Разузнавач: Турските служби са сериозни!

Западна Европа обаче е разграден двор за терористите
Обновена: 30 юни 2016 14:15 | 30 юни 2016 13:30, Анисия Иванова
16
Разузнавач: Турските служби са сериозни!
Снимка: Bulgaria On Air

Не се очаква тероризмът да намалее от само себе си, единственият начин да му се противодейства е като се засили квалификацията и умението на специалните части. Това апелира бившият директор на Шесто управление на ДС Димитър Иванов в Сутрешния блок на Bulgaria ON AIR.

Всички атентати си приличат и изглеждат еднакво лошо, ужасно и травмиращо, посочи Иванов. По думите му основният въпрос, който се поставя в службите за сигурност, е за причините и как изглежда, след като се е случило.

През годините ескалират формите на тероризма, каза той.

"През последните две години, виждаме как тази глобална мрежа започва да си създава свои териториални формирования. Започва да се създава държава, която има национална политика, валута, социална, финансова политика и дори външна политика", добави още Иванов.

Според него френските и белгийските служби не работят качествено. Там, където службите работят сериозно - Русия и Израел - има и успехи, заяви Иванов.

"Въпреки че там терористичните заплахи са много по-големи, отколкото в Западна Европа в рамките на ЕС, то терористичните актове са под контрол - ограничават се, намаляват. Докато в Западна Европа е като разграден двор, където си ходят наляво-надясно с оръжие, без оръжие. Още повече поради тези икономически, социални, нравствени причини, в западните общества се раждат терористи, те не са привнесени отвън, а се раждат там", обясни Иванов.

Турските специални служби, разузнаване, контраразузнаване и отделите за борба с тероризма са много сериозни, много опитни, професионални и с желязна хватка, подчерта той. Според него те наполовина са предотвратили възможните тежки последствия, тъй като и трите взрива, които станаха на летище "Ататюрк", са били в периферията - два във външните чакални и един на паркинга. "Ако бяха в "Транзитна зала", особено в "Заминаващи", където са предимно чужденци, жертвите щяха да са много по-тежки, а ефектът върху поражението на чужди граждани би бил много по-голям", посочи Иванов.

Това не е грешка на терористите, на тях им е попречено и те не са успели да развият плана по предварителната си схема, смята Иванов. По думите му един такъв акт се готви много време, има логистика и напасване на елементи. Не може да стане от днес за утре, а още повече не може да стане от случайни хора.

"Основният проблем в това противодействие, в тази опозиция престъпни елементи - специални служби - там границата на стиковането между техните дейности е ролята на шпионите или на агентурата. Заради това бившите служители на службите за сигурност в последните години винаги повтаряме агентура, агентура, агентура.  Обществото дълбоко трябва да съжалява, че поради политически или някакви други съображения, тази дума и термин станаха мръсни. Напълниха се с отрицателно съдържание. Сега като чуем за ченге, за агент - веднага казваме доносник, а какво означава доносник - донесъл информацията. Гадно е и е неморално, когато тази информация не отговаря на действителността", заяви още Иванов.

Разговорът чуйте във видеото на Bulgaria ON AIR

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
5
 
! Отговори
В преди 7 години
този случай е прав!Борбата с тероризма се води много често невидимо за обикновения човек.Има предотвратени атентати,но не всички факти се огласяват.В Русия,Израел и Турция пипат здраво и много терористи просто изчезват.Не като в лигавия ЕС,да не им нарушаваме правата и даже адвокати да им пазарим!В гореспоменатите държави се използват всички сили и средства ,без много много да се говори!
10
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Турция и НАТО влагат много пари в службите на страната.
9
1
 
4
 
! Отговори
ЖИБОР преди 7 години
ЧЕ НАШ`ТЕ СЛУЖБИ ДА НЕ СА ПАЛЯЧИ?
8
8
 
5
 
! Отговори
Алекс преди 7 години
Нещо фактите говорят друго. Турците през месец ги тресат експлозии и пак охраната на летището ги е пропуснала. В Европа един път гръмна и мерките се стегнаха като *** на Ердоган като чуе немски комик а и превантивни чистки по гетата започнаха. Някак несериозен анализа ми се струва.
7
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Митко Гестапото разбира от антитероризъм колкото магаре от класическа музика. Да сочиш за пример държави като Турция и Русия, които тотално се провалиха в борбата с тероризма е смешно.
6
3
 
1
 
! Отговори
преди 7 години
До ХА ХА ХАИли са сериозни или 500 години българския народ е бил под някакво лигаво иго или ти исторята я знаеш от как мухобойко е на власт ?Само "умен" човек съди за една книга по корицата...
5
7
 
4
 
! Отговори
Пидоган Ердоган и тн преди 7 години
Значи до оня ден бяха лоши и си правеха сделчици с Идил сега били сериозни, а предполагам утре ще станат и "умерени", когато хамериканците изберат поредния кукундрел за президент и съвсем разбунят света...
4
6
 
6
 
! Отговори
123 преди 7 години
Тези приказки ни ги разправяте от дълго време, ама май нещо предсказанията ви все не се сбъдват. Интересно защо Западна Европа е в пъти по-развита с извратения си ид'иотизъм и превзето милосърдие в сравнение с уж коравите Русия, Турция и Израел? Нещо не се навързват нещата? Ощо повече, че тие коментари ни ги пробутвате, когато туко-що се е случил (поредният) кървав атентат в една от изброените 3 супер-печени сили...
3
9
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Турските служби са сериозни ама да отидеш на почивка в страна в която атентатите са през седмица е меко казано несериозно.
2
12
 
4
 
! Отговори
Митко Гестапото преди 7 години
А т.н. терористи не изпразниха ли Калашников из летището. Много добри служби.
1
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Скоро всичко ще се пренесе в Европа. От толерантност и превзето милосърдие в Западна Европа се кланят на всеки дошъл от гз на географията, а между себе си се прецакват. Да живее ЕС! Да му се свети извратения ид'иотизъм.