромната *** машина се изправи да подкрепи само своя черен кандидат докато белите нехаят. Опра,Уйл Смит и всички известни чернокожи звезди подкрепят до един Обама! Както и нито един черен не подкрепя Маккейн. Толкова е явно ,че черните мразят белите и тези избори за тях са като битка и искат на всяка цена да спечелят тази война. Защото те я приемат точно като освободителна война. За разлика от тях обаче много по-многобройното бяло население в САЩ вижда това и леко се притеснява. Нека черни да подкрепят Обама но нека и Маккейн както правят белите избиратели но уви! Всички проучвания говорят за победа на Обама но негласуващото население в САЩ около 60% е типично бялата част на САЩ ,което не се интересува от политика но не се знае дали няма да се активизира точно заради тази явно етническа изборна вълна на Черното и латино-американско общество в САЩ. Ще гледаме сеир по-време на изборите. За мен лично Обама няма да спечели точно защото тези 60% негласуващи бели може да отидат и да гласуват .
3
0
 
0
 
! Отговори
кейнс преди 15 години
Целият зор е да паднат републиканците, и всичко ще утихне, изборите са 4 ноември, до 10 ноември ще стихне т.нар. световна финансова криза, която ми прилича на нашенската учителска стачка, разпалвана заради местните избори миналата година.
2
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Този кой го пусна от психиатриата...
1
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Тоя дали не е яко ?